Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Arbetstanksfunderingar.  (läst 17415 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad nic2

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 1564
  • Karma +1/-1
  • Jag saknar min kamin...ibland
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #15 skrivet: 26 december 2016, 12:27:46 »
Att ni bara orkar...
1,5 plans villa (-82)140m2 i Östergötland.
Bergvärme, Nibe 1230-6, 150m energibrunn, installerat 2007

Förbr. 2012: Totalt 12000kWh, varav 4800kWh till VP för värme & varmvatten.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #16 skrivet: 26 december 2016, 13:13:47 »
Mitt "problem" är att jag aldrig någonsin kommer att acceptera direkt felaktiga påståenden, hade jag den läggningen så skulle jag aldrig ha startat något forum, då min uppfattning är att ett forums största styrka ligger i att ge en så sanningenlig bild som möjligt i de fall detta är möjligt.
Att påstå i inlägg efter inlägg att en arbetstank i princip löser alla tänkbara problem är helt enkelt inte korrekt, och då kan jag helt enkelt inte acceptera att den bilden sprids som en sanning i forumet.
Det som stämmer är att det är viktigt med rätt flöden, och rätt inställningar i styren.
Det tanken gör är att säkerställa detta även i system som inte är så lämpade för värmempumpsdrift, det är fördelen med tanken.
Och just därför är det aldrig FEL med en arbetstank, men nyttan i vissa system är liten, och riskerna som jag räknat upp tidigare är rätt stora att driftskostnaderna ökar istället för att minska.
Den bilden måste vara den som sprids via forumet, och INTE att en tank löser alla problem, för det gör den inte.

Dessutom måste man kunna se att det är skillnad på hur man agerar och vad man rekommenderar som installatör, och hur man agerar och installerar som kund.
Som installatör kan jag förstå att man alltid vill sätta in en tank, men som kund gör jag en annan värdering - och då har jag väldigt svårt att se tanken som en ekonomiskt vettig investering.
Men har man pengarna och platsen så varför inte, är alla andra förutsättningar injusterade så bra som möjligt så tjänar kanske tanken in sig under anläggningens livslängd.
Och i vissa fall är den mer eller mindre ett måste, och då skall vi absolut rekommendera tank.

På en inverter skall tank inte vara nödvändig, då är det en brist i värmepumpens konstruktion.
« Senast ändrad: 26 december 2016, 13:19:24 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 19355
  • Karma +15/-15
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #17 skrivet: 26 december 2016, 15:32:28 »
De som förespråkar termostater har tyvärr inte förmågan att förstå vad det i förlängningen innebär i de flesta fallen.
Jag hävdar att det i nästan 100% av fallen innebär att kurvan ställs för högt i värmepumpens styrdator, och det finns många orsaker till detta, resultatet är dock alltid samma, lägre COP på värmepumpen än den skulle haft utan termostater:

1. Installatören behöver inte bry sig om injusteringen, tanken gör att värmepumpen fungerar "perfekt" och det är lagom varmt i huset - kunden misstänker aldrig att kurvan är för högt ställd - och den för höga kurvan gör att driften blir dyrare än om man INTE haft termostater då COP blir dålig (3% lägre COP/°C högre temp som värmepumpen producerar).

2. Även OM installatören mot förmodan skulle ta sig tid att justera in grundflöden, kurva och parallellförskjutning enligt konstens alla regler så är det ofta ägarna av värmepumpar höjer kurvan eller parallellförskjutningen (Det hjälper ju inte att höja tempen på termostaterna om de bara sitter där som regulator av övertemperatur) om de av någon anledning är frusna EN dag av året.
Det innebär i fallet med termostater i drift inget för temperaturen i huset, men det försämrar för all framtid COP på anläggningen då värmepumpen kommer att producera varmare vatten än den behöver, och termostaterna kommer att strypa bort effekt genom att strypa flödet i radiatorkretsen.
Just denna punkt är bevisa så många gånger att det inte finns någon tvekan om att jag har rätt, se bara på forumet om luftvärmepumpar, där är det många som klagar på att besparingen är liten med värmepumpar - de kan helt enkelt inte koppla ihop det faktum att de måste stänga av alla radiatorer och låta värmepumpen värma så mycket den kan för att spara mesta möjliga energi...
Kör man istället termostatlöst så höjer man parallellförskjutningen om man är frusen någon dag - när det senare blir "normalläge" så kommer det att vara för varmt inne, och man sänker parallellförskjutningen igen - då det inte finns några termostater att vrida ned...

3. Inte sällan finns en kombination av ovanstående "problem" i många anläggningar med termostater i drift. Installatören gör inte ett bra jobb med intrimningen, och anläggningsägaren "tror" att de skall höja kurva/parallellförskjutning om de upplever att det är för kallt inne, och i vissa fall finns komponentfel som maskeras av arbetstanken och termostaterna, men som fördyrar driften och minskar livslängden.


