hej här har du fel... I så fall bör man väl låta solfångaren tuffa på till cirka 115-120 grader och när det blir typ 95 grader i tanken öppnar syrventilen och börjar kyla så smått.
varför köra 110-120 i solfångaren 
du har ca 130% sämre verknings grad på solfångaren vid den tempen än vid 50 grader
har du 50 i tanken ska fångaren inte gå varmare än 60-65 grader annars tappar du en jädra massa effekt i solfångaren
har du 50 gradigt vatten i en 500 liters tank ska du lätt klara av att kyla ner solfångaren till 60 grader målet är att få solfångaren att gå så kallt det går för att ladda ner maximalt med energi
vilket du ni inte gör vid 120 grader...en välding vanlig missuppfattning är att klarar solfångaren av att leverera ner 250 grader är det mycket effekt i den ..tvärt om får du ut 3 liter värme ska du va glad
Nej, nu missuppfattade du mig, f-n att jag skall vara så otydlig

Jag menade att man skall låta styrautomatiken på solfångaren låta CP gå till typ 120 grader i fångaren innan CP stannar och solfångaren stagnerar. Driftfallet jag menade är när det är för mycket värme i tanken och man behöver dumpa via syrventilen. I mitt normalfall kör jag alltid med ett dT på 10 grader mot tanken genom varvtalstyrningen på CP.
Alternativet är förstås att stanna CP vid 98 grader i tanken och solfångaren stagnerar / partiell förångning men detta kan leda till problem med återstarten pga luftfickor och annat stök.
Det här blev en ny frågeställning; dumpa överskottsvärme vi SYR ventil, återladdning till borrhål, etc eller stagnera solfångaren när man har överskott av energi.. Vad är att föredra?
MVH