Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 15 oktober 2013, 12:18:32 »

Ren tunna o ren pump duger nog. Ett filter är väl inte fel, men det skall vara ett väldigt fint filter om det skall göra ngn nytta. Frågan är då om det i stället hämmar flödet så pass att det motverkar "luftningen"? Är filtret inte särskilt fint så torde det kvitta, ev stora partiklar borde ju hålla sig i tunnans nedre delar om den är stor och mycket brine finns så det inte "stormar" i tunnan (vilket man inte vill då det i så fall bara fyller på luft i KB igen). Samtidigt vill man nog iofs gärna ha pumpens insug lågt i tunnan för att motverka insug av ny luft?  dontknow
Skrivet av: SW
« skrivet: 15 oktober 2013, 12:13:00 »

Hej
Hur gjorde ni när ni avluftade köldbärarkretsen ?
Satte ni på någon slags filter på slangarna in och ut ur baljan ?
Man vill ju gärna hålla brinen i baljan så ren som möjligt och förhoppningsvis öka renheten i brineslangen och i förångaren.
Eller är det att överdriva ?
SW
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 12 oktober 2013, 16:15:24 »

Visst är det så att det ofta görs saker på fel sätt, dels pga okunskap o ofta av rent slarv eller oengagemang/snålhet/girighet. Men jag skulle nog påstå att en majoritet av jobben ändå blir rätt och det är väl inte mer än naturligt att det hörs mer om saker som är fel än det som är rätt.  dontknow

Har i princip gjort 90% av mitt hus själv och ångrar lite att jag satte mig in i värmelösningen först efter driftsättningen. Men jag uppskattar att huset drar ca 4500-5000 kW i uppvärmning medans VV och HH står för ca 6500kW per år, så oavsett så är installatonen helt ok när man kommer till sista raden. Injusteringen gick rätt smärtfritt o var väldigt lärorik o rolig.   tummenupp
Skrivet av: SW
« skrivet: 12 oktober 2013, 12:21:03 »

Ja, Flinta, tyvärr har du alltför rätt.
Vi bytte takpannor 2012. Efter att ett företag visat sig komplett omöjliga, så skulle en välrennomerad firma ta över och färdigställa det hela.
Vi var jättelyckliga att det hela trots allt elände skulle bli perfekt utfört.
Efterhand visar det sig dock att felen och bristerna är många. Bland annat är inte pannorna infästa på föreskrivet sätt och plåtarbeten utförda slarvigt.
(det är bara ett par exempel ).
Vad händer när man påtalar bristerna.
Ingenting.
Man får inte ens ett svar.
Pust.
SW
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 12 oktober 2013, 11:42:23 »

Dom allra flesta installatörer vill nog göra ett bra jobb och gör det men man hör ju oftast om dom som gjort ett dåligt jobb.

Sedan finns dessvärre även installatörer som gör dåligt jobb men som sällan uppmärksammas p.g.a ouppmärksamma/okunniga kunder. Den dåliga/feldimensionerada installationen finns där men man känner inte till det. Att man får sämre verkningsgrad eller kortare livslängd på komponenter upptäcks ju inte förrän någon kunnig tittat på systemet.
Har sett detta fenomen så många gånger, så det är skrämmande. Och då naturligtvis inte bara gällande vvs-installationer utan även husbyggen (fuskbyggen), elinstallationer, målnings och tapetseringsarbeten, kakling och klinkning, osv.
Borrning av borrhål inkl. kollektorsättning är ytterligare ett exempel. Precis som SW här har problem med har jag varit med om förut att det kommit fram att installationen har varit fel, men kunden inte fått kännedom om detta förrän långt senare, just p.g.a kollektor är nedgrävd osv. Dvs. installationer som inte syns efter avslutat arbete. Vid sådana installationer fuskas det så hemst mycket så det är faktiskt skrämmande. Har ingen statistik, men det fuskas betydligt mer än vad man tror och vad man skulle önskat att lägstanivån låg på.

Förr var det mer annorlunda, inte sällan hjälpe den duktiga kunden till med det den kunde och var därmed involverad delvis i arbetet. Idag stressar alla iväg hemifrån och när de kommer hem är arbetet avslutat och därmed även "dolt" i många fall. Det är också anledningen till varför många först många månader, kanske flera år senare efter ett bygge får reda på att det hade fuskats.