Cocacola har rätt i att ett korrekt installerat och injusterat system med arbetstank och termostater har en billigare drift än ett system utan termostater och arbetstank i de allra flesta fallen, jag håller med om det.
Besparingen jämfört med ett korrekt injusterat system utan termostater och tank är dock så liten att det i princip saknar betydelse, det rör sig om som mest 500 kWh/år i skillnad, oftast avsevärt mindre (50-200 kWh/ år i normalfallet) och i vissa fall blir driften dyrare p.g.a. den extra externa cirkpumpen - även om den kostnaden med dagens energisnåla cirkpumpar börjar vara obetydlig.

Det termostaterna och tanken tveklöst gör är alltså att maskera onödigt högt ställd kurva, och vissa vanliga komponentfel (defekta växelventiler och felvisande tempgivare) och en dåligt injusterad reglerdator (För högt ställd kurva, för högt ställd parallellförskjutning och för högt ställd "sommarstopptemp").
Samman taget gör detta att tank + termostater ofta (jag skulle vilja hävda OFTAST) innebär en högre driftskostnad då tanken maskerar många av de fel som kan finnas och finns i en värmepumpsanläggning.

Ett system utan tank och termostater är mycket ärligare mot anläggningsägaren, är det fel på en komponent, eller dåligt injusterad reglerdator så kommer det utan undantag att bli för varmt eller för kallt inne, och man måste då ta tag i själva grundförutsättningarna för att värmepumpen skall gå med högsta möjliga besparing och bästa möjliga driftsförutsättningar, nämligen korrekta flöden och rätt inställningar i reglerdatorn.

Det är alltså skillnad på teori och praktik när det gäller värmepumpar precis som med allt annat i världen.

Detta är också skälet till varför jag både håller med cocacola, och INTE.
Det är aldrig fel med en arbetstank, men för att driften skall bli billigare så måste exakt samma jobb göras med injustering av flöden och styrdator göras, och även i de fall detta görs är skillnaden i besparing så liten att den i princip saknar betydelse.
Visst, på marginalen kan COP öka, och även livslängden, men räknar man ärligt på det hela så är det högst tveksamt att det någonsin lönar sig.
Och som förklarat ovan så är det ett enormt hög risk att dessa anläggningar går med dåligt injusterade flöden och styrdatorer med resultat att de har en högre investeringskostnad OCH driftskostnad än en anläggning utan tank och termostater.

Men åter igen, i hus med källare där man vill värma på sommaren, eller om man vill ha klinkergolv på toaletten varma hela året, då rekommenderar även jag arbetstank.
De åren jag läst på forumet har några anläggningar med för hög kurva och termostater dykt upp men vad jag kommer ihåg har ingen av dom haft arbetstank men däremot har många anläggning dykt upp utan tankar som går riktigt uselt på grund av för liten vatten volym och låga flöden så det borde du varna för istället för att tjata om termostater och tankar.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Rocka

  • Gäst
Rocka
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #18 skrivet: 26 december 2016, 15:38:58 »
 Smurfen tummenupp

Utloggad R2

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Mälardalen
  • Antal inlägg: 416
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #19 skrivet: 26 december 2016, 17:33:43 »
Rickard skriver "Att påstå i inlägg efter inlägg att en arbetstank i princip löser alla tänkbara problem är helt enkelt inte korrekt, och då kan jag helt enkelt inte acceptera att den bilden sprids som en sanning i forumet."

Nyfiken.
Har du ett exempel på ett problem där inte en tank kan lösa det?  Förutom en taskigt justerad värmepump (Den är ju just taskig oavsett tank eller inte)

Punkt 2 du skrev tidigare.  Bla
Rickard skriver "ägarna av värmepumpar höjer kurvan eller parallellförskjutningen (Det hjälper ju inte att höja tempen på termostaterna om de bara sitter där som regulator av övertemperatur) om de av någon anledning är frusna EN dag av året.
Det innebär i fallet med termostater i drift inget för temperaturen i huset, men det försämrar för all framtid COP på anläggningen då värmepumpen kommer att producera varmare vatten än den behöver, och termostaterna kommer att strypa bort effekt genom att strypa flödet i radiatorkretsen."

Det där förstår jag inte hur du menar? Hur är det termostaternas fel om inte anläggningsägaren har koll på sitt system?
Biljämförelse.  Är det bilens fel om en förare glömmer att ta ur handbromsen och kör med den i en längre sträcka?

Nu i dagarna har det blåst en del i Mälardalen.  Det har gjort att en kväll när vi kom hem så var innertemperaturen 1 grad kallare på markplan tackvare att en frånluftventil som stod fullt öppet. Tillräckligt kallare att det kändes kyligt på markplan. Jag drog upp värmen i huset på rumsbör på värmepumpen för att få upp värmen.
I gillestugan har vi våran provisoriska vardagsrum tackvare vi håller på med en större utbyggnad av huset. I det rummet som är rätt så litet.  Bara 12m2.  I det rummet står en ny perfekt injusterad c22 600x1400 med termostat. Det rummet hade varit 24 grader efter min justering för att komma upp i temp på markplan om inte termostaten hade hållit 21 grader.  Hur skulle du gjort istället?  Hämtat ir pickan och tejprullen och sagt till familjen att ni får vänta 1h jag ska bara ställa ner tempen på radiatorn?
Villa från 1952

Värmer 230 m2

Viessmann vitocal 300 g 10,4 kW
400 liter tank
390 liters VVB.

