Det finns en funktion för beräkning av effekt baserat på flöde och deltaT, så det räcker med en flödesmätare med pulsutgång + 2 tempgivare (Dallas 1-wire).
Effektmätningen blir inte lika exakt som med en värmemätare, men å andra sidan så är det så långt mellan pulserna på värmemätarna (1 puls/kWh) så det blir väldigt svårt att se några mindre ändringar i uteffekt om man t.ex. ändrar på något flöde eller liknande, chansen att du skall upptäcka förbättringar av uteffekt eller COP är alltså större om du går på den enklare och billigare, men något mer oexakta mätningen med flöde och deltaT än med värmemätare.
Sen finns ytterligare ett alternativ, Logger 3030 PRO och värmemätare kopplad mot loggern via M-bus, då hämtas ett mätvärde från värmemätaren var 10:e sekund (ställbart, men som tätast var 10:e sekund).
Om du väljer det alternativet behövs Logger 3030 PRO + Modbus till Mbus konverter + värmemätare.
Du kan även få fram en effektmätning helt utan flödemsätning, man ersätter då det värdet i formeln med en faktor som motsvarar ett känt flöde, men det förutsätter ju att flödet inte varierar över tid.
Den typen av effektmätning kan fungera bra t.ex. i en solfångaranläggning utan varvtalsstyrda cirkpumpar dör flödet normalt inte ändras mycket.
Då gör man grundkalibreringen mer eller mindre utifrån den kända uteffekten vid full solinstrålning och justerar faktorn tills uteffekten visas vad den borde.
Sen kan man genom att följa upp det över tid se om uteffekten går ned av någon anledning, då kan det t.ex. vara dags att rengöra panelerna.
På värmemätarna kan man manuellt läsa av momentan uteffekt ned till enstaka watt på displayen också, det kan ju vara en fördel om man gör små ändringar och i flöde eller på kurva och vill kunna se hur det påverkar uteffekten.