Usch, blir kallsvettig bara jag tänker på detta :)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 oktober 2013, 09:42:51 »

Dom allra flesta installatörer vill nog göra ett bra jobb och gör det men man hör ju oftast om dom som gjort ett dåligt jobb.
Skrivet av: SW
« skrivet: 11 oktober 2013, 22:06:51 »

Från min installatör råder bara tystnad.
SW
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 11 oktober 2013, 21:49:20 »

Man Tackar :)
Jag blir också glad när man läser att installatören tar ansvar när en kund påpekar att det uppstått ett fel.
cc wave
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 11 oktober 2013, 21:24:35 »

Tänkte delge min "solskenshistoria" från idag, mest bara för att ge lite ljus i tunneln till andra trådläsare ang "installatörer o luft i KB". Syftet är absolut inte att retas med TS! 

VP installerades tidigt år 2012, ett par månader senare hittade jag orsaken till att jag fylla på brine med ett par veckors mellanrum: en av kopplingarna vid borrat läckte brine. Kollektorn hade på ngt vis dragit sönder kopplingen (ngn klämring?), än idag vet jag inte varför. Förhoppningsvis beror det inte på att hålet vill rasa igen på ngt ställe o trycker/drar i kollektor. :) Dessförinnan hade "stackars" röris fått rätta installationen dessutom.  a:gl

Men iaf så har jag denna vecka noterat att jag har bra mycket luft i KB, har luftat rejält hela sommaren men jag hörde igår hur det fullkomligt porlade när VP drog igång. Så det har nästan passerat 18 månader sedan jag lät röris laga kopplingen och rundpumpa/lufta KB för 3:e gången. Men baserat på COCACOLA´s bestämda uppfattning till vem som borde stå för detta slängde jag iväg en signal till rörfirman på chans idag.

En kort förklaring av problemet följt av en enkel undran kring vems plånbok som skulle bekosta en ny luftning så fick jag svaret "Det kan vi fixa bara vi får en lucka, du sitter ju inte i sjön än iaf".  tummenupp

Tack CC, det är ditt fel att jag slipper fakturan även om jag gladeligen tagit den bara luften försvinner. ;)
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 10 oktober 2013, 22:48:36 »

Spolarvätska

Ja det kanske räcker med etanolen? Spolarvätska brukar innehålla någon annars sorts alkohol också vet jag. Åtminstone den jag brukar köpa.
Men visst, den avfettar nog bättre än vatten i alla fall! :)
Skrivet av: Roland
« skrivet: 10 oktober 2013, 18:59:59 »

Spolarvätska
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 oktober 2013, 22:27:00 »

Kan vara bra om man behöver fylla på tex. Fick användning för mina liter brine när jag skaffade ventåtervinning och drog om brineledningarna lite.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 09 oktober 2013, 22:04:00 »

Vad gör man med överbliven brine? Billig lördagsfylla eller?  ;)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 oktober 2013, 21:35:09 »

50 liter räcker bra gissar på att 25 liter räcker bra om det inte är massor med luft och det är nog inte.
Skrivet av: SW
« skrivet: 09 oktober 2013, 17:44:01 »

Hej Flinta och alla
Vår befintliga trädgårdspump är ålderstigen och man blir förvånad varje vår att den fungerar igen. Det känns därför inte helt fel att köpa en ny nu när den först får tjäna som brinerundpumpare och sedan får ligga till sig på hyllan som blivande trädgårdspump.  Vi har en sk "spets" (förenklat ett jänrör nedspolat i sanden på Falsterbonäset) som fungerar som brunn för trädgårdspumpen.
Jag har gjort en lista på de grejor som jag tror jag klarar mig med och den slutar på ca 850 kr och det tycker jag inte är så farligt.
Delarna och pumpen har jag plockat på Biltemas sida och jag tror nog att de fyller sin funktion.
Jag kan skicka inköpslistan och en "skiss" över delarna som jag tror behövs om det skulle vara av intresse.
Sen tillkommer förstås kärl och brine.
Som tunna går ju att använda "restavfallstunnan" om man inte har något annat.
Jag antar att man klarar sig med ca 5o liter brineblandning för pumpningen ???
SW
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 09 oktober 2013, 16:58:38 »

Jag satsar nog på en typ jetpump och kör åt båda hållen.

