Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Portabel AC 2019  (läst 3072 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad gunnarb

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 207
Portabel AC 2019
« skrivet: 09 april 2019, 12:32:39 »
För oss som var för sena med att köpa AC sommaren 2018 men som överlevde ändå är det nu dags att tänka på inköp av en livräddande AC i år. Om man bor i villa eller fritidshus är problemet inte så stort. Då är det en riktig split-anläggning med separat utedel som gäller. De är effektiva och tysta men kostar naturligtvis en del pengar (runt 20.000:- med installation). De som har en riktig luft/luft-värmepump för att värma med har dock kylfunktionen gratis.
För dem som bor i bostadsrätt eller framför allt hyresrätt är problemet större. I praktiken är det enda alternativet en portabel AC med en stor bökig avluftningsslang ut genom ett fönster (tvåslangslösningar saknas helt på den svenska marknaden i år).
En sådan enslangslösning är inte optimal eftersom den kräver att all den luft som evakueras genom slangen sipprar in genom springor och dylikt från angränsande rum och därmed värmer upp lägenheten ytterligare. Vidare är 97 % av alla aggregat som säljs förfärligt högljudda och ofta gäller att ju billigare ett aggregat är, desto mer låter det. Det är dessutom så gott som omöjligt att bedöma ljudnivån och ljudkaraktären med utgångspunkt från de dB-siffror som tillverkarna presenterar. Samma dB-siffra kan ge helt olika upplevelse av ljudnivån. Vidare är det ett problem att importörerna tar in nya fabrikat och modeller varje år (de flesta kommer in om c:a en månad nu i maj), vilket gör att man inte har särskilt stor nytta av tester som man kan hitta på nätet från tidigare år.
Jag kommer den närmaste tiden att definiera vilka behov och parametrar som jag tycker är viktiga vid val av portabel AC och hoppas att ni som befinner er i samma situation som jag också vill bidra med era erfarenheter./Gunnar Bjurel
Bor i fastighet med 3 st. IVT Greenline F70 (70kW) värmepumpar anslutna till sjövärme och 8 st. 220 m djupa, borrhål. Daikin X30 luft/luft-värmepump för luftkonditionering. Fritidshus 1 med Mitsubishi MZ 35 luft/luft-värmepump, fritidshus 2 med Daikin Caldo XRH40 luft/luft-värmepump.

Utloggad perra83

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 1169
 • Kön: Man
 • FLVP
SV: Portabel AC 2019
« Svar #1 skrivet: 23 april 2019, 19:25:41 »
Med facit i hand är en portabel AC nästan en onödig produkt. Köpte min första 2008 och 2018 fick svågern den. Visst kyler den ett normalstort sovrum och tillslut somnar man med oljudet. Tror att ja gav ca 5000kr för den och den var den tystaste jag kunde hitta. Coolman 23s.
2017 och 2018 har vi haft luftvärmepump som AC och jag kan inge tänka mig att vara utan. Svalt i hela huset till en kostnad av ett par hundralappar för en hel sommar.
Götenehus -84 155m2 1,5 plan
FLVP Nibe 410P -08
Cronspisen 3m3 ved/år uppskattat
LLVP Panasonic HZ9RKE-5 -17
Acetec PD-250 -14
Tot förb
2020 9805 kWh
2019 10779 kWh
2018 12019 kWh
2017 13356 kWh Luftvärmepump juni
2016 14151 kWh Elektrisk golvvärme i badrum mars
2015 13292 kWh Monterat rumsgivare till 410P
2014 12627 kWh Acetec 250 installerad november
2013 12857 kWh
2012 13415 kWh Köpte huset i maj
2011 12990 kWh
2010 18348 kWh

Utloggad xxargs

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 1139
SV: Portabel AC 2019
« Svar #2 skrivet: 28 april 2019, 13:03:40 »
Bor man i villa och har frihet att göra ingrepp i sin egen fastighet så är tråden rätt ointressant precis som det inleddes med då en splitanläggning är en mycket bättre lösning.

