0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
labold! Om några termostatstyrda element stängs av i det rum som eldnigen sker och pumpen kommer att jobba mot en mindre volym och färre antal element med ett högre flöde, kommer inte då gradminuterna räknas av snabbare (högre retur)? "Det enda som ger en energibesparing är om vp producerar mindre värmeenergi" Om gradminuterna räknas av snabbare stannar väl pumpen = spara pengar ? Och sen en fråga, kommer rummen med högre flöde och högre D-T att värmas upp snabbare med ett högre D-T ?
Satt och funderar på vad igentligen ett högre delta t är.. Fall1. säg 50 i övre delen på elementet och 44 under = 6 graders delta T.Fall2. 55 i övre delen och 49 under, också 6 grader D-T= 6 grader i båda fallen. Är ett högre delta t större skillnad på deltat över elementet eller är det högre temp men "samma" skillnad? Högre flöde = högre D-T är i min värld större tempskillnad. Men med större flöde borde väl tempskillnaden minska Jag får inte ihop det
I exemplet du hämtada citatet från var det ju så att halva husets cirkulation hadestängts av m.h.a. termostater och med en gammal "dum" cirkulationspump blir dåflödet högre i resten av huset. Om man sedan dessutom har en "dum" värmepumpsom fortsätter tvinga ut en bestämd mängd energi i huset så kommer i alla fallmedeltemperaturen över de öppna radiatorerna att öka. Både framlednings- ochreturtemperatur ökar. Om även deltaT över radiatorn ökar behöver vi inte funderaöver eftersom det står helt klart att mer energi nu avlämnas till den del av husetsom har öppna termostater.