Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Värmeåtervinning  (läst 644 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad TennisBakugan

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 1
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
Värmeåtervinning
« skrivet: 24 september 2023, 19:46:46 »
Hejsan, jag är kyltekniker som jobbar med värmepumpar och dyl. Jag har nyss skrivit kontrakt på mitt första hus, en kåk på 230m2 och vill leka lite med värmesystemet.

Till att börja med så vill jag såklart skaffa ny värmekälla för att komplettera vedpannan som sitter idag, typ luft/vatten då.

Sedan så vill jag kunna köra kyla på sommaren och återvinna den värmen man annars blåser ut i atmosfären för att värma vatten. Är det någon som har några vettiga ideer när det kommer till det?
Vill kanske även bygga ett eget FTX system som också kan värma vattnet i framtiden.

Jag har klurat på om man ska göra vattenbatterier för kyla och ha ackumulatortankar för båda kyla och värme med en värmepump som växlar mellan dessa med en värmeväxlare utomhus för att ta hand om eventuella rester.

Har någon hemmafixare några andra ideer eller t.om. skisser?

Inloggad HBerggren

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Västra Götaland
  • Antal inlägg: 3696
  • Karma +3/-0
SV: Värmeåtervinning
« Svar #1 skrivet: 24 september 2023, 21:23:06 »
Jag har funderat på bygga något liknande faktiskt, förutom kylfuktionen.
Jag tänkte sätta kondensorn i krypgrunden och förångaren i tilluften, väldigt liten maskin. Men jag skrotade den idén för fukten i grunden är mer än vad temperaturökning skulle hjälpa. Och avfuktningsperioden är längre än kylsäsongen.

Men jag har blivit lite anti kyla för alla konvektorer man ser är det mögel i som kör kyla. Kanske funkar det om man kör periodisk kyla eller liknande. 1h hård kyla och 2h uppehåll, timer via gemensam PLC? Så sett är jag osäker på kyltank.

Jag vet inte vad som är bäst av FTX och kompressor-FTX, det stör mig lite. Ganska säker på att det är kompressor om man kör den i överdimension. Så som Nibe F730 gör jämfört med F370. Men minst lågfrekvent buller kommer alltid vara vanlig FTX. Är en vanlig FTX effektivare än F370? Jag vet inte.

Denna säsong ska jag sätta en energimätare på dagens vattenburna batteri för att få lite transparant data. Sen ska jag inte göra mer i år. Jag vill veta exakt total energiåtgång oktober till maj för att värma tilluften.

Du kan styra vilken förångare och kondensor du vill med 4-vägsventil eller kylteknisk växelventil, de är inte så dyra, minns inte var jag såg de sistnämnda till bra peng och fabrikat. Kolla grossisterna och i europa. Kyllägets kondensor borde du kunna sätta ute. Kanske är det bra att utgå ifrån en vanlig luft/luft och bygga om den för värme och varmvattenproduktion med växlande förångare.
« Senast ändrad: 24 september 2023, 21:25:15 av HBerggren »
185 m2 med krypgrund. 32 m2 garage. Radiatorer, golvvärme. Väntar på 410P -01 ska avlida. Dockad med F2025-10 via ERS-56 300. Värmebaronen K2 6 m2 solfångare. Kulvert till garage. 3x shuntgrupper och värmekurvor. Egen styrning.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Energibutiken.se smarta varor p ntet, leverans till drren
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!