Jag funderar på att använda en nu oanvänd skorstenspipa för att evakuera luft från egenbyggd radonsug. För att göra "trycksidan" så kort och enkel som möjligt / minimera risken för att trycka in Radonhaltig luft i huset, vill jag göra det på ett sätt som blir så tätt som rimligen är möjligt.
Då det inte är någon värme på luften ser jag inte något problem med att utvidgning/sammandragning skulle leda till sprickor/otäthet med tiden så är min första tanke att helt enkelt mura in ett kort rör (100 eller 125 mm diameter) på ca 300-400 mm längd (finns idag ett rektangulärt hål ca 25x20 cm i murstocken in till kanalen) som jag sedan direkt kan ansluta till fläktens trycksida.
En annan möjlighet jag funderat på vore att mura in ett rör med större diameter och sedan sätta in det mindre röret inuti detta och täta med fogskum. Detta skulle ge en mer elastisk tätning (mindre risk för stomljud kanske) men då blir det två fogar som måste vara täta för att inte radonluft skall kunna läcka tillbaka från kanalen så kanske inte bra...
Är det något msn behöver tänka på i detta sammanhang för rensning av skorstenskanalen (inget jag låtit göra sedan jag tog bort pannan)?
Någon som har ett bättre förslag på hur man kan göra detta?
OBS Jag har redan fått rådet att det är bättre att sätta fläkten på utsidan av huset för att slippa tänka på någon "trycksida" och det är något jag överväger men då blir jag tvungen att använda ventilen som är min enda ventilation i rummet och projektet också lite mer komplext (måste bygga någon typ av låda för fläkten på utsidan för att det skall vara snyggt etc.). Tänkte också att det kunde vara bra för skorstenspipan att få luftflöde där så den inte "vittrar" pga fukt. Finns också fönsterventiler bara några meter från rummets ventil bort så vore skönt att inte behöva tänka på risken att få in skiten igen den vägen (via skorstenen sprids det ju garanterat bra och ingen luft sugs in från taket utan alla pipor är utgående)...