Kan man inte hyra en sådan för en dag eller så? Av någon vvs firma eller annan värmepumpsinstallatör? Borde ju t.o.m bli billigare än att införskaffa massa delar själv och börja bygga.
Är själv lite i samma sits då jag inte är 100% säker på hur jag skall lösa påfyllningen/rundpumpningen av brine. Och jag tänkte att om man köper pump och skaffar en tunna så skall det ju till ytterligare delar, kopplingar, kanske kranar, osv. Sådana små tillbehör kan vara riktigt svindyra rent ut sagt. På några stackars kopplingar kan man ju komma upp i 500 kr lungt. Sedan pump på det osv.
Då är min tanke, att om jag hyr en sådan istället, för en dag eller så, så kanske jag kommer undan med 300 kr kanske och verkligen får en maskin som är gjord för ändamålet.

Sedan är det ju klart aldrig fel att kunna ha kvar sin pump man byggt, för framtida bruk, men vad jag har förstått så brukar det vara rätt så stabilt med brine om arbetet är riktigt utfört och där inte är någon läcka eller så.

Bara en tanke :)
Skrivet av: SW
« skrivet: 09 oktober 2013, 15:30:16 »

Jag tror det funkar bra om du kör åt båda hållen har för mig att jag anslöt min dränkpump med vanlig trädgårds slang och flödet var lägre än ur trädgårdslangen men det har funkat bra i några år nu så helt fel kan det inte varit. Ska man pumpa åt bara ena hållet krävs det kraftiga grejer.

Hej
Kommer du ihåg hur stor balja du hade när du pumpade runt?
Jag satsar nog på en typ jetpump och kör åt båda hållen.
Jag är dock tveksam hur stor brinevolym man behöver för pumpningen och var man får tag på Bioetanol. Jag skall maila den lokala färghandlaren  och min borrare. Han kanske är i faggorna.
SW
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 08 oktober 2013, 21:19:05 »

Kämpa på..

Sen lär du bla, mig hur det inte ska bli när jag sätter in bergvärme, känner att jag måste vara ledig och spana/hjälpa till med kaffe och bullar ;) vill inte ha den böjen du fick...

Tack för att du delar med dig!!
Skrivet av: SW
« skrivet: 08 oktober 2013, 21:05:21 »

Tack
Den är isolerad och "inbyggd" i en box, så det är nog ganska OK sista biten.
Vi har torpargrund och att de skulle ha borrat sig in i torpargrunden och sedan upp genom golvet i VP-rummet känns som fullkomligt otänkbart och ogörligt för VVS-firman. Det hade de aldrig klarat av.
Ja det är som det är och nu får vi försöka göra det bästa av det.
Vi vill först och främst gärna bli av med luften i KB-ut och det verjkar som en pumpspolning åt båda hållen är bästa möjligheten, så vi får gå vidare med det.
Hälsningar och tack för alla tips och goda råd.
Det känns skönt att inte behöva kämpa ensam.

SW
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 08 oktober 2013, 20:49:28 »

De drar inte slangen ovan jord .
Dragningen framgår förhoppningsvis av bilagan.
slangen böjer upp straxt före väggen och vinklar in genom väggen på ca 0.5 m höjd.

Ja det såg jag, att kollektorn är mestadels under jord men sticker upp ovan jord vid fasaden. Så det vet jag ju. Men jag menar att det är ju ändå inte bra att den sticker upp där en bit, för då utsätter man ju kollektorn för total iskyla på vintern. Det kyler ju både kb in och kb ut. Det är en sak om det inte finns något annat sätt att göra det på, och en annan att entreprenören av ren lathet eller snålhet inte gör ett bra jobb. Han hade ju rent praktiskt kunnat dra in slangen i huset under jord hela vägen.
Sedan vet jag ej om den är isolerad eller inte, men är den inte isolerad så är det ju riktigt galet gjort. Är den däremot isolerad så har man problemet att isoleringen utsätts för väder och vind och slits onödigt snabbt och kanske typ torkar ut och blir sprött eller något av solen osv. Om inte annat, så bör den ju åtminstone byggas in i en liten box enl. min mening, så den blir mer skyddad.

