Livslängden på Sanyo 93 och 123 har varit betydligt längre på mina breddgrader.
Är huset välisolerat så blir det mindre skillnad temperaturmässigt vid längre avfrostningstider och är det lågt ställd ventilation så är det mindre mängd luft som ska värmas.
Här är det många sommarstuge områden som numera är permanentboende och isoleringen är många gånger ingen höjdare så vintertid så avfrostningstider på 5-7 minuter eller 15-20 minuter märks på komforten inomhus och är det hög luftfuktighet utomhus så avfrostningarna är tätare så blir det inte direkt bättre för inomhustemperaturen.
Elradiatorerna kickar igång och med dom inräknat blir COP för uppvärmning sämre.
Spelar inte temperaturskillnader någon roll och radiatorerna är avstängda så är det en annan sak.
Ser nog helst själv att avfrostning sker snabbt med kortare tid mellan avfrostningar så den går effektivare jämfört med en som går länge med massor av frost/is och sämre verkningsgrad som tar betydligt längre tid på sig att avfrosta .
Men det är min åsikt när det gäller förutsättningar i mina krokar och det finns nog väldigt många olika åsikter om vad som är ”rätt”
Jag monterade in 5 stycken Sanyo 93, de håll mellan 5 och 10 år, snittet låg nog på 7 år, mycket bra maskiner i övrigt.
Kretskorten gav upp, tror inte att det hade med avfrostningarna eller kylan att göra, men vad vet jag.
I övrigt - jo, det var väl ungefär det jag ville ha sagt, men det verkar som att du vill missförstå mig.
Många har ju snöat in på ett det ska vara så få avfrostningar som möjligt, men det innebär också mer frost och längre avfrostningar, och i vissa fall kanske noterbart sämre COP i slutet av en driftscykel.
Om man BORTSER från det, och bara tittar på olika tillverkares avfrostningstider så finns det i princip bara 3 saker som kan skilja:
1. Väntetiden för tryckutjämning innan växelventilen tillåts växla
2. Hur snabbt man rampar upp hastigheten på kompressorn, och hur hårt man låter den gå under avfrostningarna.
3. Hur varm man vill att gasen efter förångaren ska vara innan man avbryter avfrostningen, och här kan det nog skilja rätt många grader mellan olika tillverkare - de nordenanpassade pumparna begär mycket högre "stopptemp" än en Paralellimport gjord för europeiska marknaden, och det är också därför de billigaste "omodifierade" värmepumparna riskerar fungera dåligt i norra Europa.
Dessa 3 parametrar tror jag inte skiljer mer än 2-3 minuter mellan olika tillverkare, resten har att göra med hur mycket frost som hunnit byggas upp sedan den senaste avfrostningen gjordes (hur länge man väntar innan man avfrostar igen)
Jag har svårt att se skillnaden mellan en luftvärmepump och en on/off bergvärmepump när det gäller värmetillförseln, även en on/off bergvärmepump har stilleståndstider, ofta avsevärt mycket längre än en luftvärmepump, även om det är kallt ute, och huset är dåligt isolerat innebär det ytterst sällan någon nämnvärd komfortförsämring.
Helt jämförbart är det förstås inte då vattnet i radiatorerna inte svalnar direkt, men som sagt, stilleståndstiderna kan ofta vara 20-30-40 minuter om det inte är svinkallt ute.
Nu vet jag inte om det är någon nämnvärd skillnad mellan Daikin och Mitsubishi som vi säljer, men jag kan i alla fall inte påminna mig en enda av våra hundratals kunder som klagat på att det blir kallt inne under avfrostningarna.
Däremot slutar det förstås blåsa varmt.
Även jag ser förstås helst att det avfrostas på kort tid, utan att det orsakar problem med att maskinen fryser igen om det är lite "extremväder", eller att det förkortar livslängden, eller orsakar gurglande ljud i rörsystemet som gör att kunderna klagar på oljud.
Utmaningen för tillverkarna är väl att hitta en kompromiss för alla dessa saker som gör att det ger acceptabelt slitage, missljud, och inte fryser igen för minsta lilla "väderfenomen" som inte kan simuleras i ett laboratorium.
JO, man ska vara lite vaken på det där och jämföra maxeffekt och P-design, ju större skillnad ( i procent) det är mellan maxeffekt och P-design, desto mer har tillverkarna dribblat för att få bra värden på SCOP och energiklassningen.
Så tolkar jag det i alla fall.