Hej, jag vet inte om detta är rätt forum men jag behöver verkligen hjälp
.. Vi har ett äldre tvåvåningshus på 180kvm med luftvärmepump, el-element och en vedspis från 70-talet i köket. Vi ska byta ut den trasiga vedspisen mot något bättre! Vi vill ha kvar möjligheten att laga mat men samtidigt ha en kamin med effektiv förbränning som kan ge bra med värme till huset, i samverkan med värmepumpen.
De försäljare jag pratat med har inte varit speciellt kunniga utan mest pratat om effekt, storlek och utseende. Det jag skulle vilja veta är om skillnader mellan olika typ av förbränning (vad betyder tex. blålågeförbränning, sekundär förbränning osv) eller inklädnad av eldstaden, har någon större betydelse eller om man bara ska gå efter utseendet. Dessutom har det varit oklart om det går att använda olika kaminer till matlagning. Vissa säger att bara de med speciell kokplatta går att använda och vissa säger att även andra går att använda.
Jag har tittat på många modeller men de som är aktuella just nu är är Isotta, Isetta och Celtic från Narvells. Dessutom Stanford 80plus från Kaminexperterna, Aspen (från Camina(vermont Castings), och Jötul F400. Shelburne från Eurofire och Gascon från Brasvärmeinteriör är också alternativ men det finns ju många fler..
Är det någon som har förslag på hur man kan tänka? Kanske varit i samma situation. Kan man jämföra dem på något bra sätt när det gäller storlek, effekt, förbränning, hantering, effektivitet osv?
Jag är helt förvirrad och skulle uppskatta svar väldigt mycket
Hälsningar elbo