Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Flödesproblem? HP-larm  (läst 2269 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Paprik

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 3
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
Flödesproblem? HP-larm
« skrivet: 19 december 2019, 13:00:15 »
Hej på er!


Efter att i åratal ha skördat information och tips i forum utan att att göra ett enda inlägg själv så är det nu äntligen dags. Hoppas någon får en snilleblixt denne vill dela med sig av.

Min nuvarande bergvärmepump är en Aquanette 11kw. Den konstruerades och installerades av Komfortbyrån AB eller Södertälje Kyl & Fastighetsteknik AB 1999. Den har varit under min uppsyn sedan 2014. Det är första gången jag bor med en värmepump och hade initialt ingen aning hur den skulle skötas - jag stängde av den i april och startade den igen i september typ - fullständigt förbjudet har jag förstått nu. dontknow (Tappvarmvatten tas från en elberedare i badrummet och acktanken används just bara som en acktank i det här fallet. Pensionärslösning.)

Det funkade bra tills hösten 2018 Efter felsökning så noterades att köldbärarpumpen inte snurrade men efter att jag med handkraft dragit runt pumpen med hjälp av kylfläkten så gick den den säsongen också.

Nu i september i år när jag i vanlig ordning skulle starta den för säsongen så gick den i några sekunder och sen slog den ifrån på högtryck (HP). Efter idogt forumläsande och frågande i omgivningen så har jag gjort följande för att försöka lösa problemet:


-Cirkulerat båda sidorna av värmeväxlaren med citronsyra
-Skrapat ur avlagringar ur de stålomspunna flexslangarna mellan värmpepump-och acktank (se bild)
-Bytt radiatorpumpen (den började ryka)
-Bytt cirkpump värmpepump-acktank (den stannade bara)
-Bytt köldbärarpumpen
-Monterat automatiska avluftare och säkerställt luftfritt system
-Bytt expansionskärl på köldbärarsidan till ett trycksatt och monterat övertrycksventil (behövde sätta tillbaka det gamla kärlet igen då jag spräckte en lödning mot värmeväxlaren när jag bytte köldbärarpump som jag fick tejpa, funkar så länge om det inte trycksätts)
-Monterat filter på båda inloppen till värmeväxlaren (Det satt inga filter alls innan (!), dessa har tömts på avlagringar ett par gånger redan)
-Fyllt på nytt köldmedium i kompressorn då den var tom men visade sig vara tät efter 30 dagars trycktest med annan gas (den är bytt 2013, det satt en 9kw original)


Nu startar kompressorn och allt låter frid och fröjd - i 10 minuter prick innan den slår ifrån på HP, då är kompressorn duktigt varm. Låter man den svalna så går den 10 minuter igen. Och igen.

Med ovan service avklarat skulle man kunna tycka att den 6 år gamla kompressorn glatt skulle jobba på - men icke.


Vad är nästa steg nu?

Ett tips jag fått från en vvs-montör är att plocka isär och skrapa rent de lägre punkterna av systemet vilket då blir in och utlopp från ackumulatortanken som är korkat placerat längst ner. Detta har jag undvikit för de sitter så uselt till arbetsmässigt samt känns svårt att få tätt igen. Plus att det är vinter (nåja) och jag kör på elpatron nu, tömmer jag tanken utan att lyckas få ihop det igen så blir det kallt inne framöver tills jag lyckas lösa det.

Vad skulle du testat härnäst om det var din pump? Någon spontan idé? :)

Har lagt närmare 30k på köpt konsultation och egeninköpt material, skulle vara så himla surt att få ge upp, skrota den och sätta in en ny. Eller borde jag släppa detta och sätta in en ny varvtalsstyrd? Vid det här laget känner jag att jag kan installera den själv, har tittat på Thermias Calibra3-12kw.


Med följande husfakta, hur skulle du gjort?
-2 bebodda hus på samma tomt i södra stocholms län vid kusten
-Hus 1: 100+100 med uppvärmd bebodd källare, endast radiatorer, elberedare för tappvatten (här står bergvämepumpen)
-Hus 2: 33+33 med uppvärmd bebodd källare, elberedare för tappvatten (luft-luft)
-Borrhål 80 meter (har aldrig bildats is på slangarna så jag förmodar jackpot i flöde där nere)
-Snittförbrukning sedan jag flyttade in 24500 (max 30000 och lägst 18000. Övningskörde lite med inomhustemperatur i början hehe)  8) 25000 har det legat på de senaste 2 åren.

Vore supertacksam om du ville dela med dig av dina tankar :)

Allt gott
/Patrik





Utloggad Jarlingar

  • Specialexpert
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Östersund / Orrviken
  • Antal inlägg: 506
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Försök inte laga det som redan fungerar...
SV: Flödesproblem? HP-larm
« Svar #1 skrivet: 19 december 2019, 19:08:52 »
Pumpen är 20 år gammal...
Jag personligen hade nog inte bytt kompressor på en då 15 år gammal vp.

Det är dags för byte.
Thermia säljs väl bara av auktoriserade installatörer?
Nibe kan du köpa och installera som privatperson  tummenupp
Jag hade gått för en Nibe F1255 3-12kw.
Tycker inte det är något värt med appstyrning och dylikt trams som nya S1255 har.
Nibe 1255 3-12 installerad  jan 2018.
240m energibrunn, 238m aktivt djup.
Ukv-100  4-vägskopplad.
19 Radiatorer & 16m2 Golvvärme utan aktiv styrning.
Total systemvolym 340 Liter.