105 meter energibrunn
330 meter jordslinga.
Parallellt kopplat.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #20 skrivet: 26 december 2016, 22:09:25 »
T.ex i fallet med thermia Inverter medium så menar cocacola att en tank skulle lösa reglerproblemen som Thermia har på den värmepumpen, jag menar att det både är fel (den kommer bara att minska problemen) påstående, men framför allt fel lösning på problemet.
Att kunder som köpt en inverter skall bli itutade att de skall behöva satsa ännu mer pengar på en tank då de just betalat extra för en inverter som skall göra tanken onödig är en skam för branschen.
Även om tanken skulle kunna lösa problemet, vilket jag inte håller med om.

Ditt exempel på att du höjt kurvan för att kompensera för en kall dag är rätt typisk, och många av de som har värmepump är så dåligt insatta i hur det fungerar att de aldrig ställer ned kurvan eller förskjutningen igen.
Det resulterar i sämre COP.
Och nästa gång det är kallt inne, eller de är lite frusna så höjer de kurvan igen, istället för att öka värmen på termostaterna - och så är karusellen igång.
Det finns hur många värmepumpar som helst i Sverige som går med urusla inställningar i styren p.g.a. termostater.
Därav också rätt vanligt med kompressorhaverier.
Tanken kan kanske rädda en del kompressorer, men det förbättrar inte COP om injusteringen är kass, och med korrekt injustering så gör tanken väldigt liten nytta i många system.

Att använda termostater på upp till 30% av radiatorerna kan vara OK, men bäst är förstås att göra en grundjustering av flödet som ger rätt temp i hela huset helt utan termostater, sedan aktivera rumsgivaren (då blir det inte för kallt även om det blåser) och eventuellt någon termostat i rum som har en helt annan isolering än resten av huset.
Som jag skrivit hundratals gånger så finns det rätt många hus och husägare som behöver termostater i drift, och vill man nödvändigt ha det, ja då rekommenderar jag arbetstank för att skona kompressorn för den "reglerskada" som termostaterna orsakar.

Bilägarna som kör med takbox på bilen, trots att de bara använder den 2 gånger/år - men bilden drar 1 dl mer/mil året runt.
De skulle jag vilja jämföra med de som höjer kurvan och sedan aldrig återställer den, bara för att de känner sig frusna en dag.
Dessutom är det inte ovanligt att man höjer rejält, för det händer ju inget med temperaturen (Det kan ta timmar eller större delen av ett dygn innan en liten justering ger varmare inne).
COP-försämringar på 10-20% är alldeles säkert inte helt ovanliga i hus där man kör med termostater på alla radiatorer.

Det är rätt komplicerat att helt förstå sig på sitt värmesystem, så jag tycker din jämförelse med handbromsen på bilen är rätt värdelöst som jämförelse.
Jag hävdar att det är ett ensiffrigt procent av värmepumpsägarna som förstår sig på sitt system, och de flesta av de som inte har koll kör med mer eller mindre felaktiga inställningar då installatörerna väldigt sällan tar sig tiden att justera in systemet på ett korrekt sätt.

Arbetstanken är nog bäst just för att undvika skador på kompressorer i dåligt injusterade anläggningar, styrkan ligger alltså inte i fördelen med billigare drift, för att få en billig drift så är grundjusteringarna A och O.
Sen kan en arbetstank på marginalen ytterligare förbättra COP och livslängd, men det är högst osäkert om det lönar sig ändå.

Man kan jämföra nyttan med tank med hur det påverkar bränsleförbrukningen på en bil om man tejpar alla karosseriskarvar för att minska luftmotståndet.
DESIGNEN av bilen, och grundjusteringen av värmesystem och reglerdator bestämmer effektiviteten, på marginalen kan man förbättra saker och ting med dyra bränslesnåla däck, tejpade skarvar, eller en arbetstank...  :)
Det blir inte sämre, men det är inte säkert att det lönar sig.

Då många tycker att det är tillräckligt mycket "för dyrt" att köpa en anläggning UTAN arbetstank och extern cirkpump tycker jag att det är viktigt att vi prioriterar rätt, injusteringen av grundinställningarna är A och O och det är det som måste vara fokus, sen är det naturligtvis helt OK att sätta in termostater och tank om man vill det och tycker att man har råd.
« Senast ändrad: 26 december 2016, 22:23:32 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #21 skrivet: 27 december 2016, 06:37:26 »
Kan dessutom tillägga att i många nya värmesystem så är flödet i externa kretsen högre än det flöde värmepumpen behöver, som t.ex. i mitt eget system och i Brorsonens nybygge med ingjuten golvvärme.
En arbetstank gör väldigt lite nytta, och termostater gör mer skada än nytta i ett hus med ingjuten golvvärme.
Dock, som i brorsonens fall - med termostater i alla rum enligt BBR, och en braskamin - drömmen för alla villaägare -  som tillsammans gör att termeraturregleringen kommer att löpa amok, ja - då kan det vara på sin plats med arbetstank.
JAG tycker att man bygger helt fel, men sånt där måste ju anläggningsägaren få styra, hur tokigt det än må vara.

