0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Man fyller på sugsidan innan kompressor, låg trycksidan.Fyller man med gas med 400 serien som typ 407 så ska man fylla maskinen med vätskan och inte gasform. Alltså kondensat. Det är därför flaskan är uppe och ner.
Tror du svarade på frågan själv:Vätskan rinner inte ner i kompressorn, endast gasen som kokar från förångaren når dit om värmepumpen är rättvänd.Vätskan kokar under fyllning eftersom det är vakuum från början, men bara gas kommer till kompressorn.
Det är bara när man efterfyller under drift som man fyller genom lågtryckssidan. Mycket långsamt så man inte skadar kompressorn.
Så på en berg,jord,vatten så fyller man anläggningen på högtrycksidan som inte är igång under själva fyllningen.
Om man sedan ska efterfylla under drift så är det lågtrycksidan (sugsidan) för att inte tuben ska explodera. när man fyller under drtift?
Stämmer! Gäller förmodligen alla kylkretsar. Vissa mer servicevänliga system har en receiver, det är en god idé att fylla nära den. Men inget man behöver så länge man är på HP-sidan. Nja, tuben exploderar inte. Men är det backventil i cylindern med ny gas så stannar flödet mot tubens backventil bara. Har man en servicecylinder ansluten och öppnar mot högtryckssidan så vandrar köldmediet snabbt ner i cylindern istället för värmepumpen.Sugsidan/LP är enda stället under drift som har lägre tryck så det blir enda sättet att få in mer köldmedium utan att stanna maskinen. (Finns ett undantag som jag aldrig sett någon göra).Är tub och hyfsat fylld maskin i samma temperatur så går det inte fylla mer. Men värmer man tuben så ökar trycket i tuben och köldmediet vandrar in snällt i vätskesidan om kompressorn är avstängd.Det är ingen skillnad i tryck i en cylinder med 1g kondensat som en ny tub med 12000g kondensat. Samma gäller inuti värmepumpen.Ifall man vill fylla med tryck så vet man inte vad man gör. Köldmedium fungerar inte som pumpa bildäck.