Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Byta blandningsventil  (läst 255 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad norfolk

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
 • Värmepump eller värmepumpar?
Byta blandningsventil
« skrivet: 28 april 2020, 12:19:59 »
Hej!

Vi har för cirka ett år sedan flyttat in i ett hus byggt 1955. Vi har under detta året upplevt att vattnet i badrummet på markplan (har källare) ffa. i duschen fluktuerar rätt rejält och ganska ofta så får vi duscha pissljummet med lite varma toppar ibland. Efter lite googlande så tror jag att det verkar som att blandningsventilen kan vara kruxet då även det inkommande kallvattenröret till blandningsventilen blir varmt när vi inte använt varmvattnet på ett tag, så gissar på att det kan vara någon backventil där som knasar eller ifall det är ventilen, hur som haver så har jag köpt mig en ny blandningsventil och funderar nu på ifall jag kan byta detta själv eller ifall jag behöver ta hit en röris för detta. Har pulat en del med rördragningar och kopplat lite enklare saker i vår gamla kolonistuga och i vårt sommartorp, men där blir konsekvenserna inte riktigt lika allvarliga ifall jag skulle tabba mig, så vågar jag mig på detta själv? Har införskaffat rörtänger i lite olika storlekar för att ha i fall att. Det jag mest funderar på är hur jag gör för att tömma systemet så att det inte sprutar vatten på mig och hela pannan när jag skruvar loss den gamla ventilen. Även ifall jag stänger av pannan, spolar i kranarna tills det blir tomt och sedan väntar på att allt ska svalna så antar jag att det ändå ligger kvar vatten i systemet då kranarna är på övervåningen och pannan i källaren. Har kranar som jag kan tappa ifrån i källaren också, men tänker att det ändå väl kommer ligga lite kvar i rören ovanför pannan? Kollade den knapphändiga manual jag hittade som gamla ägaren lämnade efter sig och där hittar jag bara att avtappningskranen sitter nertill på pannan. Ska jag tömma systemet genom denna innan jag pillar i så fall och finns det något jag ska tänka på när jag gör detta? Har en golvbrunn ca. 1 meter från avtappningskranen, funkar det att bara öppna och låta det rinna ut eller behöver jag något uppsamlingskar under? Tänker att jag inte hinner få på någon slang för att leda det till golvbrunnen innan det flödar ut för fullt. Om jag nu lyckas tömma systemet och testa mig på detta själv, är det något jag ska tänka på när jag kopplar loss den gamla ventilen och sätter på den nya, ska jag ha någon tätning i kopplingarna?

Pannan är en Exonom 20B som har pelletsbrännare.

Har bilder ifall det behövs men förstår tyvärr inte hur jag lägger till dem i inlägget.

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 24414
 • Kön: Man
 • Alien snowman.
SV: Byta blandningsventil
« Svar #1 skrivet: 28 april 2020, 16:49:16 »
Hej!
Avtappningen på pannan är nog för radiatorsystemet, den tömmer inte varmvattenberedaren.
Jag tror det bara är att stänga inkommade vatten (huvudkranen) samt öppna både kallvatten och varmvatten i källaren och släppa ut så mycket som möjligt först.
Öppnar man samtidigt kranarna uppe så brukar det bli rätt tomt i systemet.

Om det är klämringskopplingar och gängan på kopplingarna är samma på gamla och nya modellen så kan man återanvända de gamla klämringarna + kopplingarna.
Om inte så måste man fila bort de gamla klämringarna försiktigt så man inte repar rören för mycket och dra dit nya klämringar.
Det brukar bli tätt om man putsar rören lite med en fin smärgelduk.
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad norfolk

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Byta blandningsventil
« Svar #2 skrivet: 29 april 2020, 10:32:51 »
Tack så hemskt mycket för svaret. Det var ju tur att jag inte började tappa ur där då för det hade jag verkligen inte tänkt på att det kunde vara, men det är det ju såklart.
Okej, sjysst tips med tömningen, får testa att börja skruva av långsamt och se hur det verkar. Har två elpatroner och någon säkringsdosa sittandes alldeles bredvid och under ventilen så hoppas på att det räcker för att tömma ur tillräckligt.

Det verkar som att den ventilen jag har är en gammal ESBE och den nya är en LK så då kanske det inte funkar att byta rakt av. Ska se ifall jag hittar reservdelar till den gamla och testa med det först annars får det bli till att fila lite om inte gängorna är samma och passar. Tack som tusan för tipsen, uppskattas.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi ppnar din e-postklient
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme