HPLP: tyvärr var det inte tillräckligt med information i dessa...
Tillägg ombyggnad av en TL2A-kompressor från danfoss så att den klarar start med ganska hög differenstryck mellan sug och trycksidan:
Allt nedanstående görs på egen risk - känner man sig minsta osäker på detta - låt bli helt!
Eftersom man står brevid maskinen och inte lämnas oövervakad i samband med köldmediepumpning som med en kylskåp så kan man göra starten manuell på enklast sätt genom att man tar bort startapparaten som finns påmonterad och monterar 230V-sladden via en dränkbar vattentät 2-polig brytare mellan med 'live' till stiftet M och 'neutral' på stiftet C (bokstäverna M, C och S står ofta på startapparaten som just togs bort som pekar ut vilken stift vilket som är vilket) med klippta bitar från 'sockerbitar', till detta kopplar man sagda 40-60 µF motorkonding och i serie med en dränkbar vattentät återfjädrande tryckkontakt mellan stiftet M och stiftet S.
stiften på danfoss TL2A som jag har är enligt följande
M S
C
Startproceduren är då följande - först slår man på huvudbrytaren så att kompressorn strömsätts (och den brummar) , därefter trycker man raskt efter (inom sekund) kort på den åtefjädrande brytaren så att kompressorn startar - det är allt. och i det lägen med 60µF så kan kompressorn starta mot full mottryck
Kompressorn av den här modellen från Danfoss (TL2A) har inbyggd överströmsskydd och överhettningsskydd så inget överraskande händer om man dummar sig och inte startar den i tid.
[Det här ställer dock till problem om man får tag på kompressor av annan tillverkare då dom flesta av dessa har överströms och temperaturskyddet sittande på startapparaten tryckt mot kompressorns yta (sk. klixon-skydd) och vad värre är att dessa ofta är av öppen typ med öppna brytare som blixtra i luften när dessa bryts och sluts - klart obra om man tänker använda pumpen för att pumpa HC eller HFO1234yf...]
en sak till måste man alltid tänka på - ingen luft i kompressorn om det finns minsta blandning av köldmedie i denna oavsett slag - den skall vakumsugas och trycksättas lite med den gasen man tänker pumpa innan strömmen slås på och gasen man tänker pumpa får heller inte innehålla syre/luft i någon större mängd om trycket på sugsidan och trycksida går över atmosfärstrycket... (trycket hamnar mellan 7-8 Bar efter deflagration om man har tex en stökeometrisk blandning av luft/propan i kompressorn vid atmosfärstryck och den tänds på av någon orsak - vid 3 bar övertryck med samma gasblandning så kan det bli över 30 Bar och kompressorkapsligen kan sprängas - även R134a med stor andel luft blir explosivt när trycket är över 1 Bar övertryck...)
Man få heller inte starta kompresson när det av vakumpump har vakum nere under 50 mBar då luftens/gasens spänningstålighet är dålig och det kan bli ljusbåge på insidan av kompressorns anslutningspinnar om man slår på 230Volt i det läget
Varför jag säger vattentäta dränkbara kontakter är för att om man tänker pumpa maskiner med brännbar gas i sig som R600a (isobutan), R290 (propan) eller R1270 (propylen) och nu i framtiden med den brännbara HFO1234yf (som i samband med brand ger giftig gas med upp till 0.5% vätefluorid enligt dupont - vilket är dödlig dos redan efter några andetag i detta) i moderna bilar så gör kapslingen att ev. gnista vid på och avslag inte skall kunna tända på ev. utläckt gas utanför kontakten ifråga.
Har man dessutom en bords eller golvfläkt som blåser på området där man arbetar med HC-köldmedie och HFO1234yf eller R152a så är brandrisken absolut minimal då ev. läcka snabbt späds ut i luften till obrännbar halt.
Varför jag skriver allt ovanstående, är för att skydda sig mot risker med bra arbetsmetodik så måste man först känna till dessa risker...