0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
COP kan ju beräknas på många sätt, jag har valt att se hela elpanna + VP som ett system och utvärderar den hur den fungerar som helthet. Att bara titta på en del ger en skev bild. Fungerar inte alla delar i ett system tillsammans på ett bra sätt blir det kass, oavsett hur bra enskilda delar fungerar. CTC använder en hel del spetsel, inte bara till tappvarmvatten, för att minska detta har jag i princip stäng spetsel i den del av pannan där värmepump och rad-krets jobbar mot, trots detta då jag lågt COP.Den del som man inte kan tillgodogöra sig är ju förluster av olika slag, huvudsakligen värme, allt i från överföringsförluster till omvanlingsförluster (värme det med). Värmen försvinner till omgivningen som som regel är kallare än de nivåer vi normalt vill ha på ett värme/varmvatten system.Jag är på inget sätt kung på köldmedie eller kompressorer, fungerar inte anläggningen på rätt sätt är det troligen inte omöjligt att göra av med i princip hur mycket energi som helst utan att få någon tillbaka, frågan är hur mycket förluster kan omgivningen ta upp?
Jag anser inte att man ska se COP som ett momentanvärde utan se hur en värmepumpsanläggning fungerar över tid, COP-sommar är ett sånt resonomang ointressant. Det som är intressant ur ett driftekonomiskt perspektiv är alltid COP-år. Hur bra fungerar anläggningen på helårsbasis allt inräknat. För att kompensera för dålig anläggningsverkningsgrad sommar och extremvinter krävs att COP övrig tid är bra för att kompenera för detta, i mitt fall förhåller det sig inte så. Jag anser att COP-år på LV-VP bör vara kring 2,4-2,6 för att vara ekonomiskt intressanta. Man kan lägga en moralisk värdering i det med, verklig COP bör påminna om COP angivet i teknisk spec.LP och motorskydd finns för att förhindra maskin och personskador, i detta fall skyddar dom ju även mot låg verkningsgrad. Den producerade värme motsvarar det som tillförs, kan värmesystem tillgodogöra sig värmen eller dumpas energi i kollektorn?
Jag skulle för resonomangen anta att COP-elpatron är strax under 1 sommartid. vissa förluster har man i VVB såvida man inte har en eleffekt som klarar störttappningar. Jag kan inte härleda om förlusterna hör till värmepumpsförluster eller värmeförluster i pannrummet eller om det mot all förmodan skulle handla om rena mätfel. Rent teoretiskt har ju en elpatron verkningsgraden 1 (exklustive förlsuter för styrning och överföring vilket kan anses vara försumbara). Jag är dock helt övertygad om att mina förluster sommartid minskat om jag endast kört på elpatron, frågan är hur kompressor, ventiler, pumpar m.m mår på hösten utan motionering.Jag är inte helt med på ditt resonomang om grundförbrukning, jag tror dock att vi är på samma linje. Värmepump är inte instressant sommartid på grund av ett litet effekt/energibehov, detta kompenseras vintertid när förhållande tillförd/avgiven effekt är bättre.Hela tanken med värmepump är ju att minska andelen köpt el/(energi), då kan jag tycka att man bör försöka se hur hela anläggningen fungerar över tid och som helhet, inte bara vid enstaka tillfällen. det är är ju intressant att styra värmepumpen så att går så bra som möjligt, när den inte behövs eller är inefefkt skall den stängas, exempelvis vid lågt effektbehov eller vid extrem kyla då den inte är effektiv av andra skäl
Det jag ej gillar med vattenburet system är denna standbyförbrukning på flera CP, samt med FLVP att huset blir lite för överventilerat vintertid.Självklart bättre Verkningsgrad/kostnad att köra FLVP än elpatron även på sommaren, vad annars? Vi kommer att köra på Nibe 750 på schema på sommaren, 1timme/dygn för att endast ladda VV, sen alla pumpar av, och om pumpmotion finns med på Niben? Annars får de köras manuellt 1gång/månad.Och huset får tillräcklig vent sommartid ändå...
Vem har sagt att det skulle krävas mindre frisk luft på vintern än på sommaren?Beror inte det på en sammanblandning mellan begreppen "kall luft" och "frisk luft"?Dessutom så blir det väl fuktigare och fuktigare ju mer man vädrar om det är varmt uteoch kallt inne?