Men det verkar ju vara så mycket fel med den installationen så detta är ju bara en del av problemen. Mycket tråkigt när det blir så.
Skrivet av: SW
« skrivet: 08 oktober 2013, 19:36:35 »


Så de drar kollektorn ovan mark utanför huset (ute i kyla vintertid, kanske -10 -15 grader under riktigt kalla dagar), bara för att slippa borra två stackars hål i väggen? Med diamanthålsåg får du upp ett hål i lecablock på ca. 3-5 minuter / hål. Sådana hålsåg finns exempelvis på Jula för runt 350kr eller något sådant.
Det där var ju riktigt dumsnålt av borraren får jag ju säga.
Det bästa i ditt fall vore ju att begära prisavdrag istället för att de rättar till det. Hade aldrig velat ha in de på min tomt igen om jag var dig :) ...snarare då ett prisavdrag som sagt o att man rättar till felen själv. Då kan det ju inte bli annat än bra i slutändan.
Skall man få gjort något riktigt, skall man göra det själv - tyvärr.


De drar inte slangen ovan jord .
Dragningen framgår förhoppningsvis av bilagan.
slangen böjer upp straxt före väggen och vinklar in genom väggen på ca 0.5 m höjd.
Det är väl kanske inte optimalt men kanske OK.
Det större problemet är väl att det är en så stor svacka på slangen.
SW
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 08 oktober 2013, 18:58:15 »

Foderrörets topp är ungefär en halv meter under markytan.

Fråga vad andra tycker om att låta slangen slutta från huset till foderrörets topp, utan att gå under foderrörets högsta nivå. Dvs så du får en liiten lutning från foderrörets anslutning upp till husväggen.
Om du har ca. 50 cm från marknivå till foderrör, så kan du ju egentligen sluta på cirka 30-40 cm under marknivå vid huset, och ändå ha en svag lutning uppåt. Då slipper du ju luft i systemet överhuvudtaget.
Nackdelen är att kollektorn hamnar närmare marknivå, men det där får som sagt andra, som kan det bättre, svara på. Kanske går att isolera extra eller något?
Hos mig går kollektorn nära marknivå, medeldjup är väl runt 50cm under jord kan jag tänka mig? Som högst ca. 40 cm. Så det är ju inte idealiskt, men jag får åtminstonde aldrig någonsin luft kvar i kollektorn, vilket jag tycker väger betydligt högre än att hamna 1 meter under jord.

Citera
Vi använde samma hål i väggen som togs upp när vi hade grundvatten- VP.  Ej platta på mark.

Så de drar kollektorn ovan mark utanför huset (ute i kyla vintertid, kanske -10 -15 grader under riktigt kalla dagar), bara för att slippa borra två stackars hål i väggen? Med diamanthålsåg får du upp ett hål i lecablock på ca. 3-5 minuter / hål. Sådana hålsåg finns exempelvis på Jula för runt 350kr eller något sådant.
Det där var ju riktigt dumsnålt av borraren får jag ju säga.
Det bästa i ditt fall vore ju att begära prisavdrag istället för att de rättar till det. Hade aldrig velat ha in de på min tomt igen om jag var dig :) ...snarare då ett prisavdrag som sagt o att man rättar till felen själv. Då kan det ju inte bli annat än bra i slutändan.
Skall man få gjort något riktigt, skall man göra det själv - tyvärr.
Skrivet av: SW
« skrivet: 08 oktober 2013, 17:49:13 »

Så idiotiskt de har gjort. Klart som tusan det blir luft kvar vid anslutningen till borrhålet.

Sticker forderröret verkligen rätt upp ur marken så? Då skulle man ju egentligen har kapat av den så nära dikets botten som det går, och gjort om skarven så det lutar upp mot huset hela vägen.

Varför är indragning ovan mark in i huset? Har du platta på mark?

