Vi har pratat här om hur man har gjort i många många år under vinteravstängning av stugan. Kanske lite tidigt att prata vinter men snart kommer tomte::
Vi har en öppen spis bara för mys utan insats mm. Murad av en mästare när det begav sig. "När farsan låg i farfars pung och Gurra V var kung"
Eftersom det inte bara är en generation som har bott i stugan utan flera har "avstängningen" eller vinterdriften sett olika ut. frågan är vilken som är bäst rent energimässigt samt bäst för spisen och skorstenen.
Vi satt och pratade om hur man bäst bör göra. Har man elen på 5 ºC samt att man har spjället stängt (naturligtvis) utan att stänga igen öppningen på spisen så stiger ju värmen uppåt i skorstenen och håller den torr. Eller?
Under "elkrisen" så satte min far igen öppningen med firgolit så minimalt med värme steg upp i skorstenen.
Frågan som jag vill diskutera är:
Bör man sätta igen öppningen på spisen med frigolit när man inte är på plats? Eller bör man ha det öppet för att värmen ska hindra att skorstenen blir kall och fuktig och försämras med tiden?
Alla helger vi är ute och njuter så startar vi alltid med att ställa in värmeljus så att det blir en mjukstart innan brasan tänds.
Det har ju varit en massa snack om att insatserna förstör skorstenarna.
The fire burns forever!