Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Praktiskt användbar effekt från solceller  (läst 4257 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Kaostronaut

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 21
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
Praktiskt användbar effekt från solceller
« skrivet: 25 september 2014, 13:55:17 »
Hej på er, och tack för ett kanonforum!

Funderar på det praktiska utbytet från solceller. Säg att man har 10m2 på 45 graders taklutning utan skuggning i rent sydläge i en zon som har 1000 kW/h solinstrålning per år. Utan att blanda in för mycket detaljer blir väl då årsutbytet c:a 1180 kWh/år?

Jag förstår att överskott kan "lagras" på nätet (genom att säljas till ett lågt pris när priserna över året/dygnet är lågt, sedan köpas tillbaka till ett högre pris, plus, att det går bort pengar i form av avbetalning, räntor, alternativavkastning, moms, rörliga och fasta avgifter) och/eller till en mycket liten del laddas upp till någon form av (relativt kostsamma) batterilösningar.

Alla har ju olika boenden, uppvärmningsformer, mönster för energiförbrukning etc, så jag inser att det inte kan ges något entydigt svar, men jag blir inte klok på hur jag principiellt skall tänka när jag skall dimensionera solcellerna.

Min ena fråga är om det finns några enkla tumregler, erfarenheter eller dataprogram att använda för att grovt räkna på hur mycket av dessa 1.180 kwH jag i praktiken kommer att kunna använda själv i normal villaanvändning?  Man kan ju bara använda det som produceras exakt samtidigt...

En annan grovt förenklad förutsättning: Om man tänker sig att en villa förbrukar 30.000 kWh/år... Bergvärmepump, FTX och hushållsel kanske då drar c:a 10.000 kWh/år? Hur stor del av de egenproducerade 1.180 kWh från solcellerna kan man gissningsvis räkna med att i praktiken själv kunna använda, dvs uppskattning av matchning% av produktion/konsumtion?

Om man har ett lite större elbehov även på sommaren så blir sannolikt kalkylen positivare då mer förbrukning sker precis när den produceras. Ponera att man även vill använda sin BVP till att köra frikyla på sommaren samt till att värma en 10x4x1,6 (64m3) pool till kanske 30 grader... När solen skiner som mest kämpar BVP med kylan, när solen inte skiner kämpar den väl med poolen och när vädret är allmänt trist kanske man dessutom är mer hemma/inomhus och använder mer hushållsel.

Min andra fråga är således om det finns någon annan tumregel eller praktisk erfarenhet kring matchningen mellan konsumtion/produktion som man kan stötta sig emot om man ser sig ha lite mer behov av el även den ljusa tiden? 

Nu när jag inte har tillräcklig kläm på principerna känns det nästan som att man antingen kan strunta i solceller helt och hållet i typ 5 år tills de blivit signifikant effektivare/krona, alternativt göra anläggningen så stor att den under den ljusa perioden producerar 3 ggr min nettokonsumtion under den mörka perioden så jag att jag kan köpa tillbaka allt jag behöver utan att gå back på moms, säkringar, elmätare, fasta och löpande extra nätavgifter för elproduktion etc... Om någon har förslag på hur man bör tänka när man vill dimensionera solceller i enlighet med exemplen ovan är jag naturligtvis tacksam.

Mina frågor är inte en följd av ett miljöengagemang, då hade jag byggt ett hus som helt enkelt drar mindre el från början... jag försöker inte heller finna en detaljerad sanning, försöker bara få kläm på någon sorts förenklad princip för hur stor anläggning man bör ha för att den skall kunna bära sig på lång sikt, exempelvis husets livslängd.

Tänker mig att när man förstår principerna kring matchning av konsumtion/produktion över år och dygn så kan man sedan utifrån vald lämplig kWp nivå grotta in sig betydligt mer i skarpa investeringskalkyler.


