Hej,
Läst en del kring r290 vs r600a.
R600a verkar ju vara lämpligt i kylskåp/frysar.
R290 verkar ju vara det som många tillverkare satsar på, om man tittar på naturliga köldmedium och bortser från de syntetiska varianterna, för värmepumpsapplikationer för FLVP och LVVP.
Kikar man på blandningar av r290 och r600a så finns det ju en del artiklar som verkar antyda att kombinationen av dessa ger en ännu bättre verkningsgrad för små applikationer som frysar och kylskåp. Oljemässigt så verkar det vara samma kompressorolja i alla fall. Och tryck/temp blir ju lägre med inblandning av r600a.
Finns det motsvarande möjlighet att öka prestandan i ett lite större r290 system som går som värmepump (runt 0c på förångaren, max 50c kondenseringstemp?) Dvs ett system som från början är designat för r290 med suggassväxlare, lämpligt utlagda värmeväxlarytor, lämplig kompressor, elektroniskt styrd expansionsventil etc. Eller är det bättre att hålla sig till 100% r290?
Med tanke på att r600a har lägre förångningstemp, så borde det ju inte riskera att få in vätska in i kompressorn, speciellt inte om man har kontrollerad överhettning efter förångaren och dessutom en suggasväxlare efteråt. Det känns inte som att det skulle vara riskfyllt att blanda i? Men skulle det finnas någon fördel med att blandningen?
Känns ju lite som att det alltid är bra i längden med rena köldmedium, om det läcker osv, så man slipper fundera på vilka andelar av respektive sort man har kvar i systemet.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140700721003984