Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Jordvärme eller luft/vatten eller – knepiga förutsättningar  (läst 1424 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Haddock

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 4
 • Bomber och granater
Har följt forum under en tid och lärt mig mycket men har inte hitta någon tråd med liknande förutsättningar inför val av jord- eller luft/vatten eller möjligen annan lösning. Tacksam för råd och erfarenheter.

Förutsättningar: 2-plans hus i trä och hel källare (112 + 60kvm), byggt 1937, vattenburen värme och varmvatten via el-panna (23 år gammal El-Complé) huvudsakligen äldre sektionsradiatorer dessutom finns en braskamin. Tidigare ägare, ensam äldre dam, hade en total el-förbrukning på drygt 30 000 kWh/år. Läge, strax söder om Gävle.

Idag används huset som fritidshus, är där så mycket som möjligt men ibland kan de gå 2-3 veckor utan att någon är där. Under tomperioderna vill vi kunna sänka temperaturen. Trots sänkt temperatur och lägre nyttjande grad kommer förbrukningen under vårt första år komma upp i knappt 25 000 kWh (mycket stor del är uppvärmning).

Bergvärme har vi strukit eftersom det är drygt 20m rullstensås ner till berg. Tomten är på 2000 kvm varav nästan 600 kvm kan avsättas för att lägga kollektor i. Men jorden är i huvudsak sandjord med betoning på sand (rullstensås under hela området). Nackdelarna för luft/vatten är att det vanligtvis är en rätt lång period av temp mellan -5 till -15.

Viktigt med ett robust system (ingen daglig tillsyn), ett system som fungerar att tempjustera ner till ca +15, gärna fjärrstyrning men framförallt bäst totalekonomi i form av sänkt driftskostnad för uppvärmning.

Började med att tala med rörfirmor om att se över reglerutrustning, ingen var intresserad. Flera samtal med olika energirådgivare mynnade ut i att bäst insats är att se över uppvärmningssystemet. Vill ogärna göra om huset till fritidshusstandard med el-radiatorer och varmvattenberedare, kan bli permanentbostad igen om 5-10 år.

Vi har fått offert från ett företag med gott rykte som tittade på huset och var inne på luft/vatten men de lämnade slutligen förslag på en jordvärmeanläggning: Nibe 1230-6 kW med 370 m kollektorslang. Här kommer frågan om kalkylen kan stämma med tanke på sandhalten i jorden, behöver kollektorn utökas eller finns det helt andra förslag?

I kalkylen uppges en besparing på > 16000 kWh dessutom finns uppgifter för kollektordata som jag inte kan tolka:
Specifikt energiuttag 65kWh/m, spec. effektuttag 15W/m, lamdavärde 3,1 W/mK, Köldbärartemp in (medel) -0,5°C, köldbärare tempdifferens 3°C

Vad tror ni om förslaget till lösning? Sc:,h

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 21749
 • Alien snowman.
SV: Jordvärme eller luft/vatten eller – knepiga förutsättningar
« Svar #1 skrivet: 12 november 2006, 02:30:55 »
Har du 600 m2 tomt att tillgå för jordvärme så kan du gräva ner 500 meter jordvärmeslang med c-c 1,2 meter, här ska du inte snåla, speciellt inte på en rullstensås. Du bör nog även gå upp en storlek på VP till 1230-8.

Sen finns det bra luft/vatten värmepumpar men besparingen blir ju inte lika stor.

Ett tredje alternativ är faktiskt pellets.
NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
---------------------------------------------------------------------
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.

Utloggad Haddock

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 4
 • Bomber och granater
SV: Jordvärme eller luft/vatten eller – knepiga förutsättningar
« Svar #2 skrivet: 12 november 2006, 22:20:37 »
Tack för råd, finns det några tumregeler för hur mycket sämre sandjord är jämfört med vanlig jord eller blöt lerjord?

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!