Utloggad Fuzz

  • Kopplar allt själv men är inte
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Gnällbältet
  • Antal inlägg: 451
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • fd vvs lärling
SV: Praktiskt användbar effekt från solceller
« Svar #1 skrivet: 25 september 2014, 14:54:19 »
Det jag dock vet att en anläggning över 3 kw så kan nätleverantören börja "knorra". Så är der med eon iallafall.
Timmerhus från 60 talet, 85m2 boyta+ 75m2 källare , 30 m2 uppvärmd gäststuga via egengrävd kulvert, dåliga 3-glasfönster. Egenbyggd mekanisk frånluft med utblås till garaget. Klimatzon 3. Ombyggt från högtemp ( 75 °c) till lågtemps (45 °c) system med klassiska sektionsradiatorer. Planerad utbyggnad

Egeninstallerad begagnad vedex 2000 som samkörs med Lunnatekniks LVVP LTEVI 11,2 kW mot 300l + 1700 l + 500 l ack , 5 kw LLVP som backup och AC

Vintern 2015/2016 är den första vintern som jag sluppit frysa inomhus sedan jag flyttade in.

Utloggad emwgrni

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Varberg
  • Antal inlägg: 279
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Atlas1302ELC
SV: Praktiskt användbar effekt från solceller
« Svar #2 skrivet: 25 september 2014, 15:40:04 »
En tumregel brukar vara ca 7m2 solceller krävs för en 1kW och över året så kan det då bli 800-1100kwh.

Gå in och titta http://www.piko-solar-portal.com/Default.aspx under public plants och sök på Sweden, där kan du se vad anläggningarna ger per/dag

Värmer 190m2 golvyta 1 1/2planshus, i Halland.
Baxi Solo Innova 50kW mot 5,2m3 tank(ar) i uthus
Hembyggd kulvert till boningshus.
Kulvert till Verkstad/Frd, ca 90m2 som värms till 12Grader
Lesol 22,5m2 solfångare.
Sunlogger 2020
Hemsida till loggern http://www.e-logger.se/pub?W99BBR73&p=1
Solceller 51st 250W Monokristalina från Renesola, omriktare KostalPiko12

Utloggad Kaostronaut

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 21
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Praktiskt användbar effekt från solceller
« Svar #3 skrivet: 25 september 2014, 17:04:23 »
En tumregel brukar vara ca 7m2 solceller krävs för en 1kW och över året så kan det då bli 800-1100kwh.

Gå in och titta http://www.piko-solar-portal.com/Default.aspx under public plants och sök på Sweden, där kan du se vad anläggningarna ger per/dag

Ja, det är relativt enkelt att hitta hur många m2 som behövs för att nå en viss kWp, och lika enkelt att räkna ut hur många kWh/år en panel med solceller i snitt ger utifrån en känd plats i geografin, riktning mot solen, lutningar, underlag och skuggningar.

Det jag funderar över är MER är hur stor % av dessa egenproducerade kWh/år som praktiken faktiskt kan användas av en normal villa, givet någon sorts genomsnittlig användarprofil, om det inte så att säga "skickas ut på äventyr" över nätet.

Om cellerna producerar mer el klockan 14:30 en torsdag mitt i sommaren än vad villan använder precis just då (normalfall om man inte har kör en BVP för frikyla eller pool antar jag) tappar man ju kanske 65% av värdet på sin elproduktion under ljusa perioden eftersom man skickar ut den billigt på nätet och köper tillbaka den dyrare vid annan tidpunkt. Dvs 1.000 kWh som jag producerat själv på sommaren men "parkerat ute på nätet i väntan på att bli använd senare" kanske egentligen bara motsvarar 300kWh i köpt el... eller tänker jag helt fel?

Grovt förenklad bakgrund till min fundering kring förlusten på "den momentana överproduktionen": Rent generellt är väl spotpriset man får på NordPol kanske hälften av priset man får betala när man köper el? Dessutom är väl generellt spotpriset på sommaren lägre än på vintern, och spotpriset på dagen generellt lägre än senare på natten samma dygn? Sedan försvinner pengar i form av moms, kostnad för elmätare och anslutning till nätet, den löpande administrativa avgiften till elbolaget för att kunna sälja sin el och eventuella avgifter för säkringar mm. Därav mitt estimat på att man tappar kanske 60-70% på att "parkera" sin el ute i nätet...