Hade jag varit dig hade jag bett borrfirman göra om vid foderröret och kapat så långt ner som möjligt i diket. Har du berg som sticker upp där runt foderröret så är det ju en annan sak, då kommer man ju inte nedanför utan att spränga. Så då är det förståeligt att de har gjort så. Fast en luftning skulle det nog allt ha funnits på högsta punkt närmast borrhålet, på bägge slangar, det står ju jag fast vid i alla fall. Undrar vad experterna säger? :)

Foderrörets topp är ungefär en halv meter under markytan.
Vi använde samma hål i väggen som togs upp när vi hade grundvatten- VP.  Ej platta på mark.
Men det mesta är dåligt gjort. Varje detalj är i princip gjort på det dåliga sättet. Inget är gjort så att man säger: "oj, vilken smart lösning".
Jag tyckte ju att firman skulle göra om luftningen när jag märkte att det porlade i returen. Svaret jag fick är citerat i rött den 3 oktober och är författat av Bosse Larsson på Värmia Syd AB i Malmö.
Därefter har jag inte hört ifrån dem.
Det är svårt att tro att vi skulle kunna få någon hjälp från det hållet.
Men ............
Osvuret är väl bäst.
Ibland blir man förvånad.
Hälsningar
SW
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 08 oktober 2013, 17:14:54 »

Mitt borrhål börjar ca 1,5 meter under marknivå lite jobbigt att gräva upp vid luftning.

Därför man sätter luftningsbrunn med lock, så är det lätt att komma åt ;)

Citera
Undrar hur vanligt det är att det fuskas med borrdjupet ?

En bra fråga. Men jag anser att vid en så stor investering bör man vara på plats under arbetets gång så man håller lite koll. Sedan är ju kollektorn också märkt med antal meter, så du ser ju hur många meter kollektor där finns på rullen. Utöver den beställda längden brukar det vara någon/några meter extra kollektor, ifall att. Får de ner hela eller nästan hela så är du på rätt djup.
Men det allra säkraste sättet att kontrollera så man inte blir lurad är att räkna rören. De är oftast 3m långa exakt, så det är bara till att räkna.
1. Räkna hur många rör de har i korgen när de anländer.
2. Räkna hur många rör som finns kvar i korgen när de säger att de nått beställd djup, dra sedan av dessa från totalantalet vid borriggens ankomst.
3. Räkna rören på väg upp. De tar ju bort rör efter rör och det går ganska snabbt. Lägger de rören på gräsmattan är det lätt att räkna alla rör de har använt. Lägger de tillbaka det direkt i korgen och där finns extra rör kvar så får man ju hålla reda på antalet rör kvar osv.

Lättast är ändå att göra enl. punkt 1 + 2 kombinerat. Och då är det omöjligt att bli lurad.

Har de inte kört ner rör tillräckligt? Ifrågasätt direkt och be de göra en ny beräkning. Men var ödmjuk, man kan ju ha räknat fel :)

Jag skulle dock ej tro att många fuskar med detta, hade ju varit förödande för borrfirman liksom.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 oktober 2013, 17:02:39 »

Mitt borrhål börjar ca 1,5 meter under marknivå lite jobbigt att gräva upp vid luftning. Undrar hur vanligt det är att det fuskas med borrdjupet ?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 oktober 2013, 16:38:52 »

I mitt fall använde man T-kopplingar med en propp monterad i det uppåtgående utloppet i stället för vinkelkopplingar. Då är det bara att lossa lite på proppen vid luftning. T-kopplingar borde vara standard. De var till stor hjälp också när jag lodade i slangen då jag misstänkte att det fattades några meter borrhål. Upptäckte då att det var veck på slangen så jag fick den utbytt. Det fattades också 4 meter mot beställt djup.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 oktober 2013, 15:54:15 »

Hos mig var borraren noga med att vi skulle gräva med lutning från hålet uppåt till huset trots att han inte skulle installera vp hos mig.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 08 oktober 2013, 15:47:25 »

Diket ser väl egentligen lite mer ut som denna skissen som bifogas.

Så idiotiskt de har gjort. Klart som tusan det blir luft kvar vid anslutningen till borrhålet.

Sticker forderröret verkligen rätt upp ur marken så? Då skulle man ju egentligen har kapat av den så nära dikets botten som det går, och gjort om skarven så det lutar upp mot huset hela vägen.

