Generellt låter det vettigt!
Kör min BVP mot tankar och styr laddningen efter elpris med HA på en RPI. Det som kan ställa till det för mig är om jag valt att ladda 2 billigaste timmarna ett dygn, låt säga 22-24 dygn 1 och andra dygnets 2 billigaste timmar är 00-02. Det som kan hända är att tankarna laddas fullt dygn 1 varpå värmepumpen inte kommer köras alls dygn 2 då det är fullt. Om dygn 3:s 2 billigaste timmar dessutom är 22-24 så får jag 40 sammanhängande timmar utan värmeproduktion vilket kan ställa till det när det blir kallare ut. Ska försöka få till någon vettig algoritm för att lösa det men har inte riktigt kommit igång.
Det känns som en löpande klocka vore en nyckel i det hela? Att inte byta dygn mellan 24 och 00.
"Hur stort är underskottet just nu?"
"Vad är klokast att göra fram till nästa elprissläpp?"
En nyckel så som jag tänkte med min styrning var - hur tänker jag själv om jag aktivt väljer vad jag vill göra med varje timme? Sen är det bara att programmera tills det blir så. Men det är ju lite meck, men extremt tillfredställande.
---
Trådskaparen behöver nog lite fler styrvärden. Rumsgivare så du vet när du är ikapp. Kunna ställa smärtgränsen.
Du kan förstås beräkna värmebehovet rent teoretiskt så du vet var innetemperaturen är ungefär.
Jag tycker du behöver ingångsvärde för lägsta innetemperatur i förhållande till utetemperatur.
Jag tycker även du ska kunna skriva in vad din acceptabla maxtemperatur är inomhus.
Jag känner att du behöver kunna emulera dina givare också. Elpatronen är bra att ha tillgänglig när elpriset svänger som mest. Du kan blocka den med relä eller kontaktor beroende på hur det ser ut.
Men vad du vill göra kanske med andra ord beror på vad du kan tänka dig att styra, sen när det är bestämt så blir det förutsättningarna.