Att så är fallet är ju inte ett problem i sig, det blir ju då bara en dimensioneringsfråga (minimera kWp så man inte överproducerar, eller räkna med att överproducera från start så man får tillräckligt med vinst under den ljusa perioden så det bär sig över hela året)




Utloggad magneten

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Munkedal
  • Antal inlägg: 175
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Praktiskt användbar effekt från solceller
« Svar #4 skrivet: 27 september 2014, 15:09:50 »
En tumregel för normalhushållet är att man exporterar/säljer 50-75% av sin solelsproduktion såvida man inte har någon större "tomgångsförbrukning" i fastigheten.

Dock så är det i dagsläget flera elbolag som betalar över 1:-/kwh för solelsöverskott vilket för tillfället gör det lönsammare att sälja än att konsumera själv.
Man får oxå elcertifikat för allt överskott man skickar ut på nätet som ger ytterligare 20 öre/kwh i inkomst, samt några öre från elnätsbolaget för nätnyttan (då överföringsförlusterna i nätet minskar)

Så länge du inte producerar mer än din totala årsförbrukning (flera år i rad) så tillkommer det inga extra avgifter för mätarbyte inrapportering av mätvärden osv.

Idag är det inte speciellt vanligt att man bygger solcellssystem för enbart 100% egenkonsumtion, då det i så fall skulle räcka med  endast 1-2 paneler om man vill vara säker på att använda all el själv.

Kan även tipsa om www.solcellforum.se så kan du se hur andra med egna system har tänkt vid dimensionering osv.

Angående spotpriset så är det nästan alltid högre på dagen ( större efterfrågan) än på natten

Så en tumregel kan vara att bygga en anläggning som producerar lika mycket som husets totala energiförbrukning eller mindre, ex. Har du en årsförbrukning på 11000kwh så är det inga problem att bygga en anläggning på 10kw=65m5   vilket går fint att ansluta 3 fasigt med 16A huvudsäkring på fastigheten.

För att simulera din tänkta installation är SMA sunny design ett lättanvänt  gratis program där du kan mata in antal paneler monteringsläge osv och få ut en förväntad årsproduktion egenkonsumtion osv. http://www.sma.de/en/products/planning-software/sunny-design.html#Downloads-9366
« Senast ändrad: 27 september 2014, 15:14:39 av magneten »
Begagnad  IVT Greenline HT Plus 7kw, 500m kollektorslang plöjd i åker. 
Seriekopplad med Värmebaronen biomax ved/pelletspanna (som volymförstorare & förvärmning av tappvatten) samt 110l Nibe elVVB för att höja upp förvärmt tappvaten till 65 grader.
Braskamin 7kw
100 år gammalt timmerhus 130m2 uppvärmt, 65m2 golvvärme+3 gamla radiatorer på bottenvåningen, vanliga element på 2a våningen.

Solcellsanläggning riktad mot sydöst 10° taklutning, 26m2 16 st REC 255 polykristalyna paneler, 4080 Wp årsproduktion ca 3600 kWh  Aktuell produktion: http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=24585&sid=22422

Utloggad Kaostronaut

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 21
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Praktiskt användbar effekt från solceller
« Svar #5 skrivet: 29 september 2014, 14:19:34 »
Intressant och pragmatiskt svar Magneten! Själv bor jag på Åland (många sköna soltimmar per år), men här ges varken samma priser för såld el eller samma subventioner/avdrag som i Sverige.

Dina tumregler rimmar mycket väl med ett intressant dokument jag fick mig tillsänt igår:

http://www.kvforetagen.se/download/102584/Bjorn_Karlsson.pdf

Som jag tolkar dokumentet rimmar deras siffror med dina 50-75% uppskattning, och att den siffran beror på det som herrarna i undersökningen kallar avräkningsperiodens längd.

Men, eftersom en mikroproducent inte får sälja mer än sin faktiska årsproduktion så spelar det i praktiken mindre roll hur stor eller kostnadseffektiv en solcellsanläggning görs. Om man inte vid alla tillfällen över dygnet eller året kan producera precis det man konsumerar måste man "lagra sin el" ute på nätet. Då kan man i princip aldrig nå en noll-balans i sin investering eftersom när solcellsanläggningen genererar lika mycket pengar som kostnaden för den el man totalt konsumerar så har man sedan länge slagit i taket som mikroproducent.