Varför är indragning ovan mark in i huset? Har du platta på mark?

Hade jag varit dig hade jag bett borrfirman göra om vid foderröret och kapat så långt ner som möjligt i diket. Har du berg som sticker upp där runt foderröret så är det ju en annan sak, då kommer man ju inte nedanför utan att spränga. Så då är det förståeligt att de har gjort så. Fast en luftning skulle det nog allt ha funnits på högsta punkt närmast borrhålet, på bägge slangar, det står ju jag fast vid i alla fall. Undrar vad experterna säger? :)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 oktober 2013, 15:18:44 »

Leta upp en bra sil som tar bort ev smuts så blir det nog tummenupp
Skrivet av: SW
« skrivet: 08 oktober 2013, 15:10:11 »

Jag tror inte den där svanken mellan borrtopp o hus påverkar, hur djup kan den vara?
Har sett andra exempel i detta forum där hela sträckan lutar uppåt mot borrhålet och där kan man ju undra, men i detta fall borde luften inte ha några problem att dras med under svanken.
Om det porlar där du markerat på skissen borde ju all ev luft där direkt åka upp till avluftingen inne i huset så snart du stoppar pumpen, vad händer om du öppnar avluftningen strax innan du slår av cp, kommer det ingen luft där när pumpen stannat?

Vid luftentilen på kb ut kommer ingen luft.

SW, sticker kollektor ut genom husvägg ovan mark och sedan ner i marken som det ser ut enligt bilden?
För i så fal skulle det väl egentligen gå att sätta en avluftning där ute också, där porlandet hörs, ifall inget annat skulle hjälpa menar jag. Då lär man ju definitivt bli av med luften.
Diket ser väl egentligen lite mer ut som denna skissen som bifogas.

Jag får nog satsa på en ordentlig luftning via pumpning åt båda hållen.
Jag får väl se om jag vågar satsa på den gamla pumpen. Det kanske går om jag kör en rengöring av pumpen först med lite syra.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 oktober 2013, 14:30:07 »

I skarven mellan slang och rör blir det en del luft kvar för slangen är normalt grövre än rören en riktig rundpumpning så är det klart tummenupp
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 08 oktober 2013, 14:23:03 »

Om det verkligen ser ut som på bilden måste det hjälpa att bara stoppa cp, då ska luften själv driva till högsta punkten, där det ju sitter en avluftare.

Jo fast då får det absolut inte luta åt fel håll, inte ens några millimeter, annars stannar en del luft i de horisontella rören iallafall. Därför jag menar att om man pumpar åt andra hållet så får man definitivt med sig all luft, för även om det lutar några millimeter åt fel håll i någon av de horisontella sträckorna, så bör flödet kunna få med sig luften.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 08 oktober 2013, 14:09:48 »

SW, sticker kollektor ut genom husvägg ovan mark och sedan ner i marken som det ser ut enligt bilden?
För i så fal skulle det väl egentligen gå att sätta en avluftning där ute också, där porlandet hörs, ifall inget annat skulle hjälpa menar jag. Då lär man ju definitivt bli av med luften.

Om det verkligen ser ut som på bilden måste det hjälpa att bara stoppa cp, då ska luften själv driva till högsta punkten, där det ju sitter en avluftare.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 oktober 2013, 13:48:31 »

Hej
Vi har en Wilo Stratos 25 1-10. Så här står det om luftning i manualen:
Anläggningen skall fyllas och luftas fackmässigt.. Avluftning av pumpens motorutrymme sker automatiskt efter en kort tids drift. Kortvarig torrkörning skadar inte pumpen.
Jag har förstått det som att pumpen sköter sin egen avluftning.

Det ser ut ungefär som på skissen med en svank mellan borrtopp och
genomföringen i väggen.
Jag tror ochså att det finns luft vid borrtoppen och att den inte kan tryckas ner i borran. Att jag hör det vid genomföringen beror förstås på att det är där jag kommer åt att lägga örat till röret.
Jag är tveksam till DRÄNKPUMP .  Vi har en "Jet-Pump" typ Rinkaby  1496, som trädgårdspump. Den är gammal och har en del beläggningar inuti, så jag vill ogärna anvnda den. Jag får väl försöka hitta en ersättare till den och först köra luftningen med den och sedan lägga den på lager som trädgårdspump.
Det går kanske att hitta någon på blocket.

