Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Simon S
« skrivet: 21 augusti 2022, 21:33:13 »

Tack Zyberdude och Josth för svar!

Nej precis, beredare är inte evig och vill man på något sätt försöka spara lite energi på varmvattnet så är detta det enklaste.

Huset värms med luft så går åt fint med energi när det är 1:1... Skulle jag välja så är det klart radiatorer eller golvvärme, skulle detta inte vara i en förening hade jag rekommenderat att installera radiatorer men inte så säker på att de vill lägga så mycket pengar. Tyvärr är kunskapen i föreningen inte så stor så man lyssnar hellre på ventilations firman (som tyvärr inte har så gott ryckte) än en svärson som har ideer :-)

Tack för länk till tilluftsmodulen med lite mer effekt, var det jag tänkte på men då skulle man kunna ha den på framledningen och reglera på vanliga rad kurvan för att uppnå rätt temperatur.

Det som kan vara en fördel att testa nytt är att det funkar så dåligt i det huset man bytt så ska försöka få dem att göra det. Intressant för en egens del att veta med :-)

//Simon

Skrivet av: Josth
« skrivet: 21 augusti 2022, 21:02:02 »

Tilluftsmodulen i F470 och SAM42 till F750 är bara för att få komfortvarm tilluft. De värmer inte hela huset som ett luftvärmeaggregat gör. Då finns NIBE F370 + Alig VB250L som alternativ: https://proffs.nibe.se/produkter/franluftsvarmepumpar/Utbytesguiden/Master-104/ Med detta så värms hela huset med luftvärme och värmepumpen gör även varmvatten. Vissa gillar luftvärme andra tycker inte om det och vill ha vattenburna radiatorer eller golvvärme istället så det varierar.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 21 augusti 2022, 20:52:17 »

Elberedaren är väl inte heller evig?

Värms lägenheterna bara med tilluft? Skulle man få användning för värme ur niben tjänar man kanske in den ännu fortare.

Jag skulle kört på flvp
Skrivet av: Simon S
« skrivet: 21 augusti 2022, 19:49:04 »

Hej,

Skulle vilja höra lite vad ni andra tycker och tänker. Min svärmor bor i en bostadsrättförening bestående av 14st hus (villor) på ca 100m2. Dessa är byggda någon gång i början på -90 talet med FTX och värme via tilluften. Även en vanlig varmvattenberedare för varmvatten.

Nu har FTX aggregatet gått sönder och måste bytas ut. De har bytt i ett av de andra husen till ett Fläktwoods FTX med internt element + en 2,3kW luftvärmare på tilluften. Detta har visat sig fungera rätt dåligt, jag har hittat att eftervärmaren varit kopplad som förvärmare, tilluftsgivare har suttit för när eftervärmaren så strålningsvärmen har värmt givaren och inte luftflödet. En massa fel som inte går att döma lösningen för utan installatören.

Det jag börjat fundera på nu som ett alternativ till att bara byta ventilations aggregatet till ett nytt är om det skulle bli en bättre lösning att ha en frånluftvärmepump + en tilluftsmodul. Lite Nibe smittad så de har ju även F470 med både till och frånluft. Detta skulle även ge billigare varmvatten den tiden på året då värmebehovet är lågt.

Vad tycker ni andra, har detta gjort innan? Blir klart med drifttid på en kompressor än en roterande värmeväxlare men skulle vissa tider på året ge en bättre återvinning då den skulle ha kapacitet att skapa både varmvatten och värme för tilluften.

Helt klart en dyrare lösning men vi kan ju inte fortsätta att bara byta grejer och göra som vi alltid gjort :-)

Tacksam för idéer och kommentarer!
//Simon

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!