skall du köra luften som värme ? eftersom du vill byta kondensor ?
kolla thermias atria en luft/vatten men byggd som bergvärmepump, de ersätter borrhålet med en luftväxlare funkar ned till minus 10.
brine ut till utedel, det du får fixa själv är avfrostningen om du konverterar, inget komplicerat.
läs manualen båda två (användar och installatör) så förstår du hur den fungerar.
saxat ur manual, hittar ingen bra länk
Atria är utrustad med en utedel som utnyttjar energinnehållet i luften ända ner till -20 °C. Utedelen är utrustad med en slinga med köldbärarvätska som används till att hämta energi från utomhusluften. Vid normal drift kylsslingan av eftersom energi går förlorad vid värmeutbytet. Vid fuktiga förhållande kan det bildas is. Atria har en automatisk funktion som avfrostar slingan genom att återanvända den värmeenergi som alstras. Vid behov ut-löses en avfrostningssekvens. Avfrostingssekvensen kan beskrivas på följande sätt:
Användarhandbok
▪Avfrostningssekvensen startar när köldbärarvätskans temperatur når det gränsvärde som är inställt för avfrostning.▪Kompressorn stoppas för att avfrostningssekvensen inte ska belasta kompressorn i onödan. Dock stoppas inte kompressorn när den producerar varmvatten, eftersom varmvattenberedaren kyls ned underavfrostningssekvensen. Fläkten på utedelen stoppas för att tiden för avfrostningssekvensen ska förkortas.
▪Shuntventilen i värmepumpen öppnas så att varm köldbärarvätska från avfrostningstanken blandas med den kalla köldbärarvätskan som cirkulerar till utedelen. Blandningen får en temperatur på ungefär15 °C.
▪Köldbärarvätskan, som alltså värmts till 15 °C, smälter isskorpan på slingan. Samtidigt kyls köldbärarväts-kan av på grund av värmeutbytet.
▪När köldbärarvätskan inte längre kyls av till temperaturer under 11 °C innebär det att slingan sannoliktär tillräckligt avfrostad.
▪Shuntventilen stryper då flödet av varm köldbärarvätska från avfrostningstanken.
▪Driften återgår till det normala.
För att en värmepump ska kunna arbeta så effektivt som möjligt måste förhållandena vara optimala både i värmesystemet och i köldbärarkretsen. Temperaturskillnaden mellan värmesystemets framledning och returledning måste ligga mellan 7 och 10 °C. För köldbärarkretsen gäller en temperaturskillnad på 3 °C mellan framledningen och returledningen. Om skillnaderna över- eller understiger de angivna värdena innebär det att värme-pumpen inte kommer att arbeta med 100 % effektivitet, och därmed kan energibesparingen minska.En värmepump med varvtalsstyrda cirkulationspumpar ser till att de önskade temperaturskillnaderna upprätt-hålls. Reglerutrustningen känner av om balansen rubbas, och ökar eller minskar cirkulationspumparnas varvtal efter behov.
har ett bra projekt till dej, en splash 10kw R22 bra skick mekaniskt konvertera till gasol och nytt styr,, swegon luftvärmare för aggregat 15kw behöver allt alt 10kw atria utedel komplett, 500l tekniktank skiktplåtar 3slingor biv shunt,, friprogrammerbart styr,, frekvensstyrning till kompressor,,
en slinga till avfrostning alt två tankar en för VV och en liten för utjämning 500+300 om du vill ha sol med alt två 500 om allt skall laddas med sol,, alt 300+300 med dubbla slingor i varje tank kompletterat med spetsberedare. intressant ?