FTX-ventilation
Målsättningen idag är att bygga täta hus. Om inneklimatet då inte skall bli outhärdligt måste huset förses med kontrollerad ventilation, ett sk mekaniskt till- och frånluftssystem, FT. Eftersom det samtidigt finns ett krav på att huset skall vara energisnålt, sätts en växlare in för värmeåtervinning, system FTX. Ca 60% av värmeinnehållet i frånluften kan återvinnas i växlaren och idag är det systemet det vanligaste i nyproduktion. Nackdelen med detta system är naturligtvis att det kräver ett större underhåll än de andra systemen. Exempelvis måste filtren kontrolleras och rengöras alternativt bytas ett par ggr om året. Dessutom kan det vara en viss risk för buller om aggregatet inte underhålles eller inte har monterats på rätt sätt.
Välja system
Sedan den 1 oktober 2006 är EU:s energidirektiv lag i Sverige. Det betyder att alla hus ska energideklareras. Detta blir ett gigantiskt arbete som börjar snart och ska vara avslutat 2009. En energideklaration är ett dokument som ska visa bl a hur mycket energi ett hus förbrukar per m2 jämfört med liknande hus samt nyproduktion. Dokumentet varar i 10 år och ska finnas med i handlingarna vid t ex en försäljning.
Valet av ventilationssystem när du bygger nytt är därför ganska självklart. Ur energisynpunkt kommer i framtiden stor möda att läggas ner på att få husen absolut täta och energisnåla vilket kommer att kräva ett mekaniskt från- och tilluftssystem med värmeväxlare, ett FTX-system.
---
Av Björn Lovén
Har sett att några tror att flvp skall försvinna. Nu begriper jag ingenting, FTX-system med en verkningsgrad på , som mest 60 procent skall tydligen finnas kvar och flvp som både återvinner och genererar mer enegi skall bort. Är det så oekonomiskt att ta värme från luft, måste ju även LV-pumparna bort. Tekniken är ju densamma även om flvp luft har passerat huset innan den kommer till förångaren, det är ju tack vare det som gör att man kan ha mindre kompressor mm i en sån. Har lobbyisterna varit i farten igen eller är det bara rykten.