I brorsonens fall skulle jag byggt helt termostatlöst, utan tank, och utan braskamin.
Det skulle sparat över 50 000 kr på investeringen, och gett ett jämnare inomhusklimat.
50 000 kr på börsen i 25 år skulle ge 331 720 om utveckling var 8% årligen, detta med skatten avräknad på ett ISK-konto.
8% är en låg siffra.
https://rikatillsammans.se/2014/01/10/stockholmsborsens-arliga-avkastning-1990-2013/

Här kan man själv räkna på vad man kan spara: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/#result

Räknar man med 12% (som utvecklingen varit de senaste 25 åren) så blir summan 896 494 kr efter skatt.

Nu är jag inte den som idiotförklarar folk hur som helst, men jag menar att det finns skäl att överväga vilka beslut man fattar.

En arbetstank är aldrig fel, den förbättrar de flesta anläggningar, men det är inte säkert att den någonsin tjänar in investeringskostnaden.
Korrekta grundflöden, rätt inställningar i styren, så få termostater som möjligt aktiva - det är grundpelarna i en väl fungerande anläggning med lägsta möjliga driftskostnader.
På marginalen kan en arbetstank förbättra resultatet, men i många fall rör sig den extra besparingen om upp till ett par hundra kWh/år.
Störst nytta har nog arbetstanken i dåligt injusterade inläggningar, men i den typen av anläggningar så rekommenderar nog varken installatör eller fastighetsägare en tanklösning - där finns helt enkelt inte kompetensen som krävs för att få till en väl fungerande anläggning, och det är just i dessa fall som forumet, och de råd vi ger kan göra störst nytta.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad cocacola

  • Rörmockare
  • VVS-Tekniker
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 3353
  • Karma +8/-3
  • Kön: Man
  • VVS Kunskap är yrkeserfarenhet .
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #22 skrivet: 27 december 2016, 06:50:46 »
Är du säker på dina påståenden  :)
Säg mig Rickard vad grundar du ditt tyckande på
Vilka är dina källor och UTB inom VVS
För i dina sista inlägg framställer du varenda VVS ingenjörer
Som sysslar med konstruktion av värme system som
Om man tex påstår att en inverter aldrig ska behöva
En arbetstank  ::) ja då borde skribenten överväga skolbänken
Skribenten har då nämligen noll koll på effektdimensionering
Och förutsättningar som finns i våra värmesystem ,
Knapptryckningarna serru  ::) kan inte lösa allt
Jämför man sen luft luft invertera  med vatten buret
Ja då får man åter igen sätta säg i skolbänken

Sen skriver du en massa felaktigheter om mig
Tråkigt Rickard
Visa i vilka inlägg jag skrivit det du påstår jag står för?


Spara pengar  på börsen
Lotteri  vad är det som säger att bubblan ska växa ?
Du vet om du läst Historia att bubblan har spruckit ett par gånger
Det krävs ett engagemang från den som handlar med aktier som är enormt
För att det ska bli riktigt bra

Lägg dem pengar som behövs på era värmesystem  , køp en tank när den behövs och det är möjlig göraren för kalkyl och besparing  i
« Senast ändrad: 27 december 2016, 07:09:04 av COCACOLA »
Den positiva tänkaren ser det osynliga, känner det ogripbara och uppnår det omöjliga.

Den enda källan till kunskap är erfarenhet.

Lyssna på kunskap  och inte på tyckande Nyanser !

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #23 skrivet: 27 december 2016, 08:02:43 »
Ja, jag är säker.

Jag grundar mitt tyckande på 23 år aktiv yrkeserfarenhet inom styr och regler på Europas största pappersbruk, där jag arbetat med allt från ventilation till process-styrsystem, min expertis var logisk felsökning och kreativa lösningar av problemprocesser.
Jag har läst hundratusentals inlägg i forumet, som rör olika problembeskrivningar rörande värmepumpar och värmesystem, samt själv skrivit ca 27 000 inlägg.
Större delen av min vakna tid de senaste 15 åren har jag läst, och förkovrat mig inom värmesystem och värmepumpar primärt för egnahem med effektbehovet 5 - 15 kW - och det är denna typ av anläggningar jag uttalar mig om primärt.
Jag har konverterat mitt eget hus från direktverkande el till vattenburet och värmepump, hjälp till att installera 20-talet luftvärmepumpar och felsäkt/åtgärdat en handfull dåligt fungerande jord/bergvärmepumpsanläggningar.
I inget fall har en tanklösning varit lösningen på problemen, men en tank hade säkert på marginalen haft effekt den också.
Att du besitter större erfarenhet när det kommer till ren VVS tror jag ingen tvivlar på, men jag menar att ett värmesystem i ett normalt egnahem är så pass enkelt att erfarenhet inom VVS inte behöver betyda speciellt mycket, det är absolut inte avgörande för om man skall kunna uttala sig och ge råd i alla fall.

