Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Hus med självdrag som jag inte förstår mig på ...  (läst 470 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Jan Nole

  • Gäst
Jan Nole
Hus med självdrag som jag inte förstår mig på ...
« skrivet: 30 september 2019, 17:00:31 »
Hej

Jag har lite funderingar över ventilationen i mitt enplanshus med källare (124m2 + 60m2).
Huset är byggt 1957 och har självdrag.

I huset finns öppen spis i vardagsrummet. Denna fungerar och vi myseldar i den då och då.

Igår när jag plockade ner och rengjorde pax-fläkten i badrummet så kände jag att det blåste in luft från hålet fläkten sitter i. Jag blev förvånad och tänkte att då måste fläkten jobba i motvind!

Plockade fram ritningar över huset och ser att alla original tallriksventiler som sitter i badrum, vardagsrum, och 3 x sovrum går i kanaler som leder upp på en huv på taket. Jag har alltid trott att dessa ventiler är frånluftsventiler. Nu fungerar alla som tilluft. Så med andra ord blåser min badrumsfläkt i motvind ut fuktig luft från badrummet i övriga rum?

Idag är det inte längre gästtoa och badrum som på ritningen utan ett större badrum istället. Pax-fläkten sitter i hålet som tidigare fanns i badrummet. Ventilationshålet i tidigare gästtoa finns inte längre.

I övrigt har jag inga tilluftsventiler i ytterväggarna förutom i skafferiet i köket, denna är stängd då all mat blir väldigt kall annars.

Huset är byggt av lättbetong och har många originalfönster kvar. Känns som mycket luft läcker in.

Jag testade att sätta alla fönster i huset i vädringsläge för att testa om ventilationen skulle ändra riktning. Men så blev inte fallet. det blåser fortfarande in luft i alla rum. Kan det vara så att mina ventiler är tilluft?

I källaren har alla rum tilluftsventiler i husgrunden, dessa brukar vara stängde men jag öppnade dessa också för att testa, detta påverkade heller inte draget från tallriksventilerna på boendeplanet. Det blåser fortfarande in.

Har någon en idé vad som står på?

Bifogar ritning på huset.
Sovrummet ner till vänster inte längre har en vägg till vänster utan är idag en del av vardagsrummet. Dörren upptill mot garderoberna är igensatt.

     
Utloggad claese

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 458
SV: Hus med självdrag som jag inte förstår mig på ...
« Svar #1 skrivet: 03 oktober 2019, 18:29:32 »
Det blir ingen stor stigkraft i ett enplanshus. Är det eternitkanaler, vilket var vanligt på 40-50-talet då de även drog utsug till alla rum i husen?. Är det plåtrör så är det än mer förståeligt att det inte blir nåt drag pga materialets egenskap att följa snabba temperaturväxlingar. Har du stängt spjället i öppna spisen och inte använt köksfläkten när du provat? Har du sett om utsläppet uppe i takhuven inte är igensatt av geting- eller skatbon så att din badrumsfläkt bara trycker tillbaka luften i de andra kanalerna? Utsuget från källaren har större chans att fungera då utsuget går i en murad skorsten åtminstone vintertid då murstocken hålls varm. Luftintag är såklart bra även i äldre hus och de "torra" rummen hade isåfall kunnat vara utan några av de gamla utsugen och istället koncentrera det huvudsakliga utsuget till badrummet. En fläkt uppe i takhuven hade annars varit både tyst o optimalt.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi ppnar din e-postklient
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme