Sitter och funderar på det här med ROT.
Vi gör ju ROT-avdrag åt våra kunder mer eller mindre varje dag, och där anger man bara fakturanummer, summor, personnummer och fastighetsbeteckning.
Vore ju inte så svårt att prata ihop sig med sina vänner och släkt för att lura staten på pengar om man ville, krävs förstås en homogen grupp människor som ser som ett mål att lura staten på pengar, men ändå...
Det finns skydd mot missbruk i form av begränsningar rörande vilka kunder man kan göra ROT på, begränsningarna rör försäljning till släkt.
Om ditt företag utför rotarbeten eller rutarbeten kan du erbjuda dina kunder (köpare) rotavdrag eller rutavdrag på arbetskostnaden. Det gäller inte arbeten som du utför åt din släkt. Det är du som företagare som begär utbetalning för din kunds avdrag från Skatteverket i tjänsten Rot och rut – företag.
Finns lite att läsa från 2016 när man granskade detta och nära 50% visade sig vara fusk.
Enligt SVT (2016) så är detta kriterierna för "släkt":
Otillåtna släktrelationer vid rot- och rut-avdrag
Det är relationen mellan den som köper en rut-tjänst och den som utför arbetet som räknas. Det går alltså bra att anlita ett bolag i vilket en närstående arbetar, så länge det inte släktingen som utför arbetet. Undantaget är enskild näringsverksamhet där rot- och rutavdrag inte godkäns även om det är en anställd till släktingen som utför arbetet.
Följande personer räknas som närstående till dig som köpare:
Din make eller maka. Även sambo räknas om ni har gemensamma barn eller om ni har varit gifta.
Dina föräldrar.
Dina barn.
Dina syskon.
Dina mor- och far föräldrar.
Dina barnbarn och barnbarnsbarn.
Dina barn, barnbarns och barnbarnsbarns makar.
Dina syskons makar samt dina syskons barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
Driver man verksamhet på en liten ort, som vi gör, så är man ju släkt med många, och speciellt som nystartat företag så var detta en på vissa sätt märkbar begränsning för oss, i början var det ju mest släkt och vänner som köpte...
När jag nu säker så hittar jag inget om detta på skatteverkets hemsida, förutom detta:
Om ditt företag utför rotarbeten eller rutarbeten kan du erbjuda dina kunder (köpare) rotavdrag eller rutavdrag på arbetskostnaden. Det gäller inte arbeten som du utför åt din släkt. Det är du som företagare som begär utbetalning för din kunds avdrag från Skatteverket i tjänsten Rot och rut – företag.
Kan idag inte hitta någon som helst definition av släkt på skatteverkets hemsida, men på något sätt känns ju denna regel nästan lite rasistisk, men nästa förutsätter att det finns släkter eller klaner som har eller kommer sätta detta i system?
Kanske finns skrivningar på goda grunder, för det vore ju hur enkelt som helst att bara söka och sedan dela på pengarna, enda risken att åka dit är ju om det görs en särskild granskning, vilket inte verkar vara gjort sedan 2016, trots att 50% av de granskade fallen då visade sig vara bedrägerier.
Är det konstigt om det är slut pengar i statskassan eller vad?
Det finns alltså två sidor på myntet, visst det kan vara en begränsning för små och nya företag som ofta först hittar sin marknad i släkten, men det är också uppenbart en vidöppen spelplan för de som vill fiffla eftersom ingen löpande granskning sker.
Dessutom finns det så vitt jag förstår "släkten" som uppfattar sig som släkt även om de inte faller under den definition som skatteverket en gång i tiden satt i pränt.
Det skulle förstås kosta en slant att granska detta löpande, men det känns ju ändå som att en anställd som inte gjorde annat skulle kunna löna sig enormt mycket?
Granskningen skulle då omfatta redovisning av fakturanummer och bevis för en sammanhållen fakturanummerserie, samt att pengarna båda fakturerats och kommit in på kontot utan att senare krediterats kunden av något skäl.
Det mest uppenbara fifflet omfattar som jag ser det:
1. Man hittar bara på ett faktanummer och en summa som man gör avdrag för, staten betalar ut pengarna till företaget, och "släkten" får en slant för besväret.
2. Man fakturerar och får betalt, säker ROT-avdrag och får pengarna, sedan krediterar man beloppet av någon anledning, och vips sitter man där med ett överskott i företaget som avser det nu utbetalda ROT-avdraget.
För mig känns det där rätt krångligt, för de små ROT-avdrag vi gör, ett par tusen/kund, så för oss har det aldrig ens varit aktuellt att fundera på, men har man t.ex. en byggfirma och kan göra ROT för stora summor så blir det ju mer intressant.
Snitt-avdraget på fifflet i granskningen 2016 var över 40 000 kr, och då var väl ROT-avdraget dessutom 50% - så man förstår ju om en oseriös aktör ser det som intressant.
10 sådana bedrägerier/år ger ju i princip en årslön extra.