Tänkte köpa en luftvärmepump till huset som komplement till fjärrvärmen. Jag är lite sugen på Ururu Sarara XR50 då den verkar kunna leverera friskluft såväl som fukta/avfukta luften. Inte så att jag har ett dåligt inomhusklimat men skadar inte heller med bättre.
Det tycks som att Sararan är ganska mycket dyrare och troligen är Caldon det strikt ekonomiskt bästa alternativet. Möjligen skulle man då även kunna komplettera med en Mitsubish VL-50 eller 100 om man nu vill ha friskluft. Har dock förstått att de låter en del samt blir mer prylar på väggen. Tänker att det troligen även blir bättre spridning på värmen med tilluft i pumpen samt med högre fukthalt en högre upplevd värme vilket kanske talar för Sararan.
Har försökt hitta jämförelser på prestandan på dessa alternativ men är svårt att hitta något vettigt på Daikins hemsida i specar och produktblad.
Fattar inte varför man skall göra det så svårt för konsumenten.
Daikin verkar tyvärr rörigare än andra tillverkare med många modellalternativ som dessutom marknadsförs lite olika med olika mjukvaror till olika försäljare (ex Polarpumpen).
Hur som, huset ligger norr om Polcirkeln så viktigt med bra prestanda vid kallare väderlek.
Några funderingar:
a) Vad är skillnaden (om någon) vid ex -20 och -25 för Caldo XRH40 vs Sararan XR50? Eller Vilken effekt har Sararan vid -20 respektive -25.
b) Hur många m3 per timme eller liter per sekund friskluft levererar Sararan egentligen?
c) Fuktning verkar inte fungera med kallare än -10. Stämmer?
d) Gäller ovan även tilluft?
e) Någon effektivare XRH variant på gång av Sararan till hösten mån tro?
Som sagt, troligen är Caldon bästa valet om inte övrig luftkvalitet prioriteras och det verkar som flera på detta forum valt detta alternativ.
Input önskas gärna. Är det något annat som jag inte berört och som utöver inköpspris talar för den ena eller andra?