Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Kondens & ventilation  (läst 1092 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Palpal

 • Gäst
Palpal
Kondens & ventilation
« skrivet: 07 oktober 2019, 16:20:58 »
Ställer en fråga här innan jag beställer grejer å sågar hål i väggar mm, med risk att göra fel..  :-\

Har en träkåk i 1,5 plan byggt 1932, 3 små sovrum på övre plan och kök vardagsrum på nedre plan. Värmer primärt med en luft/luft och en kamin.
Har problem med kondens på insidan av sovrumsfönstren på övervåningen, samt att man känner att luften har lite dålig omsättning generellt på övervåningen.
Finns in-luftventiler i alla 3 sovrummen på övervåningen, men känner jag med handen på insidan är luftströmmen in knappt kännbar. 
Ut-luften från huset sker i dom 2 badrummen som finns på nedre plan, en pax fläkt i varje som båda går med ganska rejält grunddrag.
Har inga mer in-luftventiler i huset, så luften borde ju teoretiskt tas in via sovrummen på övervåningen, men så går det nog inte riktigt till tyvärr, i alla fall känns det som luften från övervåningen har lite svårt att ta sig ner för trappan och ut via badrummen.

Kan det vara vettigt att köpa en typ PAX fläkt till och sätta på övervåningen (i den lilla hallen som sammanbinder sovrummen) ?
Eller finns det risk badrumsfläktarna på nedre plan får problem då?
Eller annan bra lösning?

Tacksam för tips !


 

Utloggad Josth

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 7995
 • Kön: Man
SV: Kondens & ventilation
« Svar #1 skrivet: 07 oktober 2019, 16:41:45 »
Viktigt att det finns urtag eller ventilationshål i badrumsdörrarna så att luften lätt kan passera. I lite äldre hus brukar det väl också finnas en dörr till övervåningen vid trappan så man har en chans att få ordning på värmen och ventilationen? Den måste nog hållas stängd och sedan en PAX-fläkt till på övervåningen tror jag.
1½-planshus byggt i slutet av 90-talet. 169 kvm + fristående garage 35 kvm. Kryp-/balkgrund numera tätad och avfuktare DS15 inkopplad. Vattenburet ettrörssystem med radiatorer i fyra slingor. Nibe 310P tillverkad 1997. Service: Kompressorbyte 3 ggr samt byte förångare, expansionsventil, torkmedel, pressostat, elkondensatorer, cirkulationspump, säkerhetsventil och ny kraftigare fläkt.

Utloggad claese

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 458
SV: Kondens & ventilation
« Svar #2 skrivet: 07 oktober 2019, 19:06:39 »
Det är helt omöjligt att få luftintag på övervåningar att funka åt rätt håll i äldre hus. Även i helt nybyggda o supertäta hus är det svårt. Hela huset är att likna med en skorsten där luften lätt tar sig in i otätheter lågt ner i huset och genom termiken stiger luft, som under processen sugit upp fukt som alstras från disk mm, upp till övervåningen där den letar efter nån otäthet att ta sig ut genom vilket till viss del kan vara de felplacerade "friskluftsventilerna". Samtidigt kondenserar den fuktfyllda luften på allt som är kallare än vad den självt är. Det är som sagt omöjligt att skapa det undertryck som krävs för att få luftintagen på övervåning att fungera åt rätt håll . Inte ens om luftintagen, vilket är det riktiga, suttit under fönstren är det helt säkert att det räckt. Det primära är att försöka se till att fukt aldrig kan spridas ut från de rum där den alstras.

Palpal

 • Gäst
Palpal
SV: Kondens & ventilation
« Svar #3 skrivet: 07 oktober 2019, 19:34:20 »
Tack för svar.

Ja, det är bra luftspalter under badrumsdörrarna så drar drar luften in bra.

Nån dörr som kan stänga till vid trappan upp finns inte och inte lätt att få till heller, å inte önskvärt heller då hålet upp är ganska stort.

claese;  tror du det är nån idé att sätta en typ PAX frånluftsfläkt i hallen på övervåningen eller gör det saken bara sämre?

Har en murstock som passerar på övervåningen i hallen, dock inga öppningar för frånluft självdrag i den, inte heller finns det några lediga pipor kvar att nyttja för detta ändamål.

Det primära är ju att få bättre luftomsättning i sovrummen under natten, å på så vis minska kondensen på fönsterna. Barnens fönster har mest kondens, i vårt sovrum är det mindre problem, men det är kanske för vi oftast har fönstret på glänt (å på så vis kanske försämrar vi kanske luftomsättningen i barnens sovrum..?).

 

Utloggad claese

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 458
SV: Kondens & ventilation
« Svar #4 skrivet: 08 oktober 2019, 08:15:35 »
En pax som utsugningsfläkt på övervåningen gör ingen nytta. Det spelar ingen roll vart i huset utsuget sker, det är ett kraftigt undertryck i huset som ska till men då alla äldre hus är såpass otäta att de läcker in luft lite överallt går det inte. Fukten som i första hand kommer från undervåningen, kondenserar på sovrumsfönstren pga att de är kallare än luften. Skulle rutan varit lite varmare, tex genom att värmeelementet under fönstret värmt upp den eller att fönstret hade haft högre energivärde, hade detta minskat.  Ersätts luften närmast fönsterrutan kontinuerligt med ny rumsluft ,vilket gör att rutan värms upp, kommer åxå kondensen att avta. Prova att sätta en tystgående kontorsfläkt till att blåsa mot rutan så får ni facit på detta. Minskas fuktvandringen från undervåningen minskar åxå kondensproblemet så se till att utsugen i bad/tvätt/kök funkar bra o kontinuerligt. Teoretiskt skulle i.o.f sig ett såpass undertryck skapas att friskluft kommer in i uteluftsventilerna kunna skapas, genom att montera en pax som suger ut luft från sovrummet men det funkar då bara när dörren är stängd.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?