Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Underkylning? Flash-gas?  (läst 4697 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Clint_Eastwood

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
 • Värmepump eller värmepumpar?
Underkylning? Flash-gas?
« skrivet: 26 mars 2015, 23:23:37 »
Hej grabbar!

Jag undrar om någon här skulle kunna hjälpa mig med en liten fråga. Sitter här och läser kylteknik, ju mer jag läser desto mer frågetecken kommer upp.
Detta med underkylning, varför är det så viktigt med att underkyla en vätska? Om gas når expansionsventilen så bildas flash-gas. Men vad är flash-gas? Och varför har den gasen en negativ effekt på expansionsventilen? Ifall man får flash-gas betyder det att kondensorn inte hinner underkyla gasen som kommer från kompressorn? Betyder det då att kondensorn inte gör sig av med all värme den potentiellt skulle kunna göra sig av med? Jag är oerhört förvirrad nu och jag hoppas någon av er förstår min fråga.

Tack på förhand!
« Senast ändrad: 27 mars 2015, 15:45:28 av Clint_Eastwood »

Utloggad karlmb

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Hindås
 • Antal inlägg: 3304
 • Kön: Man
 • Riktiga motorer är multiplar av 3
  • etanol.nu
SV: Underkylning? Flash-gas?
« Svar #1 skrivet: 12 april 2015, 13:34:35 »
 Flashgas kan ge erosion/ slitage på expansionsventilen. Se det som att tempsänkingen i form av underkylning är vinst i form av att energin annars måste kylas bort efter expansionsventilen,  innan någon ny energi kan börja plockas ut från köldbäraren i förångaren.
Underkylningen ökar med ökad fyllning i systemet.
Sjövärmepump modell 1981..:
http://e-logger.se/pub?CTH1&p=4
Installerad i hyffsat tilläggsisolerad trävilla byggd 1939, öster om Göteborg, ca 150 m2 + tillbyggd 2a vån, ännu ej uppvärmd (Totalt ca 240 m2 när allt är klart).
Genomgående golvvärme på träbjälklag i bv, kommer att bli huvudsakligen radiatorer på övervåningen. 3-glas i nästan hela huset.

Utloggad xxargs

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 1139
SV: Underkylning? Flash-gas?
« Svar #2 skrivet: 13 april 2015, 20:04:21 »
Flash-gas är av kompressorn med stor möda och med hög energiförbrukning  komprimerad suggas som inte är med i kylprocessen eftersom det inte kondenseras eller förgasas igen när den gått varvet igenom - den värme som bildas vid kompression med gasandelen som inte kondenseras/förångas senare kan betraktas som ren elvärme på kondensorsidan, läckage i kompressor har samma verkan och flashgas är att betrakta som en verkningsgradmässig skadlig läcka (utanför kompressorn)  och sänker systemets isentropiska  verkningsgrad och förstås resulterande COP.

Som tidigare nämnt så kan bubblor i kondensatströmmen skapa vibrationer i expansionsventiler, får grader på reglernålar och det kan häkta sig och det blir för mycket eller för lite flöde och i värsta fall går in flytande kondensat in i kompressor som kan skadas, och motsvarande för lite och kompressorn istället går för hett - båda fallen kan påskynda ett haveri och korta livslängden på en kompressor drastiskt - undra hur många kompressorhaverier som egentligen grundas av ogynnsamma driftförhållande ???


Det enda system som tillåts med flashgas är i kapillärsystem och orifice-system (i en del typer av bil-AC), som då är kritiskt fyllda (och i bil-AC, rejäl receiver där restmängden kondensat kokas upp av varmluften från motorvärmen, vad det gör för den totala verkningsgraden, COP, kan du troligen lista ut - det är inte i positiv riktning, så mycket kan jag säga) - och man designar för _lite_ flashgas vid normal driftparametrar - typiskt kyl och frys.

Man gör det för att få en billig, driftsäker lösning utan rörliga delar förutom kompressorn - förstås på mer eller mindre bekostnad av maximal möjlig verkningsgrad.

Allt är kompromisser, skall man komma ihåg.
« Senast ändrad: 13 april 2015, 20:14:06 av xxargs »

Utloggad Fritzell

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 42
 • Cert. kyltekniker
SV: Underkylning? Flash-gas?
« Svar #3 skrivet: 28 april 2015, 19:32:37 »
Sedan ska vi komma ihåg att det finns egentligen två typer av underkylning, eller sätt att öka underkylningen. Att enbart höja trycket på hetgassidan i kondensorn ökar underkylningen om samma temperatur hålls på vätskebäraren (om vi pratar vattenkyld kondensor), eftersom köldmediets kokpunkt ökar i förhållande till utgående kondensat. Detta ger dock ingen positiv effekt på kyluttaget. Men genom att sänka temperaturen på vätskebäraren men hålla trycket konstant ökar också underkylningen - och även kyleffekten.
Normalt sett hänger dessa två parametrar ihop och går inte alltid sära på såhär men kan vara intressant att lägga märke till skillnaden. En luftkyld kondensor t.ex med defekta kylfläktar kommer både ge ett onormalt högt tryck men också onödigt hög temp på kondensatet.
Att bara öka trycket ökar inte kyleffekten, om inte det handlar om en ökad kompressorhastighet, och då kan man tillåta mindre strypning i expansionsventilen.
Jag servade en poolvärmepump 6kW idag och körde den lite som kyla, dvs förångningen sker i poolvattnet och kondenseringen i värmepumpens kylare.
Pga att det var 20gr i luften och dessutom locket till värmepumpen var avtaget vilket gjorde att fläkten inte kunde suga luften genom kondensorn skapade ett onödigt högt hetgastryck (ca 50gr Tc). Även utgående kondensat var högt pga kondensorns dåliga effekt och skulle kunna orsaka flashgas.
Nu var det kappillär rör i denna pump. Om vi leker med tanken vad hade hänt om strypningen hade varit mindre? Hetgastrycket hade sjunkit, och förångningstemperaturen stigit. Det gör dock ingen skada sålänge överhettning kan garanteras. Ökat flöde på köldmediet ger ökad effekt, men det ökade flödet på köldmedium genom kondensors riskerar också att det inte hinner att underkylas ordentligt. Därför tar man som xxargs var inne på till lite extra i strypningen för att säkerställa underkylning.

Utloggad Clint_Eastwood

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Underkylning? Flash-gas?
« Svar #4 skrivet: 04 maj 2015, 20:16:02 »
Tack för hjälpen grabbar, nu är det solkart.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?