Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser  (läst 12053 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Hansson

  • Värmer med ved ej
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Dalarna
  • Antal inlägg: 1730
  • Karma +3/-1
  • Kön: Man
    • Min logger
Baxi solo innova 30kw 2000L ackumulatortank
Jøtul I 520 FL.MITSUBISHI FH35 VEHZ.
http://www.e-logger.se/pub?hansson&p=1

Utloggad Marcus T Cicero

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Gävle
  • Antal inlägg: 231
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Värmepump eller åkarbrasor...
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #1 skrivet: 13 augusti 2005, 21:05:41 »
Ja ett är säkert priserna lär inte gå ner i framtiden.

Det är sorgligt att se politiker säga att priserna kommer att gå upp. En gång i tiden för inte så himla länge sedan var vi stolta i detta land för att vi hade byggt upp ett kostnadseffektivt elförsörjningssystem som gav oss privatpersoner och företag en liten men ändå konkurrensfördel gentemot vår omvärld i form av låga elpriser.

Jag trodde att förnuftet till sist skulle segra men känner mig nu mer tveksam än någonsin i och med stängningen av Barsebäck 2. Vad jag inte kan få in i mitt lilla huvud är hur vi kollektivt accepterar den tvångströja vi självmant satt på oss i och med kärnkraftavvecklingen.

Cicero
Fakta!
* 100 kvm trähus i ett plan byggt 1982 utanför Gävle.
* FTX ventilation.
* Enkelpanelradiatorer i två enkelrörslingor.
* NIBE Fighter 2030 - 7,
* VVM 240 modifierad med varvtalsstyrd laddpump
* UKV 100 som volymförstorare och första radiator.
* Framledningsgivare flyttad till efter UKV 100.

Anläggningen i drift sedan augusti 2005 (Fighter 2010-6) och januari 2016 (Fighter 2030-7).

Utloggad PerJ

  • Guldmedlem
  • Expert på värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 264
  • Karma +0/-0
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #2 skrivet: 13 augusti 2005, 22:35:15 »
Som jag ser det så finns det inget som tyder på att vi kommer att få lägre energipriser i framtiden, snarare tvärt om. De elprisökningar som vi har idag beror inte bara på utsläppsrätterna för koldioxid, utan även på avregleringen av elmarknaden, prisökningar på olja och kol.

Satt för skojs skull och räknade lite på finnarnas nya kärnkraftverk ur en företagsekonomiskt synvinkel och kom till följande resultat.

Investeringskostnad 27 miljarder
Avskrivningstid 25 år
Externfinansierat till 90 % och 6% ränta
Avkastning på eget kapital 20%
Fast driftkostnad 800 miljoner / år
Rörlig driftkostnad 2,5 öre/kWh
Effekt 1600 MW

Kan man köra verket på full effekt under 48 av 52 veckor så krävs det då in intjäning på i genomsnitt 27,5 öre/kWh. (Driftkostnad 9 öre/kWh resten är kapitalkostnad och vinst)

Skulle man använda ett kärnkraftverk för att köra under 4 vintermånader så måste man ha en intjäning av 71,9 öre för att kalkylen ska gå ihop.

Det är ingen tillfällighet att finnarna har beslutat sig för att bygga sitt nya kärnkraftverk för nåt år sedan. Det är nämligen först nu som ett kärnkraftverk går att räkna hem på företagsekonomiska grunder. Tidigare har det funnits ett el-överskott, men nu har vi ett konstant underskott i Norden som täcks med import från Ryssland, Polen och Tyskland. Dessutom har de ett antal större kolkraftverk som börjar bli till åren.

Även jag tycker det är synd att Barsebäck stängs, mest för att jag tycker det är kapitalförstöring att stänga anläggningen. Påverkan på det nordiska elpriset är dock ganska minimal.

Elpriset pressas också upp av att kol och olja fördubblats i pris under de senaste åren. Det får två effekter, Dels ökar produktionskostnaden för el, 48 av 52 veckor så går det kol eller oljekraftverk i Norden. Dessutom får man en sekundär effekt av att många byter bränsleslag från olja till el, tex. genom värmepumpar, vilket också pressar upp elpriset.

Konverteringen av fastighetsuppvärmning från olja till tex. värmepumpar ökar behovet av topplasteffekt som körs under någon eller några månader under vintern med extremt höga kapitalkostnader till följd pga. dåligt utnyttjande av anläggningarna. Hela kostnaden ska ju köras in under några få månader på året, under resten av året finns det ingen avsättning på marknaden för produktionskapaciteten.

Avregleringen av elmarknaden gör att man i praktiken får ett elpris som motsvarar det dyraste produktionssättet som just nu är i drift. Varför ska en vattenkraftverksägare sälja elström för 10 öre/kWh, (produktionskostnad 2 öre/kWh), när marknaden vill betala 30 öre för dansk kolkraftproduktion? Han säljer givetvis elen han också för 30 öre/kWh. Han får stora produktionsvinster i sin anläggning. När han sen säljer verket till en hugad spekulant så räknar spekulanten ut hur mycket driftnettot är, bestämmer hur mycket vinst han vill ha på sitt eget kapital. Sen ser han vad som då blir över, det kan han ju betala i ränta till banken för finansieringen. Vips har värdet på vattenkraftverket inte längre med byggnadskostnaden att göra utan är endast en funktion av driftnetto, vinstkrav och låneränta. Nu har vattenkraft helt plötsligt samma totalkostnad som dansk kolkraft.

