Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Nibe 1250  (läst 961 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad R717

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 80
Nibe 1250
« skrivet: 14 december 2006, 12:10:43 »
Någon här på forumet som vet vilken kompressor tillverkare det är på kompressorn i nibes pump 1250an och dess betäckning?
Skruvade sönder en IVT X15, intressant beskådning även om en del saker fick en rysa. Men intressant att se att de börjat använda PM maskin i cirkulationspumpen, Stratos 30/1-12 om det inte var någon mindre modell. Dock med deras reciever blir det ingen underkylning på köldmediet. Men det är rätt regäla värmeväxlare alfalaval CB 52 or och med ögon mått gissar jag att det är runt 50 plattor. Det innebär vid lågbelasting att exergiförlusterna i värmeväxlarna blir låga och inte så stora vid högre laster för den delen heller, imponerade att man (vågar) köra kompressorn mellan 20-120Hz men den japaska tillverkaren har nog rätt bra koll på läget. Men kul att veta slitaget vid min och max, skulle även vara kul att mäta för att se hur kraftelektroniken styr motorn... 

Utloggad rca1959

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 140
  • Jag älskar värme!
SV: Nibe 1250
« Svar #1 skrivet: 21 december 2006, 12:04:39 »
Skruvade sönder en IVT X15, intressant beskådning även om en del saker fick en rysa.

Vad var det som fick dig att rysa??
Udda hus: 400kvm + 100kvm. Tegelhus i nordvästra Skåne. Byggår 1942. Exo kombipanna (ved, olja) från 1963. Rekord under vinter från kallt hus: 1.8 kubikmeter (travat mått) ved på två dagar. Terraterm dubbelmantlad beredare, 6kW, används för att vid behov hålla huset frostfritt mellan besöken. Värmepumpen som hörde till, IVT på 15 kW (i minsta laget) från 1986 la av i jan 2006 när tredje kompressorn havererade.

Utloggad R717

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 80
SV: Nibe 1250
« Svar #2 skrivet: 26 december 2006, 18:21:46 »
Hej
Jag fick känslan av pinsamhet då frontens kard board band fungerade minst sakt lite dåligt. Kostar den ändå så pass mycket så borde den funktionen vara bättre, även ägaren tyckte att det var rätt dåligt. Det finns ett väldigt obehagligt ljud från många eletriska maskiners(gissar på hur övertonerna påverkar magnetflödet) som drivs med frekvensomriktare, detta ljud kommer mer fram ännu mer om huven inte går att slutas. Kanske ett måndags ex.

Makinen är så pass teknisk kompliserad med elektronik så när det går sönder kommer nog IVT ta en slant i betalt för resevdelarna, man lär få lita rätt bra på teknikers förmåga att göra en rätt diagnos. Tvivlar inte en gris blink att IVT har kompetensen för att fixa det men det kan bli många turer dess innan.

Skulle minst sakt var intressant att provköra den i en bänk för att få svart på vitt vad den igentligen hittar på...

Funklar nog minst sakt bra för många, men det är långt från någon högprestanda maskin i mina ögon...

Hoppas det gav något


nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser