Finns nog väldigt få företag som höjer de anställdas löner för att slippa betala bolagsskatt.
Däremot kan man justera vinsten genom att ta aktieutdelning och avsätta mer i tjänstepension.
I ett litet företag kan det påverka vinsten påtagligt, men inte i ett företag med ett antal anställda.
De flesta företagare tar dessutom sällan ut någon aktieutdelning, även det kan man se på allabolag.se.
Rent krasst kan man väl säga att en anställd kostar en rena pengar runt 300 kr/timme, men då skall man lägga till kostnader för bil, lokaler, spilltid, sjukskrivningar, mm, mm så 500 kr/timme är nog det minsta man kan ta för att ha en vettig ersättning.
Skall företaget dessutom ha en vinst så måste det till mer, antingen marginaler på material, eller att man helt enkelt debiterar högre priser på fastprisuppdrag.
Att montera värmepumpar som säljs billigt på nätet för någon med en ackrediterad firma är dessutom för dem som att bita sig själv i svansen, om de får sälja värmepump + installation så tjänar de självklart bättre än att montera en pump som kunden själv köpt billigt av billigaste näthandlare.
Om företagen i fråga dessutom har fullt upp så är det ju rent idiotiskt att erbjuda en billig installation till någon som köpt en värmepump på nätet, när man istället kan sälja egna värmepumpar med installation och tjäna kanske det dubbla/timme.
Jag vidhåller att störst chans att få en billig installation är att vända sig till ett enmansföretag, har de lite att göra så finns ju inget som säger att de inte skulle ta på isg ett uppdrag som det där för kanske 1500 kr, eller runt 500 kr/timme för den tid de lägger ned på samtal, resor och faktisk installation.
Med installation menar jag då koning av rör, vakuumsugning, täthetskontroll, släppa på gas, testköra och göra de mätningar som behövs efter installation.
Man skall dessutom ha i åtanke att det företag som gör den del av jobbet också har ett visst garantiansvar, det är troligt att kunden vänder sig till den som gjorde den delen av installationen för att utesluta fel på den delen, innan kunden vänder sig till stället där han köpt produkten.
Risken för att under garantitiden tingas ut på en felsökning "åt andra" utan ersättning är därför rätt stor, och just här tror jag att du har en stor förklaring till varför vissa företag helt enkelt vägrar, det är helt enkelt inte värt risken att bli stående med ett garantiansvar som man egentligen inte har bara för att få kostnadstäckning för några timmars jobb.