Jag hör till den sidan som inte har frihet och därmed inte möjlighet för en splitanläggning och då är tråden intressant.

Man skall komma ihåg att portabel AC (aka spotskylare) har man inte igång i onödan bl.a för ljudet och är inte en bekvämlighetsinrättning som viskar lite lojt under den dagliga livet som en splitanläggning kan bistå med, utan körs igång när man inte står ut längre som i somras då varken elräkning eller ljudnivå spelar någon roll längre

Och stora bords och golvfläktar (som också var helt slutsålt i mitten av Juli hos handlarna, och folk börja stjäla tom personalens egna fläktar i dom lika heta säljlokalerna) är inte ljudlösa dom heller när de går med högsta fart och konkurrerar ljudmässigt med en portabel, AC men med skillnaden att det kommer ingen kalluft...

En portabel AC har en verkan som inte en fläkt kan bistå med - den avfuktar och därmed får svettning att fungera bättre och slipper känslan att det klibbar och rinner - vilket i sig är rätt komforthöjande ur irritationsperspektiv, och att stå i kalluften ut en stund kan vara en riktig lisa för sinnet....

---

Själv köpte jag mig en DeLonghi Pinguino PAC EX120 på lite vinst och förlust och får den mitten av veckan som kommer och kanske kan ge lite intryck av den.

Klarar man en budget bit över 4-5 tusen så är maskinerna lite mer premium, kanske något mer tysta och mer välbyggda samt har anständig kondensvattenhantering (dvs. inte behöva tömma byttor med kondens hela tiden som förekommer allt för ofta på lågbudgetsidan av portabla AC - just kondenshanteringen skall man titta noga då man tröttnar fort att tömma 2-litersbytta var 3 timme eller så och snart kommer att hata maskinen...)

Jag har redan en Pinguino från skiftet år 2000 men är lite klen (7000 BTU, som förvisso med vatten i skrubbern/evaporativa kondensorn kan komma uppemot 9000 BTU) och efter många tusen timmars drifttid börja bli lite rasslig och igenkalkad av dom tusentals lite vatten den har förgasat, den är ju ändå 19 år gammal, förmodligen flyttar jag den till köket (och har en svalskåpsuttag som passar kapaciteten för den gamla maskinen - provat sedan innan)  medans den nya får gå i vardagsrummet - och hela lägenheten vinner på att det kyls på större yta vilket gör att det ökar komforten även i rummen som inte har någon aktiv kyla.

DeLonghi är lite av premium-sidan på portabla AC (de är faktiskt en stor tillverkare av det) och det jag sett köpt av många i liknande trådar är att Elektrolux olika Portabla AC verka populära - men förstås idag redan nu långa leveranstider.

---

Ovanstående baseras på R290 (propan) som köldmedier och från årsskiftet 2020 får inte längre maskiner med R410A eller 407C eller R134a (HCF-gaser) längre säljas - det som finns ute i marknaden är ungefär 1/3-del R290-maskiner och 2/3 med R410A.

Alla maskiner med R410A är att betrakta som lagerrensning hos grossisterna i Europa då ingen vill ha dessa i lager när säljförbudet inträder - och de som erbjuder R290 är för få då under påskhelgen så blev det sopslut nästan överallt och långa leveranstider då många beställde över nätet (mig inkluderat)

Detta med köldmedieförbuden som träder i kraft är också en orsak varför många 'märken som fanns förra året inte finns längre - då de som helt gått över till R410A och inte har någon kvarvarande tillverkning för R407C maskiner har det inte lätt att gå över R290 - medans de som fortfarande har R407C-maskiner i produktion så är det rätt lätt att konvertera till R290.

