0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Jag brukar alltid extrapolera vid optimeringsproblem, när det blir höft-på-höft-på-höftning.Antingen eldar man 100%, eller 0%.100%, eldning: Då betalar du vedpriset/år rakt av, OCH lever med den potentiella förlusten/vinsten, om elpriset förblir negativt, eller 40kr/kWh.Vedpriset är tämligen konstant för de flesta, då man alltid känner nån som känner nån, som säljer ved till självkostnadspris. (vi säger 0.5 kr/kWh för enkelhetens skull). Men även här, finns det ju människor som har egen tillgång på ved, då betalar man typ 0.1 kr/kWh (korrigerat enbart för bensin/el/reparationer/avskrivning av utrustning) Tiden man spenderar, beror ju på hur man värderar sin fritid, ev. utebliven övertid från sitt jobb, och risken att man skadar sig fördärvad på den gamla tomgångstokiga sågdjäveln...20000 kWh/år värmebehov i någon slags normaliserad Medelpadvilla.Kostar 10000kr ved, eller 2000kr ved, beroende på förhållanden.Elpriset är som billigast 1kr kWh, eller worst case med historik i ryggen, säg 5 kr/kWh. Vi jämför med direktverkande el.(Det är nu det ballar ur, då varje tillägg i beräkningen, växer med kvadraten på stammåttets varians)10000kr vinst som sämst, 90000kr vinst som bäst, eller för en skogsbrukare; 18000kr vinst som sämst, eller 98000kr vinst som bäst.MEN, nu till det jobbiga.Skogsbrukaren kan ju ibland, få ut annat material, och därmed annan ersättning för träden, om de säljs till, eller logosågas till virke.Då blir det ju en rådjävla förlustaffär...men visst, den luttrade och välsorterade skogsbrukaren eldar ju bara sånt som inte går att sälja till annat än ved.Har just arbetat klart på vedbacken för idag. Känns ju skönt i både kropp och själ, men jag gör det fan inte för pengarna!Det är för att ha reservved om(när) SHTF, och för att svärfar är 80 bast, och behöver all hjälp han kan få.Men nu till slutklämmen;svärfar har 800m markvärmeslingor på åkern och en ny Boschvärmepump (Compress) på 1.4kW. 1800-talskåk och typ 170m² BOA. gamla stora radiatorer.Jag har försökt få honom att förstå, att pumpdjäveln på vintern ska få gå, tills dess att den storknar och börjar kalla på elpatron, (spärrad) då, och först då, ska man elda i pannan...allt annat är enligt mig att elda för kråkorna.Först var det tjat om att köldbäraren närmade sig 0°C, men då upplyste jag honom om att det tar motsvarande energin som att sänka temperaturen ytterligare 80°C, för att det ska börja frysa och djävlas.Vi får se hur det blir i vinter, men jag ska göra allt i min makt för att inte en markvärmepumpinstallationssinvestering på 100 lök ska bli utkonkurrerad av en vedpanna som tär på rikedomarna i skogen, i onödan.I'll show myself out.
Tack för flera svar! Inser att det inte är helt enkelt att ge ett enkelt svar!Står själv i startgroparna o börja elda trots lågt elpris! Men kommer nog avvakta tills elen passerar 50 öre. Såklart får man inte glömma mysfaktorn Förra året så brände sig honkatten på hällen…Nu har vi fått en unghane som är otroligt vild så hoppas på det bästa dvs inga fler brännskador
Om man är pensionär, har egen skog, motorsåg, vedbod och en eller flera bra braskamin(er) är det säkert lönsamt att elda med ved.Sen är kroppsarbete bra för kroppen. Man ska röra på sig och vara fysiskt aktiv, det är bra för hälsan .... så det finns fördelar att elda med ved.
Vissa betalar för att gå på gym…
Jag räknar med att 1 m3 björkved motsvarar ca 1500 kWh.Jag får fram ett värmepris på ca 0,57 kr/kWh med ved.