Jag förstår, och vet, att en arbetstank är eller kan vara nödvändig i större anläggningar, även om man sätter in en inverter, men i ett egnahem skall det inte behövas, det står jag för i en sådan utsträckning att jag vägar påstå att jag vet att jag har rätt.
Sen finns alltid tillfällen, som i brorsonens fall, där han  sätter in termostater och en braskamin där det trots allt kan vara vettigt med en arbetstank, men då beroende på en dålig (läs onödigt dyr och komplicerad) systemlösning, inte för att det egentligen skulle behövas.

I de allra flesta fallen får en inverter i kombination med bypass och extern cirkpump mycket bra driftsförhållanden, dock INTE om man överdimensionerar kraftigt, eller justerar in reglerdatorn undermåligt - och/eller låter termostater strypa bort oresonligt mycket flöde.
I de fallen kan en arbetstank vara bra, men då som lösning på ett problem som beror på dålig projektering, eller en dålig förståelse för vad som ger anläggningen bra driftsförutsättningar.

Jag behöver inte leta rätt på inlägg som styrker att det jag påstår om dig stämmer.
Alla vet att du anser att BBR skall följas, och då anser både du och jag att en arbetstank som regel är en bra lösning på de problem som termostater i drift orsakar (kraftigt varierande flöden i systemet och ofta en för högt ställd kurva).

Den viktigaste grunden för ett väl fungerande system är korrekta grundjusteringar av flöden och reglerparametrar, på marginalen kan en tank förbättra driften, och i vissa fall är den absolut en fördel för både besparing och livslängd.

Jag anser att vi är eniga, och förstår inte varför du vill få det att framstå som att vi har helt olika uppfattning i denna fråga.

Där vi skiljer oss är att jag inte anser att man måste följa BBR (ibland är det bra med civilkurage, och t.ex. från tid till annan civil olydnad).
Jag har också den generella uppfattningen att det är bättre ju enklare man kan lösa en uppgift.
Färre saker som kan och kommer att krångla, och lätt att detektera fel i anläggningen gör att både investering och driftskostnader kan hållas på en så låg nivå som möjligt.

Jag förstår också att du har andra drivkrafter som installatör, och företagare som tjänar pengar på att sälja så mycket utrustning som möjligt till dina kunder, och sedan aldrig mer behöva besöka dem igen.
Om du får sälja nya termostater STAD-ventiler, arbetstank, cirkpump och en seriös injustering av systemet så kostar det kunden i runda slängar 15 000 till 25 000 kr extra.
Det sparar kunden några hundra kronor mer/år, men garanterar dig större intäkter och färre uppföljande besök.

Om alla installatörer vore lika kompetenta och seriösa som du är så skulle jag kanske i större utsträckning rekommendera en lösning som du gillar att föreslå, men då detta inte är fallet så tycker jag att den typen av generell rekommendation gör mer skada än nytta.
De flesta installatörer skulle dels ta mycket mer betalt för de prylar du installerar, de skulle dessutom i många fall inte veta hur de skulle trimma in systemet med alla dessa pryttlar, och anläggningsägarna skulle få en komplicerad anläggning som de inte förstod sig på och själva kunde optimera.
« Senast ändrad: 27 december 2016, 08:11:21 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad R2

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Mälardalen
  • Antal inlägg: 416
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #24 skrivet: 27 december 2016, 08:06:26 »

Ditt exempel på att du höjt kurvan för att kompensera för en kall dag är rätt typisk, och många av de som har värmepump är så dåligt insatta i hur det fungerar att de aldrig ställer ned kurvan eller förskjutningen igen.
Det resulterar i sämre COP.
Och nästa gång det är kallt inne, eller de är lite frusna så höjer de kurvan igen, istället för att öka värmen på termostaterna - och så är karusellen igång.
Det finns hur många värmepumpar som helst i Sverige som går med urusla inställningar i styren p.g.a. termostater.
Därav också rätt vanligt med kompressorhaverier.
Tanken kan kanske rädda en del kompressorer, men det förbättrar inte COP om injusteringen är kass, och med korrekt injustering så gör tanken väldigt liten nytta i många system.

Att använda termostater på upp till 30% av radiatorerna kan vara OK, men bäst är förstås att göra en grundjustering av flödet som ger rätt temp i hela huset helt utan termostater, sedan aktivera rumsgivaren (då blir det inte för kallt även om det blåser) och eventuellt någon termostat i rum som har en helt annan isolering än resten av huset.
Som jag skrivit hundratals gånger så finns det rätt många hus och husägare som behöver termostater i drift, och vill man nödvändigt ha det, ja då rekommenderar jag arbetstank för att skona kompressorn för den "reglerskada" som termostaterna orsakar.