Jag tänker nog dimensionera min anläggning så den motsvarar 100% av min årskonsumtion, och leva med att jag trots detta måste köpa kanske 70% av min el, till ett nettovärde på kanske 30%.  Skall även räkna lite på vad skillnaden skulle bli över året med en batteribank (Såg att en batteribank på 11,7 kWh kostade kring 11.000€, tror dock det blir svårt att räkna hem just den investeringen då den har ett i jämförelse med solcellerna extremt kort livslängd/hög TLC)

Denna fundering betyder ju inte att det inte alls är lönsamt att producera egen el, bara att det ekonomiskt sett inte verkar vara görligt att nå en noll-balans över året.


Utloggad magneten

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Munkedal
  • Antal inlägg: 175
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Praktiskt användbar effekt från solceller
« Svar #6 skrivet: 29 september 2014, 20:19:29 »
Här är en annnan som byggt en anläggning på Åland som funkar toppen http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/12-kW-s-anlaggning-td5001889.html
Begagnad  IVT Greenline HT Plus 7kw, 500m kollektorslang plöjd i åker. 
Seriekopplad med Värmebaronen biomax ved/pelletspanna (som volymförstorare & förvärmning av tappvatten) samt 110l Nibe elVVB för att höja upp förvärmt tappvaten till 65 grader.
Braskamin 7kw
100 år gammalt timmerhus 130m2 uppvärmt, 65m2 golvvärme+3 gamla radiatorer på bottenvåningen, vanliga element på 2a våningen.

Solcellsanläggning riktad mot sydöst 10° taklutning, 26m2 16 st REC 255 polykristalyna paneler, 4080 Wp årsproduktion ca 3600 kWh  Aktuell produktion: http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=24585&sid=22422

Utloggad Kaostronaut

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 21
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Praktiskt användbar effekt från solceller
« Svar #7 skrivet: 29 september 2014, 21:05:25 »
Bra spanat Magneten! Han verkar vara alldeles i närheten. Jag skall maila honom och se om han har mer Ålandsspecifika uppgifter, vi verkar inte ha lika fördelaktiga regler här på ön, hoppas de extra soltimmarna kan väga upp lite *ler*

Utloggad magneten

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Munkedal
  • Antal inlägg: 175
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Praktiskt användbar effekt från solceller
« Svar #8 skrivet: 29 september 2014, 21:18:31 »
Kul att kunna hjälpa till, bor han så nära kan du ju alltid gå bort och knacka på ☺
Begagnad  IVT Greenline HT Plus 7kw, 500m kollektorslang plöjd i åker. 
Seriekopplad med Värmebaronen biomax ved/pelletspanna (som volymförstorare & förvärmning av tappvatten) samt 110l Nibe elVVB för att höja upp förvärmt tappvaten till 65 grader.
Braskamin 7kw
100 år gammalt timmerhus 130m2 uppvärmt, 65m2 golvvärme+3 gamla radiatorer på bottenvåningen, vanliga element på 2a våningen.

Solcellsanläggning riktad mot sydöst 10° taklutning, 26m2 16 st REC 255 polykristalyna paneler, 4080 Wp årsproduktion ca 3600 kWh  Aktuell produktion: http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=24585&sid=22422

Utloggad Kaostronaut

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 21
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Praktiskt användbar effekt från solceller
« Svar #9 skrivet: 29 september 2014, 21:20:39 »
Fick tag på några intressanta forskningsartiklar. Den ena simulerar olika effekter av intermittent solproduktion och matchning mot egen konsumtion. Tolkar den som att man bör minimera överproduktion om man inte får väldigt bra kostnadseffektivitet i sin anläggning och/eller tror att elpriserna kommer att stiga drastiskt.

Den andra tar vid där den första slutar och ser vad man kan få för effekter av viss hemmalagring via batteripaket eller via varmvattentank. Tolkar det som att båda fungerar ganska bra rent tekniskt men är svårt att räkna hem, speciellt batteribankar har ganska högt TLC pga kort livslängd.

Intressant läsning iallafall.



Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!