För splitmaskiner så är R410A tillåtet till 2022 - därefter så är det bara R32,R290,R1279,R152a,CO2 och kanske en bunt ännu icke lanserad häxblandningar på HFOxxxx från köldmedelstillverkare som desperat försöker få fram produkter med GWP under 150. (men ärligt sagt så är de inte så bra termodynamiskt eller om man så vill R600a, R290, R1270 förbaskat bra ur termodynamisk synpunkt, dessutom är de nya HFO-blandningarna brännbara och ger giftiga fluor-innehållande rökgaser vilket gör att de brandsäkerhetsmässiga argumenten för de syntetiska köldmedierna inte längre är klart lysande över HC-köldmedier längre och man nu måste bygga maskinerna för att vara rimligt brandsäkra utan tändkällor (inte ha öppna reläer, kontaktorer etc.) och arbeta med minimerade laddningsmängder oavsett)

R32-maskiner kommer knappast synas på portabla AC-sidan då det är lite för dyra kompressorer i dessa iom. att R32 värmer sig så mycket vid kompression och måste ha speciallösning i kompressorn - dessutom går de inte speciellt bra med de temperaturer som finns i en portabel AC kondensor då luften måste värmas över 50 grader C innan den bortforslas för att hålla nere den insugna mängden med luft in i lägenheten. Medans på tex. poolvärmepumpar finns redan idag de med R32 och då också i högre effektklass.

---

Jag skulle säga att de som ännu inte köpt portabel AC men tänkte göra det inför sommaren - redan nu är sent ute om man skall ha någon urval kvar - R410A-maskiner som finns ännu, är lagerrensning och många av dem 'märken' som vi förmodligen aldrig kommer att se mer om de inte också har kvar R407C och nu konverteras till R290-maskiner i sitt tillverkningssortiment då alla dessa brukar vara kinesiska om det är i den lägre prisområdet.   
« Senast ändrad: 28 april 2019, 13:25:23 av xxargs »

Värmekänslig nordbo

 • Gäst
Värmekänslig nordbo
SV: Portabel AC 2019
« Svar #3 skrivet: 01 maj 2019, 21:13:09 »
Bor i en BR och har således inget val än att skaffa en portabel AC. För mig blev det en Vivax som kan kyla ner sovrummet. Tydligen skickar den också ut kondensen via evakueringsslagen så man behöver aldrig tömma vatten ( om man inte avfuktar). 51 DB är ljudnivån men har man tänkt att sova med den så är det ändå öronproppar eller om man är ett missfoster som kan sova sig igenom ett kärnvapenkrig. Med det sagt så är den ändå förhållandevis tyst.

Alla ni som funderar på portabel AC borde fundera på att köpa "airblocker?"  Är som en tältduk med dragkedjor som du fäster med självhäftande kardborrband. Sedan är det bara dra ihop dragkedjorna kring slangen. Om du bor högt upp och har husdjur är det perfekt samtidigt som du en hel del av den utblåsta värmen. 

Fråga: Jag kunde mäta temperaturer med en örontermometer i somras. Dvs jag hade över 35 grader inomhus. Har ni några tips förutom persienner som en förening möjligtvis kan tillåta? Jag har bara fransk balkong i min tvåa och markis får jag inte ha av estetiska skäl. Det ska givetvis vara något som sitter på utsidan. 3-4 månader om året är så plågsamma att jag funderar på att flytta om det inte går att lösa.

Utloggad kWhalp

 • Försöker bli
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Umeå
 • Antal inlägg: 793
 • Kön: Man
 • Energi- och VP-nörd
SV: Portabel AC 2019
« Svar #4 skrivet: 02 maj 2019, 00:35:48 »


Vi har en 3.5kW portabel Julapump (Anslut)... kostade typ 3499:-.

Den har fungerat bra i de 5 år jag haft den (har upplevt 3 värmeböljor med den tror jag?).

Tricket enligt mig, är att köra den i förebyggande syfte, dvs

gärna ett dygn innan värmen kommer,
timmar innan man sova, så att sovrummet är nedkylt, (då slipper man oljudet!)
medan man är borta från bostaden, så störs man inte av ljudet lika mycket.