Det är väl knappast termostaternas fel att anläggningsägarna är dåligt insatta?
Varför skulle man inte kunna ha en grundjustering fast man har termostater? Jag hajjar inte hur du skriver det. Du skriver som om att bara för man har termostater så skiter man i att justera in systemet? Och nu skriver du igen om att "Tanken kan kanske rädda en del kompressorer, men det förbättrar inte COP om injusteringen är kass"
Men då är det ju justeringen som är kass? Blir justeringen automatisk bättre om man tar bort tanken då? Jävla märkligt argument.

I mitt fall. Nu har inte jag aktivera min rumsgivare än. Men vi säger att den skulle ha varit aktiv och kompenserat för nedkylningen orsakat av den hårda vinden. Vi säger att jag inte skulle ha haft en termostat i vardagsrummet. Då hade ju vardagsrummet haft en övertemp som heter duga. Hur är den "rätta" vägen att gå här enligt dig?
Villa från 1952

Värmer 230 m2

Viessmann vitocal 300 g 10,4 kW
400 liter tank
390 liters VVB.

105 meter energibrunn
330 meter jordslinga.
Parallellt kopplat.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #25 skrivet: 27 december 2016, 08:29:14 »
Det är väl knappast termostaternas fel att anläggningsägarna är dåligt insatta?
Varför skulle man inte kunna ha en grundjustering fast man har termostater? Jag hajjar inte hur du skriver det. Du skriver som om att bara för man har termostater så skiter man i att justera in systemet? Och nu skriver du igen om att "Tanken kan kanske rädda en del kompressorer, men det förbättrar inte COP om injusteringen är kass"
Men då är det ju justeringen som är kass? Blir justeringen automatisk bättre om man tar bort tanken då? Jävla märkligt argument.

I mitt fall. Nu har inte jag aktivera min rumsgivare än. Men vi säger att den skulle ha varit aktiv och kompenserat för nedkylningen orsakat av den hårda vinden. Vi säger att jag inte skulle ha haft en termostat i vardagsrummet. Då hade ju vardagsrummet haft en övertemp som heter duga. Hur är den "rätta" vägen att gå här enligt dig?

Termostaterna MÖJLIGGÖR helt felaktig injustering av reglerdatorn, med urusla driftsförhållanden som resultat, ofta med förkortning av livslängden som följd.
Man kan lösa det med en tank och en extern cirkpump för 10 000 till 15 000 kr.
Eller genom att göra en korrekt grundjustering av anläggningen.
Hur man väljer att göra är upp till installatör och anläggningsägare.
Jag rekommenderar generellt en korrekt grundjustering, och om det inte löser problemen så kan en tank i extremfallet vara en helt korrekt lösning.

I ditt specifika fall (och i alla andra fall) är det alltid det kallaste rummet som bestämmer kurva och förskutning, sen får man strypa in övriga radiatorer så att de rummen inte blir för varma.
När det är gjort så fungerar regleringen i normalfallet helt acceptabelt sedan man aktiverat rumsgivaren.
Det fungerar SOM REGEL bättre än temperaturregleringen i ett system som helt förlitar sig på termostater, av flera skäl:
1. Termostater har ett rätt grovt reglerområde, normalt 2 grader (börvärde +-1°C)
2. Termostater har inte en oändlig livslängd, de försämras löpande
3. En termostat som sitter bakom en soffa eller en gardin får en dålig funktion då den inte känner den egentliga rumstemperaturen, och termostater sitter ofta just bakom möbler eller gardiner.

Jag påstår inte att en tank = dålig grundjustering, men termostaterna och tanken i kombination gör det möjligt att ha en urusel grundjustering av både distributionssystem och erglerparametrar i värmepumpen utan att detta märks, förutom på onödigt höga driftskostnader.
OM man gör en korrekt grundjustering så förbättrar tanken och termostaterna bara komforten, funktionen och besparingen på marginalen och det är osäkert om det någonsin lönar sig, men om man absolut vill ha termostater i drift till 100% så tycker jag att det är en bra ide att även satsa på en arbetstank då min bestämda uppfattning är att termostaterna i sig nästan garanterar att injusteringen över tid kommer att bli så dålig att det kan påverka värmepumpens livslängd negativt.

Den perfekta anläggningen innhåller STAD-ventiler för injustering, rejält dimensionerade radiatorer och stammar, arbetstank, extern cirkpump, termostater och en centralt placerad rumsgivare som är aktiverad och inställd korrekt, SAMT en korrekt grundjustering.
Då många inte vill betala vad det kostar så är jag den röst i forumet som vågar säga att allt det där inte behövs för att få till en vettig anläggning, som ger bra komfort, låga investeringskostnader, stor besparing och lång livslängd.
ÄVEN om den perfekta anläggningen kanske skulle gå några hundra kronor billigare/år och leva ett par år längre.
Sen är det upp till var och en att göra avvägningen.

