När det gäller luftfuktighet i badrum måste man ha rent korsdrag om man ska komma ner under 60 % RH direkt efter en dusch. Och det är ju aldrig någon mening att försöka ventilera ner luftfuktigheten till ett lägre värde än vad som motsvarar fukthalten i uteluften. När det är varmt och fuktigt rötmånadsväder är det inget ovanligt ens i Sverige att RH inomhus är uppåt 70-80 % även om man inte håller på med någon fuktalstrande verksamhet.
Jag skulle vilja säga att man kan vara nöjd om luftfuktigheten har gått ner till ungefär samma värde som i resten av huset inom ett par timmar efter en dusch.
Tänk också på att många digitala hygrometrar reagerar långsamt med ganska stor eftersläpning, om man t ex duschar i 10 minuter så hinner hygrometern kanske aldrig med att registrera maxvärdet på luftfuktigheten.
Det är också stor spridning mellan olika exemplar av billiga hygrometrar, så man ska inte hänga upp sig för mycket på det absolutvärde de visar utan nöja sig med att använda dem för att bedöma trender och förändringar i fuktighet på ett och samma ställe. Jag har ett antal trådlösa temp- och fuktgivare, ESIC WT450H (de såldes på sin tid på Clas Ohlson, nr 36-1797). Tre av dem sitter så till att de praktiskt taget känner av samma luftfuktighet, och just nu visar de respektive 14, 24 och 30 %. En fjärde har legat som utegivare länge och togs inomhus i förmiddags, den visar nu 44 % (den var som mest uppe på 81 % någon timme efter att den togs in). Det finns gamla trådar på forumet där användaren xxargs har skrivit mycket om hygrometrar, fuktgivare och inte minst deras kalibrering och åldring.
I normal hemma- eller kontorsmiljö spelar det inte så stor roll om luftfuktigheten är låg. Det är bara i speciella fall, t ex om det pågår verksamhet där man absolut vill undvika statiska urladdningar (t ex elektronikproduktion eller -reparation på komponentnivå, hantering av explosiva ämnen mm) som man bör undvika att gå under 40 %.