Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Hur rädda LVVP där systemet stått öppet.  (läst 1089 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad raxo

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 17
Hur rädda LVVP där systemet stått öppet.
« skrivet: 23 september 2018, 18:39:43 »
Hej. Köpte en beggad Julapump (R410) från en rivningskåk. När jag fick hem den så ser jag att man kapat rören istället för att skruva loss dom. Systemet har mao stått öppet och jag vet inte hur länge. Måste man byta torkfilter eller går det att "torka" detta någolunda på något vis? Drar oljan till sej fukt också? Kan den torkas eller måste den bytas? Annat att tänka på?

Tack på förhand för tips!

Utloggad torbjorn_forsman

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Sundsvall
 • Antal inlägg: 2036
SV: Hur rädda LVVP där systemet stått öppet.
« Svar #1 skrivet: 24 september 2018, 22:23:58 »
Ja, oljan drar åt sig fukt, men den kan också ge ifrån sig fukten. Den burk som kallas för torkfilter (det finns delade meningar om huruvida den verkligen borde kallas torkfilter) kan man nödtorftigt torka ur någorlunda.

Jag föreslår att du ordnar värme på torkfilterburken (t ex genom att ta en trågvärmekabel från skrotad luftvärmepump och linda runt den. Ev också värma kompressorns botten, t ex genom att linda en värmekabel några varv runt den längst ned (innanför isoleringsmattorna).
Vakuumpumpa länge - flera timmar, gärna ett dygn. Håll koll på hur varmt torkfilter och kompressor blir, om de börjar komma upp mot 100 celcius kanske man ska begränsa sig lite med värmekablarna. Det är bra om hela utedelen håller sig någorlunda varm under pumpningen.
Håll koll på vakuumpumpens olja under pumpningen, om det fanns mycket fukt att suga ut ur anläggningen så kan den bli grumlig. I så fall bör man stoppa vakuumpumpen och byta olja i den innan man fortsätter. Samma sak om oljan blir mörk eller börjar lukta bränt, som kan hända i vissa vakuumpumpar när de får gå länge i sträck.

Om värmepumpen har stått oanvänd länge (över ett år) så bör de stora elektrolytkondensatorerna i inverterns DC-mellanled (de sitter på det större av de två kretskorten i utedelen) formeras innan man tar den i drift på allvar. Formeringen kan ske genom att man lägger på 350-400 V likspänning via ett högohmigt motstånd, eller från en strömbegränsad spänningskälla (max kanske 10-20 mA) tills kondensatorerna har nått upp i full spänning.
Har vårdnad om:
Argo AW22AHL (2 st)
CTC EcoAir 105v3 + EcoEl styrsystem påhängt på gammal Exonom-panna
Foma AW6200
Foma 5600
Thermia Diplomat D6

Utloggad raxo

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 17
SV: Hur rädda LVVP där systemet stått öppet.
« Svar #2 skrivet: 25 september 2018, 17:14:18 »
Tack för bra tips!

Utloggad xxargs

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 1139
SV: Hur rädda LVVP där systemet stått öppet.
« Svar #3 skrivet: 25 september 2018, 17:38:37 »
om oljan blir mjölkig i vakumpumpen så vet du att systemet är fuktig och behöver god tid på att vakumsugas.

med ovanstående sätt så är det bara en grovtorkning som görs, vad man egentligen vill göra är att i slingan köra ett sk. burnout-filter som suger ut fukten ur gasflödet medans det cirkulerar och därmed också fukt ur systemet medans den körs. det minskar fukten också på orginal-filtret då det är utbalansering som görs  med tiden.

problemet är att få vill betala för 2 besök av kylnissen för operationen och är maskinen inte dyr och man inte förväntar sig några körtider så fungerar det förvånansvärt ofta ändå.

är systemet riktig fuktigt så får man frysning i expansionsventiler mm och täpper igen och hamnar i läge att kompressorn går men det är väldigt lite värme som produceras - andra saker är växlingsventiler mm. kanske inte fungerar som de skall men går igång efter att ha varit avstängd en tid och det är plusgrader samtidigt...
 
tekniskt sett vill man inte ha fukt i oljan (tillsamman med mycket värme som i slutfasen av kompressionen) för att fukten är den saknade komponenten för att POE-oljan (en ester) skall förvandlas tillbaka till sina ursprungskomponenter i form av tung organisk syra och en tung alkohol, en olja som börja bli dålig blir sur i Ph.

de flesta oljor som inte är av mineralolje-typ ger sura ämnen när dessa börja brytas ned och många av processerna kräver vatten för att kunna fortgå, både som katalysator och också som en del i nedbrytningsprodukterna på olika sätt.

Det finns anledning varför de flesta idag tillverkade kompaktaggregat med R600a eller R290 (dvs isobutan och propan) använder mineralolja - helt enkelt för att det inte är fullt så känsligt, men där å andra sidan måste man ha bra torkfilter av hel annan anledning då redan vid så låga halter som 25 ppm fukt i köldmediet så kan det bli isproppar i tex. expansionsventil. Dock har en torkmedel betydligt lättare att fånga den fukten i jämförelse i system med med HCF-köldmedier som i sin tur drar nästa lika hårt i fukten som torkmedlet i sig...


nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?