Det är aldrig fel med arbetstank, men ofta inte nödvändigt.
« Senast ändrad: 27 december 2016, 08:31:22 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad cocacola

  • Rörmockare
  • VVS-Tekniker
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 3353
  • Karma +8/-3
  • Kön: Man
  • VVS Kunskap är yrkeserfarenhet .
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #26 skrivet: 27 december 2016, 08:38:58 »
Ledsen Rickard
Dem 23 åren med styr innefattar inte nödvändiga kunskaper som krävs
För den sidan jag jobbar på i samma pannrum !
Styr jobbar inte med ventil dim  beräkna avspeglingsytor och flöden mm

Din bit Rickard är  ställdon givare programmering och skapa en reglerkedja
Som en VVS ingenjör ritat ,
Det är den absolut största skillnaden på dig och mig !
Jag som vvsare skapar förutsättningarna och gör dem så kallade advekata
Beräkningarna , placerar givare  för bästa reglerfunktion , dim pumpar rör
Ventiler för bästa regler funktion .  Räknar på radiator ytor  ,
Kontrollerar med tillverkare hur en Värmepumps styr fungerar innan jag installerar eller överhuvudtaget är så oförskämd att jag uttalar mig om en produkt utan att kunna eller först vad som händer ,
När jag gjort det är dina knapptryckningar en barnlek !
Varje människa med en normal inlärningsförmåga
Klarar att hantera en DUC till en villavärmepump

Trimma en värme pump?  Det gör du inte i DUC  om ska ta upp ett påstående ,,, Det gör man i processen genom att optimera en exakt överhettning ett exakt flöde på KB och VS sida  ,säkerställer Max avgiven effekt  trimning !
Tvingas du vrida parametrar till bristningsgränsen är värmepumpen fel installerad , det borde heta något annat , typ idioti !
Med tanke på kostnader för installation och försäkring




Du stödjer dina VVS kunskaper på  21 år som svagströms sparky  :o
Då är det tydligen dag att hänga fram broskpåken  :)
Jag är inne på mitt 41 år sen jag fick va med första gången
Har passerat 100 000 timmar inom VVS  i mitt djävla blåställ
Jag bär 7 dagar i veckan , dryga 20 år med jour inom VVS
Jag byggde mitt första värmesystem långt innan du ens gått ur gymnasiet
När du skriver  om dina åsikter som du framställer som fakta
Och vilseleder ett helt land och bransch måste det finnas någon som säger ifrån  och det blev visst jag .

Har också ett önskemål Rickard
Ska du skriva att jag påstått. Något eller står för något  kan du väll länka till det inlägget , det blir så mycket trevligare då  :).
Cocacola
Den positiva tänkaren ser det osynliga, känner det ogripbara och uppnår det omöjliga.

Den enda källan till kunskap är erfarenhet.

Lyssna på kunskap  och inte på tyckande Nyanser !

Utloggad cocacola

  • Rörmockare
  • VVS-Tekniker
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 3353
  • Karma +8/-3
  • Kön: Man
  • VVS Kunskap är yrkeserfarenhet .
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #27 skrivet: 27 december 2016, 08:45:00 »
Alla som är vvsare och jobbar med detta installerar en termostat. Som en Max begränsade !
Det va länge sedan vi förstog att det är inte ett 80-30 system oshuntat från en ved ack vi jobbar med , ,

Man kan måla upp skräckscenarier med vilket tillbehör som helst ,
Om man vill det , 
Jag som vvsare föredrar att se möjligheten med alla dem tillbehör som min bransch ger mig , sen ska  man kunna och förstå  funktionen och installera efter det ,,,   Som vvsare gör
Den positiva tänkaren ser det osynliga, känner det ogripbara och uppnår det omöjliga.

Den enda källan till kunskap är erfarenhet.

Lyssna på kunskap  och inte på tyckande Nyanser !

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #28 skrivet: 27 december 2016, 08:50:38 »
Ledsen Rickard
Dem 23 åren med styr innefattar inte nödvändiga kunskaper som krävs
För den sidan jag jobbar på i samma pannrum !
Styr jobbar inte med ventil dim  beräkna avspeglingsytor och flöden mm

Din bit Rickard är  ställdon givare programmering och skapa en reglerkedja
Som en VVS ingenjör ritat ,
Det är den absolut största skillnaden på dig och mig !
Jag som vvsare skapar förutsättningarna och gör dem så kallade advekata
Beräkningarna , placerar givare  för bästa reglerfunktion , dim pumpar rör
Ventiler för bästa regler funktion .  Räknar på radiator ytor  ,
Kontrollerar med tillverkare hur en Värmepumps styr fungerar innan jag installerar eller överhuvudtaget är så oförskämd att jag uttalar mig om en produkt utan att kunna eller först vad som händer ,
När jag gjort det är dina knapptryckningar en barnlek !
Varje människa med en normal inlärningsförmåga
Klarar att hantera en DUC till en villavärmepump

Trimma en värme pump?  Det gör du inte i DUC  om ska ta upp ett påstående ,,, Det gör man i processen genom att optimera en exakt överhettning ett exakt flöde på KB och VS sida  ,säkerställer Max avgiven effekt  trimning !
Tvingas du vrida parametrar till bristningsgränsen är värmepumpen fel installerad , det borde heta något annat , typ idioti !
Med tanke på kostnader för installation och försäkring




Du stödjer dina VVS kunskaper på  21 år som svagströms sparky  :o
Då är det tydligen dag att hänga fram broskpåken  :)
Jag är inne på mitt 41 år sen jag fick va med första gången
Har passerat 100 000 timmar inom VVS  i mitt djävla blåställ
Jag bär 7 dagar i veckan , dryga 20 år med jour inom VVS
Jag byggde mitt första värmesystem långt innan du ens gått ur gymnasiet
När du skriver  om dina åsikter som du framställer som fakta
Och vilseleder ett helt land och bransch måste det finnas någon som säger ifrån  och det blev visst jag .