Tror ni det påverkar mycket på flödet om det nu är så att det står luft vid borrtoppen ?
SW
Jag skulle nog kört med den pumpen det går ju att sätta ett filter så inte ev skräp följer med. Så länge du pumpar åt rätt håll så bör filtret i kopplet så hand om ev skräp men när man kör åt andra hållet blir det ofiltrerat.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 08 oktober 2013, 13:11:30 »

SW, sticker kollektor ut genom husvägg ovan mark och sedan ner i marken som det ser ut enligt bilden?
För i så fal skulle det väl egentligen gå att sätta en avluftning där ute också, där porlandet hörs, ifall inget annat skulle hjälpa menar jag. Då lär man ju definitivt bli av med luften.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 08 oktober 2013, 13:07:42 »

#11 längst ner finns en länk

Jaha, där har vi den! :) ...jag kanske är blind i alla fall. haha

Ang. ritningen så känns det ju rätt logiskt att cp inte orkar driva ner luftbubblorna i "slänten" där porlandet hörs, och därmed blir luften kvar där. Enklaste vore väl att köra runt brine åt motsatt håll och lufta ur vid avluftningen enligt bild?
Skrivet av: hplp
« skrivet: 08 oktober 2013, 13:04:41 »

Måste vara något fel på min browser för jag ser inte den länken i post nr 6, däremot ser jag den nu när du klistrade in den igen. Märkligt.
#11 längst ner finns en länk
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 08 oktober 2013, 13:01:28 »

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?action=dlattach;topic=53298.0;attach=33430


Måste vara något fel på min browser för jag ser inte den länken i post nr 6, däremot ser jag den nu när du klistrade in den igen. Märkligt.
Skrivet av: hplp
« skrivet: 08 oktober 2013, 12:58:18 »

Är jag blind eller? :D vad är det för ritning/bild ni pratar om?
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?action=dlattach;topic=53298.0;attach=33430

Nej jag tror inte det påverkar flödet, inte så länge det stannar där det är.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 08 oktober 2013, 12:48:47 »

Är jag blind eller? :D vad är det för ritning/bild ni pratar om?

post #6
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 08 oktober 2013, 12:47:10 »

Jag tror inte den där svanken mellan borrtopp o hus påverkar, hur djup kan den vara?
Har sett andra exempel i detta forum där hela sträckan lutar uppåt mot borrhålet och där kan man ju undra, men i detta fall borde luften inte ha några problem att dras med under svanken.
Om det porlar där du markerat på skissen borde ju all ev luft där direkt åka upp till avluftingen inne i huset så snart du stoppar pumpen, vad händer om du öppnar avluftningen strax innan du slår av cp, kommer det ingen luft där när pumpen stannat?
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 08 oktober 2013, 12:46:01 »

där du ritat

ser ut som på bilden

Är jag blind eller? :D vad är det för ritning/bild ni pratar om?
Skrivet av: SW
« skrivet: 08 oktober 2013, 12:29:18 »

Hej
Vi har en Wilo Stratos 25 1-10. Så här står det om luftning i manualen:
Anläggningen skall fyllas och luftas fackmässigt.. Avluftning av pumpens motorutrymme sker automatiskt efter en kort tids drift. Kortvarig torrkörning skadar inte pumpen.
Jag har förstått det som att pumpen sköter sin egen avluftning.

Det ser ut ungefär som på skissen med en svank mellan borrtopp och
genomföringen i väggen.
Jag tror ochså att det finns luft vid borrtoppen och att den inte kan tryckas ner i borran. Att jag hör det vid genomföringen beror förstås på att det är där jag kommer åt att lägga örat till röret.
Jag är tveksam till DRÄNKPUMP .  Vi har en "Jet-Pump" typ Rinkaby  1496, som trädgårdspump. Den är gammal och har en del beläggningar inuti, så jag vill ogärna anvnda den. Jag får väl försöka hitta en ersättare till den och först köra luftningen med den och sedan lägga den på lager som trädgårdspump.
Det går kanske att hitta någon på blocket.