256m2 Sutterränghus byggt 1976 med FTX installerad 2016

Utloggad Paprik

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 3
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Flödesproblem? HP-larm
« Svar #2 skrivet: 19 december 2019, 20:30:58 »
Jag kollade med en Thermia-återförsäljare som sa att jag fick installera själv om de fick inspektera efteråt. Kommer sätta mig in i de olika märkena när jag bestämmer mig för att byta. Känns dock för billigt att driva den nu med tanke på att elpatronen inte ens drar 10% mer för att motivera ny pump. Kanske säger en del om den nuvarande pumpens effektivitet mi och för sig.


Det känns som jag bytt ut ”pumpen” nu, så den inte är 20 år gammal längre. De tre cirkpumparna är från i år och kompressorn från 2013. Igensatta rör går att rensa liksom. Vad mer slitagedelar består allt egentligen av? Borde gå att hålla en sådan här simpel konstruktion vid liv genom att byta små delar eftersom bara?

Utloggad 25fOCUS

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 5055
  • Karma +2/-2
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Flödesproblem? HP-larm
« Svar #3 skrivet: 19 december 2019, 22:02:59 »
Du har en ON/OFF VP utan en massa lullull i sig och dom brukar gå tills dom vissnar helt, Hur ser det ut i glaset, inga bubblor efter
 ca  tryck är brinennågon minut, känn även på röret ( kalla ) som går till kompressorn. ska vara samma temp som returen från elementen. Det brukar vara för dåligt flöde över växlaren som löser ut  ( högtryck )  lågtryck är brainen.  Kanske ta hem e kylgubbe och kolla så trycket är rätt i maskinen, dåligt med soppa så blir den het, kan vara exspantionsventilen som bråkar med

Utloggad Paprik

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 3
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Flödesproblem? HP-larm
« Svar #4 skrivet: 19 december 2019, 23:20:49 »
Du har en ON/OFF VP utan en massa lullull i sig och dom brukar gå tills dom vissnar helt, Hur ser det ut i glaset, inga bubblor efter
 ca  tryck är brinennågon minut, känn även på röret ( kalla ) som går till kompressorn. ska vara samma temp som returen från elementen. Det brukar vara för dåligt flöde över växlaren som löser ut  ( högtryck )  lågtryck är brainen.  Kanske ta hem e kylgubbe och kolla så trycket är rätt i maskinen, dåligt med soppa så blir den het, kan vara exspantionsventilen som bråkar med


Tack för tips! En kylkille har varit på plats och säkerställt rätt tryck. Expansionsventil var något nytt för mig, får kolla upp 👍

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9820
  • Karma +19/-4
SV: Flödesproblem? HP-larm
« Svar #5 skrivet: 20 december 2019, 08:25:46 »
Vad finns i form av temperaturgivare? Det  skulle vara intressant att veta temperaturerna på in- och utgående värmebärare till kondensorn liksom köldmedietemperatur efter kompressorn. 
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad bopakoster

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: 58 53N 11 02E
  • Antal inlägg: 4997
  • Karma +3/-0
SV: Flödesproblem? HP-larm
« Svar #6 skrivet: 20 december 2019, 10:49:07 »
Citat från en av mina trådar om expansionsventilbyte:

"Symptomen lika som min.
Min fungerande c:a 10-15 minuter efter start innan larmet kom. När den fått vila några timmar(?) (tina isproppen) så startade den men efter en stund upprepades brytning med LP-larmet.

Orsaken till stopp var fel på expansionsventilen.
Det medförde att det blev isbildning i kondensornförångaren som hämmade köldbärarflödet, därför ser man att temperaturskillnaden på KBfram och KBretur minskar och VP stannar med LP-larm. Jag kan iofs ha missförstått förklaringen som "kylnissen" gav mig men utbytet av expansionsventilen löste problemet."


Sök på expansionsventil med mig(bopakoster) som författare så hittar du även vad reparationen kostade...
« Senast ändrad: 20 december 2019, 20:17:32 av bopakoster »
2 vuxna i 150m2 enplansvilla (profilbilden) med inredd vindsvåning + 80m2 källare byggd 1937 på västkusten.  Inflyttat 2007. Installerat bergvärmepump Nibe 1225-8 i dec 2008. Borra 140m. Tilläggsisolerat 95mm invändigt väggar 400mm på vinden. Energiglas som tredje ruta i alla fönster. Tillbyggnad 30m2 med krypgrund 2015. Golvvärme i badrum och tillbyggnad övriga rum radiatorer. Sänkt elenergiåtgången från 45 till 9MWh/år, efter uppvärmning av gårdshus till 11MWh/år
Installerat LL-pump i renoverat gårdshus på 40m2, Misubishi MSZ dec2021.
Timpris debitering Tibber från nov 2020, Ngenic Tune styrning av bostadshuset mot bl.a. lågpristider sedan feb 2023

Utloggad DonPablo

  • License to chill
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2621
  • Karma +1/-0
  • Kön: Man
  • Kyltekniker
SV: Flödesproblem? HP-larm
« Svar #7 skrivet: 02 januari 2020, 07:12:36 »
känn även på röret ( kalla ) som går till kompressorn. ska vara samma temp som returen från elementen.

inte ska han väl ha samma temp på elementets retur, som han har på suggasen? Då lär han ha ett helvetes delta  :o
returen bör ligga i närheten av vätsketempen i kylkretsen.

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!