Hur har du räknat ? Är även verkningsgraden på det du eldar i med ?
Nu ska jag vara en dryg rolighetsminister:"Vedpannan är gratis, det är sen gammalt. Det får man inte glömma i sina beräkningar." - Thomas Jefferson"Den som betalar pengar för vedpannan, för att elda sin gratisved, är lurad." -Abraham LincolnJag eldar i ett metallskåp, (Ikea-Ivar) som jag gängat på lite kopparrör som jag fått av en snäll Litauer. Skarvarna har jag tejpat med glorifierad frystejp som jag fått av farmor.Gratis är gott. Vedpanna gratis (bortskänkes), skog gratis(torkad drivved), arbetskraft gratis(utnyttjar snälla släktingar).Om allt ovan stämmer på dig, så grattis, då är vedeldningsuppvärmning att anse som gratis på riktigt.Slutskämtat:För oss andra, är det cirka2000kr/år eldningsutrustning (var 25:e år eventuellt ny panna/kamin/roster/keramik, cirkulationspumpar, läckage, sotning, m.m)1000kr/år vedkapningsutrustning sågar/klyvar/bensin m.mSen löpande 0.1-0.5 kr/kWh ved, så 2000-10000kr/år.Jag förbrukar knappt 5000 kWh/år för värme, varmvatten och ventilation, i min FLVP, Nibe F750.Det går i regel inte att räkna hem ett vattenburet vedeldat system i MITT lilla välisolerade hus, om man ser till min överslagsberäkning ovan. Speciellt inte då jag har överdjävligt överdimensionerad solcellsanläggning, dumt såhär i efterhand, jag vet.Möjligen om jag får tag i allt gratis, installerar allt själv, låter grabbarna göra allt huggarjobb själva (barnarbete? ) och nöter på den lilla skog jag har.Eller att elpriset sticker iväg.. Täljstenskamin har jag, men där eldar jag enbart då det blir köldknäppar och den dagen då ryssen hälsar på... Ni med vattenburna vedsystem, har ni tillräcklig termosifoneffekt, eller hur har ni löst cirkulationspumpandet så strömavbrottet löpt två månader inpå vintern?
Nu ska jag vara en dryg rolighetsminister:"Vedpannan är gratis, det är sen gammalt. Det får man inte glömma i sina beräkningar." - Thomas Jefferson"Den som betalar pengar för vedpannan, för att elda sin gratisved, är lurad." -Abraham LincolnJag eldar i ett metallskåp, (Ikea-Ivar) som jag gängat på lite kopparrör som jag fått av en snäll Litauer. Skarvarna har jag tejpat med glorifierad frystejp som jag fått av farmor.Gratis är gott. Vedpanna gratis (bortskänkes), skog gratis(torkad drivved), arbetskraft gratis(utnyttjar snälla släktingar).Om allt ovan stämmer på dig, så grattis, då är vedeldningsuppvärmning att anse som gratis på riktigt.Slutskämtat:För oss andra, är det cirka2000kr/år eldningsutrustning (var 25:e år eventuellt ny panna/kamin/roster/keramik, cirkulationspumpar, läckage, sotning, m.m)1000kr/år vedkapningsutrustning sågar/klyvar/bensin m.mSen löpande 0.1-0.5 kr/kWh ved, så 2000-10000kr/år.
Det är komplext att göra en korrekt uträkning ifråga om ekonomin med vedeldning.Kostnader som tillkommer utöver veden och ev processande av veden:Brandskyddskontroll och sotning.Övriga faktorer som väger in:Verkningsgraden i eldstaden.Hantering och lagringsmöjligheter av veden inverkar på verkningsgraden. Så, ja, det är svårt att säga bu eller bä.Men om man bara räknar inköpspriset av veden och priset är lågt, samt att eldstaden är avskriven, ja då kan man värma vatten och hus billigt.
Nibe 750 slänger dom ju efter en så den var väl gratis och håller en evighet kan jag tro.