Det låter aningen optimistiskt, även med solbidrag på 65.000:- De anläggningar vi har tittat på har legat på över 20år i payoff, men då har vi å andra sidan haft fjärrvärme i husen. Göteborgs Energi skänker bort värmen under solsäsongen ( 99:-/MWh ) för att de importerade norska osorterade soporna skall kunna eldas upp i tillräcklig mängd.
Fundera även en gång extra på valet av solfångare. Det finns storskaliga fördelar med plana som är svåra att uppnå med rör. Utseende, livslängd och service är också viktiga parametrar. Jag vill inte på något sätt påstå att vacuum är fel - har själv använt upp till 180 rör på mindre fastigheter, men hittills känns det som om plana vinner i större installationer. 360 rör på taket innebär att åtminstone några rör behöver bytas om året. Misstänker att du tänker använda heatpipes - U-rör är inte lätt att dimensionera flöden på i större installationer.
Angående kalkylen:
Jobbet att montera takfästen, ställningar, heatpipes och rör är lätt att underskatta om man skall följa alla bestämmelser om taksäkerhet. Att lyfta upp några stora plana med kran kostar också pengar, men går på några timmar. Man monterar lätt 100m2 på en dag ( mekaniskt - ej rörinstallation ) när alla fästen är på plats.
Det låter dessutom lite mycket med varmvatten för 170.000/år för 10 lägenheter, men kommunen har säkert koll.
Nu låter det nästan som jag är negativ till solinstallationer - nej tvärtom. Jag tycker snarare det är felaktigt att prata enbart om "payofftid" som de flesta i branschen gör. Man måste även räkna in andra parametrar. Om vi inte börjar använda oss av alternativa energikällor kommer vi för alltid att sitta fast i klorna på energibolagen helt och hållet. Jag tycker att du istället skall titta på livslängd, total insamlad energimängd, trolig utveckling av energipriset osv.