Min erfarenhet är att sån där isbildning brukar kunna dyka upp tillfälligt i självavfrostande kylskåp om skåpet står i varm och fuktig miljö (t ex under rötmånaden), speciellt om det också är mycket trafik i det, mycket rumsvarma varor som ska kylas ner, dörren öppnas många gånger per dag osv.
Jag har erfarenhet av tre olika självavfrostande skåp utan fläkt som nu är 10-15 år gamla:
Atlas MXM268, tillverkat i Vitryssland. Det har ibland frusit igen mycket svårt under rötmånadsförhållanden och haft svårt att hålla kylan vid hög rumstemperatur. Mekanisk termostat.
Atlas R1700, tillverkat i Turkiet troligen av Beko. Fungerar helt klanderfritt, har aldrig sett någon isbildning i det och det har aldrig varit några temperaturreglerproblem. Mekanisk termostat.
Elektrohelios, okänd modellbeteckning, tillverkat i Italien av Merloni. Lätt isbildning syns ibland men det har inte varit några driftstörningar. Elektronisk termostat.
För att självavfrostande kylskåp ska fungera bra bör man vara noga med att inga varor får ligga an mot bakväggen som utgör kylelement. Stuva aldrig fullare än att det finns någon cm frigång emellan.
Rensa dräneringsröret från rännan nertill på bakväggen då och då, det brukar följa med en plastpinne för ändamålet med de flesta skåp som har den lösningen.
Ställ inte in blöta förpackningar i skåpet, torka bort kondensvatten från dem först.
Om det är ett modernt kylskåp med fläkt så brukar den kräva tillsyn med några års mellanrum - rengöring av fläkthjul, fläkthus och luftkanaler, smörjning av "självsmörjande" glidlager, rengöring eller byte av ev filter.