Vi kommer dock på sikt att installera en riktig LLVP även till huset, då vi ska bygga ut med 25m2+15m2 inglasad altan på sikt, då slipper man djävlas med snabelslangen genom fönstret, vilker jag tycker är det drygaste med portabel-snabel-AC....
Fiskarhedenvillan Lärkan 1-plan (Umeå) med 127 m2 Thermotec golvvärme och Nibe F750.
Innetemperatur 20,5-22,5°C.
CP-läge II, fläkthastighet (67%) 252 m3/h med kurva 5 (0) punktförskjutning +1@0°C
Ikeas plisségardiner (HOPPVALS) vid alla fönsterfriskluftsventiler =)

2st 1,5m2 Solfläktar(TM) på fasad i sydläge.
Kamin Contura 620T, eldar ungefär 0.5 m3 ved per år.

40m2 varmgarage @ 15°C med Mitsubishi FH25VEHZ2

2017:
9872 kWh totalt varav
4833 kWh värmepump F750
5039 kWh hushållsel varav
869 kWh elbil

2018:
12791 kWh totalt varav
4977 kWh värmepump F750
5624 kWh hushållsel
1844 kWh el-bil
347 kWh garage LLVP

Elbil Nissan Leaf-17 @ 1.77 kWh/mil inkl. förvärmning.
2640 kWh fr. juli 2017- sista december 2018

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32108
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Portabel AC 2019
« Svar #5 skrivet: 02 maj 2019, 07:11:17 »
Bor i en BR och har således inget val än att skaffa en portabel AC. För mig blev det en Vivax som kan kyla ner sovrummet. Tydligen skickar den också ut kondensen via evakueringsslagen så man behöver aldrig tömma vatten ( om man inte avfuktar). 51 DB är ljudnivån men har man tänkt att sova med den så är det ändå öronproppar eller om man är ett missfoster som kan sova sig igenom ett kärnvapenkrig. Med det sagt så är den ändå förhållandevis tyst.

Alla ni som funderar på portabel AC borde fundera på att köpa "airblocker?"  Är som en tältduk med dragkedjor som du fäster med självhäftande kardborrband. Sedan är det bara dra ihop dragkedjorna kring slangen. Om du bor högt upp och har husdjur är det perfekt samtidigt som du en hel del av den utblåsta värmen. 

Fråga: Jag kunde mäta temperaturer med en örontermometer i somras. Dvs jag hade över 35 grader inomhus. Har ni några tips förutom persienner som en förening möjligtvis kan tillåta? Jag har bara fransk balkong i min tvåa och markis får jag inte ha av estetiska skäl. Det ska givetvis vara något som sitter på utsidan. 3-4 månader om året är så plågsamma att jag funderar på att flytta om det inte går att lösa.

Kollat på nåt sånt?
https://www.bbnnordic.se/3m-solfilm-invandig/
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad martinf

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 7
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Portabel AC 2019
« Svar #6 skrivet: 05 juni 2019, 20:13:47 »

Själv köpte jag mig en DeLonghi Pinguino PAC EX120 på lite vinst och förlust och får den mitten av veckan som kommer och kanske kan ge lite intryck av den.

Jag sitter o spanar efter en bra portabel AC (så bra det nu går).

Hur har du upplevt EX120:an? Är det någon du rekommenderar?

Utloggad HakalaMan

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 1
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Portabel AC 2019
« Svar #7 skrivet: 19 juli 2020, 18:01:36 »
Kollat på nåt sånt?
https://www.bbnnordic.se/3m-solfilm-invandig/

Jag försökte!! Jag har haft erfarenhet av Solfilm fönster. Men det finns många faktorer involverade. 1) Ju effektivare filmen är, desto mörkare är den, som ibland är dålig. Det är nödvändigt att titta på vilken procentandel av ljusöverföringen Solfilm fönster. 2) effekten är svår att beräkna. Beror på infallsvinkeln för solen, fönstret. Övre våningen eller inte. 3) Vilken sida av fönstret är filmen limmad på - INSIDA eller UTAN. Här om solskyddsfilmer https://www.solfilm.online/solfilm-fonster-solskyddsfilm

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?