Tror ni det påverkar mycket på flödet om det nu är så att det står luft vid borrtoppen ?
SW
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 oktober 2013, 12:08:02 »

Det finns säkert luft vid borrtoppen om det ser ut som på bilden en vanlig liten cp orkar inte trycka luften hela vägen ner i borran utan man måste pumpa åt båda hållen eller ha en kraftig pump som orkar tryck ur luften.
Skrivet av: hplp
« skrivet: 08 oktober 2013, 11:39:10 »

Att det porlar där du ritat måste väl vara för att det är så långt pumpen orkar transportera luften innan det bubblar tillbaka. Den borde väl gå ut om du stängde av en stund. Har du luftat pumpen?
Jag tror inte heller att en dränkpump fixar det. Inte för att lyfthöjden är liten för det har du nästan ingen, en upp och en ner tar ut varandra. Men längden på slingan är väl nästan 500m, tror du behöver en pump som skapar tryck och flöde.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 oktober 2013, 10:15:55 »

Ser det ut som på bilden att slangen viker ner närmast huset Sc:,h hos mig drogs slangen uppåt hela vägen från borran just för att undvika luftfickor. Jag tror att en billig dränkpump både håller och duger åt att pumpa runt brine pump hjulen brukar vara gjorda i plast på dränkpumpar och jag hade brinen i en vanlig plastbalja utan en tanke på att varken dränkpumpen eller baljan inte skulle tåla spriten. Kanske var tur att det inte var min dränkpump hade lånat den av min far men tror inte den tog nån skada är verkligen brine aggressivt det är ju ganska svag blandning  Sc:,h
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 08 oktober 2013, 10:09:38 »

Sen är det väl så att en billig dränkpump inte havererar på en gång pga etanolen. När du har luftat klart är det bara att spola ur den och hoppas att den funkar till nåt annat - Det är ju ändå betydligt billigare än att ta dit VVS-firman...
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 08 oktober 2013, 09:38:54 »

De har rätt OK lyfthöjd på dränkpumparna, en sådan skulle säkert klara av att pumpa runt brine.
Gällande etanol är det många som inbillar sig att det är en speciellt aggressiv "kemikalie", men faktum är att bensin och andra bränslen i de allra flesta fall påverkar gummi och plast mer.
Jag tror en billig dränkpump i plast klara 30% etanol utan problem, fråga efter gummikvaliteten i pumpen, det finns tabeller att se kemikalieresistens.
Skrivet av: SW
« skrivet: 08 oktober 2013, 09:33:24 »

Hej
Jag frågade Klasse om deras enkla dränkpump skulle vara bra nog.
De tyckte inte att det var ett bra val.
Den var inte lämplig för Etanol och de trodde inte att den skulle klara av att trycka runt brinen i borran.
Den var bra till att "lyfta undan" vatten via en grov slang.
Så det kanske blir att kika efter en typ "JetPump" och så skall den också tåla Etanolen.

Det "porlar" lite vid KB UT, men det kanske inte är så farligt.
Jag undrar hur mycket det kan påverka KB-flödet.
Jag kommer dock ihåg när röris kopplade ihop tekniktanken med 2 ledningar ut och 2 ledningar in. Han slarvade förstås och glömde 4 avluftningar. Det var tvärstopp jag tror inte det cirkulerade något radiatorvatten vare sig hit eller dit.

Jag bifogar en enklare skiss på hur KB-ut slingan ser ut. Jag förstår inte var luften kan finnas som låter  / bubblar .
Jag har avluftat via avluftaren på KB retur. Kan det tänkas att luften försvinner så småningom ?
Det vore bra om man kunde köra KB cirkpumpen baklänges temporärt.

SW
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 oktober 2013, 10:22:24 »

Jag tror det funkar bra om du kör åt båda hållen har för mig att jag anslöt min dränkpump med vanlig trädgårds slang och flödet var lägre än ur trädgårdslangen men det har funkat bra i några år nu så helt fel kan det inte varit. Ska man pumpa åt bara ena hållet krävs det kraftiga grejer.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!