Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: oregulbunden prestanda med 105?  (läst 983 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad cbhank

  • har installerat VP:an själv, mycket nöjd.
  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 33
oregulbunden prestanda med 105?
« skrivet: 04 februari 2007, 10:27:51 »
Jag har haft min Eco-Air 105 med inbyggd styrning installerad bara en månad nu.  Jag håller nära koll på den att se hur bra den fungerar.

När jag först läst av fram/returlednings temperatur på maneuverpanelen efter installationen var det +5 grader ute.  VP panelen visade bara 2, ibland 3 grader i värmeskillnad, inte den 4 den kunde har visat som står i boken.  Jag ringde till CTC tech support och han sa att det kunde vara en givare som inte visade precis det den skulle.  OK, jag accepterade det.  När det blev -5 ute, jag hade bara 2 grader skillnad.  Det var också O.K., panelen kan inte visa en halv grad på displayen så det kunde har varit 2,5 grader delta.  Och vid -14 var det fortfarande 2 grader skillnad, det var bra.

Pumpen klara att hålla huset varmt utan tillskott från elpannan vid -4/-5 ute, jag har sätt det många dagar.  Och oftast när det är över null grader ute har pumpen en bra överskott som kan t.o.m. värme upp vattenmängden i pannan till 50, 51 grader, precis då returledningen blir over 48 grader då VPn ska stänga av.

Två exemplar från idag:

* Kl. 12 idag var den +1 (och nästan småregnig) ute, pumpen har jobbat flera timmar bara att hålla huset varmt och vattenmängden i pannan går inte uppåt.  VV beredaren har en panntemp av 42-43 grader.  Framledningen till VPn går inte högre en 42 grader, retur är 40.  Alltså bara 2 grader skillnad.

* Kl. 21 ikväll är den nu -4 ute, och VV beredaren har en temp av 50 grader ... som betyder att VP'n nu klarar sig bättre än när det är 5 grader varmare !#?

Jag har sätt det här beteende flera gånger förut, att vid samma utetemp vissa dagar får pumpen mycket överskott, ibland inget.  Kan någon därute beskriva vilka faktorer kan göra så att prestandanarna ser så olika ut?  Spelar kanske fukthaltet i uteluften på dagen en stor roll?

mvh
Mark
« Senast ändrad: 04 februari 2007, 21:28:45 av cbhank »
Värme: CTC Excellent II el panna (årsmodell 2000) + CTC Eco-Air 105 V3.  Uppvärmt yta: 120 m2 1-1/2 plans Modohus från 1978 (15mm en-rör element), plus 55 m2 tillbyggnad (20 mm golvvärme), plus 20 m2 garage uppvärming (en-rör element).  Årsförbrukning innan CTC Eco-Air var 25.000 KW inkl. hushålls el, nu endast 18.000.  Bor i Knivsta (Uppsala), två vuxen, två barn 7 och 9 år.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!