Har också ett önskemål Rickard
Ska du skriva att jag påstått. Något eller står för något  kan du väll länka till det inlägget , det blir så mycket trevligare då  :).
Cocacola
Jag kommer aldrig att länka för att styrka alla mina påståenden, inte i de fall då alla vet att det jag påstår stämmer.
Annars kan du väl länka till nåt inlägg där du skriver att man inte skall följa BBR?
Tycker att hela diskussionen hamnat på rena dagisnivån, och ogillar skarpt dina uttryck om idioti, om du kopplar ihop det med mig som person.

Det är också lite roligt att du framställer "knapptryckningarna" som en barnlek, trots att alla som följer med i detta forum vet att det är just där de flesta installatörerna brister.
Och det är också skälet till att vi har så många tidiga kompressorhaverier som vi har.
Jag har inte påstått att du gör ett dåligt jobb, men du är också rätt unik, det borde finnas fler som du.

Att skapa rätt förutsättningar för en värmepump som är korrekt dimensionerad i ett egnahem är så enkelt att man inte behöver räkna på det.
Öppna alla termostater, justera förskjutning och kurva, stryp in radiatorerna för jämn värme och 5-10 graders deltaT vid kontinuerlig drift.
Det är allt som behövs för att få till en väl fungerande anläggning, sedan kan självklart STAD-ventiler, Climacheck, termostater, arbetstank och finjustering av  kylprocessen på marginalen förbättra funktionen ytterligare.
Jag har aldrig påstått annat.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Arbetstanksfunderingar.
« Svar #29 skrivet: 27 december 2016, 08:59:09 »
Alla som är vvsare och jobbar med detta installerar en termostat. Som en Max begränsade !
Det va länge sedan vi förstog att det är inte ett 80-30 system oshuntat från en ved ack vi jobbar med , ,

Man kan måla upp skräckscenarier med vilket tillbehör som helst ,
Om man vill det , 
Jag som vvsare föredrar att se möjligheten med alla dem tillbehör som min bransch ger mig , sen ska  man kunna och förstå  funktionen och installera efter det ,,,   Som vvsare gör

En termostat fungerar dåligt även som maxbegränsare, dels för att de sällan hjälper, ofta är det ju solinstrålning som gör att det blir för varmt i vissa rum, och då tillför värmepumpen ändå så låg effekt att det inte gör någon nämnvärd skillnad på vare sig temperatur/komfort eller energibesparing om grundjusteringen är korrekt utförd, och dels för att de ofta sitter felplacerade eller har en dålig funktion p.g.a. ålder.
Jag har ju räknat på det där någon gång, och i vårt vardagsrum som exempel så ger solen under sen vår ofta övertemperaturer op 5-7 grader.
Värmepumpen går kanske 2 timmar under dagtid, och ger då ca 16 kWh energi, dela detta på husets yta 175 m2 och det antal timmar (ca 5 timmar) som övertemp råder så blir det ca 18W/m2 i snitt.
Vardagsrummet är 25 m2 stort, så även om termostaten skulle stå stängd hela dagen så är besparingen inte större än 0,457 kWh/dag, eller 31,54 öre med dagens elpriser.
Effekten på temperaturen (komforten) är nog knappast mätbar.

Dessutom är det självklart ett felaktigt påstående att alla VVS:are monterar termostater enbart som maxbegränsare, det där visar bara att du har ett överdrivet förtroende för dina branschkollegor.
Men jag håller med om att det är nåt som borde vara en minimistandard.

Min erfarenhet, från alla mina bekanta som investerat i värmepump, är att det är mycket ovanligt att de alls byter ut termostaterna, även om det mer eller mindre alltid är nödvändigt om de skall ha en maxbegränsande funktion.
De allra flesta installatörerna byter ut befintlig panna mot en värmepump, i bästa fall försöker de sig på en justering av kurvan, lite på känn.
Så ser verkligheten ut, den jag möter i alla fall.
Detta är också en av anledningarna att mellan 150 000 och 220 000 unika personer besöker detta forum varje månad.
Sen finns det självklart undantag, som på de jobb du och andra installatörer som är aktiva i forumet utför, men det är ju för att ni har ett engagemang som går utöver det som de flesta av era kollegor har.
« Senast ändrad: 27 december 2016, 09:13:25 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!