Sen kan man ju fundera på vad som händer om Peak Oil är här, dvs att produktionskapaciteten i oljefälten börjar minska.

http://www.lifeaftertheoilcrash.net/
http://www.2000taletsvetenskap.nu/oljekris.htm

Som jag ser det så kommer energipriserna kraftigt att stiga, hur man ska lösa uppvärmningen av sin bostad är inget lätt val.

PerJ

Utloggad Janne El-Energi

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 2173
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • sxa
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #3 skrivet: 13 augusti 2005, 22:51:05 »
Mitt råd är som jag skrev tidigare i en tråd. Börja isolera er bostad byt till 3 glas fönster minska energiförbrukningen ej endast elförbrukning minskning som värme pumpar gör.

Tänk energisnålt.... :,v(


Spar på de små effekterna i hushållsförbrukningen.  (det gör verkan absolut) då vinner ni mycke energi och el.
Minska standby apparater. Monterá in interligenta kontrollsystem ( datorövervakning i bostaden) som sparar energi.
Minska temp inne till max 20-21 aldrig högre rumstemp. Vi mår bara bättre i svalare rum, spec då vi sover.
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad PerJ

  • Guldmedlem
  • Expert på värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 264
  • Karma +0/-0
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #4 skrivet: 14 augusti 2005, 14:54:26 »
En sak slog mig när det gäller elpriset och övergången från oljeeldning till värmepumpar är att för varje oljevärmd villa som konverteras till värmepump så ökar toppeffektbehovet i det nordiksa elsystemet. I Norden har vi redan problem med bristande marginaler i toppeffekt.

Vi tar finnarnas kärnkraftverk igen

Investeringskostnad 27 miljarder (exkl nätförstärkningar)
Effekt 1600 MW

Detta ger en installationskostnad av 16875 kr/kW

Billigaste toppeffekten kanske man kan få för 5000 sek/kW installerat och kopplat till nät. Men då har vi nog en driftkostnad runt 1 kr/kWh plus skatter och vinst och kapitalkostnad. Kör vi dessutom endast under några dagar så närmar sig elpriset himlen.

Varje bergvärmeanläggning ger en ökad toppeffekt i elnätet av kanske 4 kW vilket gör att investeringbehovet ökar i elnätet med minst 20 000 sek om vi räknar med kägsta möjliga, bygger vi kärnkraft kostar det tre gånger mer.

En Luft vatten VP äkar toppeffektbehovet i elnätet med kanske 10 kW alltså 50 000 sek i ökat investeringbehov.

Säg att 30 000 villor per år konverteras till värmepump från olja, genomsnittlig höjning av eleffekten är 5 kW per villa. Detta ger ett ökat toppeffektbehov i nätet med 150 MW.  Det innebär att varje svensk måste investera närmare 100 kr/person i ökad utbyggnad av toppeffekt. Tror fortfarande jag räknar lågt.

Dessa ökade kostnader för att producera toppeffekt i det Nordiska elnätet kommer att betalas av elkunderna som kollektiv med ytterligare höjda energipriser. Vi betalar igentligen för mycket för elenergin och för lite i effekt/abbonemangsavgift.

Tex i USA betalar man ganska lite per kWh men deras effektabbonemang är i princip lika stora som i Sverige men de betalar samma summa i dollar istället för kronor, dvs 7-8 gånger högre abbonemangspris än vad vi har i Sverige. De betalar uppåt 2000-4000 kr/kW som effektabbonemang. Där är det helt uteslutet att använda el som spetsvärme, eftersom det finns ingen kraftverksägare i värden som kan leva på att leverera el endast under den kallaste dagen på året.

Som sagt tidigare, jag har svårt att se vad som ska få ned elpriset, det är även svårt att se hur högt det kan bli, men jag tror inte att elen kommer att följa inflationen...

PerJ

Utloggad Marcus T Cicero

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Gävle
  • Antal inlägg: 231
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Värmepump eller åkarbrasor...
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #5 skrivet: 14 augusti 2005, 15:22:53 »
Per, du är på helt rätt spår i ditt resonemang. Den kraftiga expansion av värmepumpar vi nu ser på bekostnad av olja är en mardröm eftersom det ökar vårt beroende av el i ett läge när statsmakterna vill att vi ska minska elbehovet.

När priserna har kommit upp till och kanske överstiger kontinentala nivåer kommer elvärme att bli helt uteslutet ekonomiskt och värmepumpar att bli mycket tveksamma.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen att det mest framtidssäkra sättet att inte frysa om vintern i framtiden är åkarbrasor  ;D.

Cicero
Fakta!
* 100 kvm trähus i ett plan byggt 1982 utanför Gävle.
* FTX ventilation.
* Enkelpanelradiatorer i två enkelrörslingor.
* NIBE Fighter 2030 - 7,
* VVM 240 modifierad med varvtalsstyrd laddpump
* UKV 100 som volymförstorare och första radiator.
* Framledningsgivare flyttad till efter UKV 100.

Anläggningen i drift sedan augusti 2005 (Fighter 2010-6) och januari 2016 (Fighter 2030-7).

Utloggad Janne El-Energi

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 2173
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • sxa
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #6 skrivet: 14 augusti 2005, 16:32:54 »
MEN SOM TRÖST I DENNA SITUATION ÄR ATT ALLA SOM HAR ELVÄRME TIDIGARE OCKSÅ KÖPER VP.

Därmed skall så många som möjligt konvertera till vattenburen värme och installera VP.
Därmed spar varje sådan villaägare så att en tidigare oljepanne ägare kan installera en VP.

Så fram med sub. av alla som konvekterar sin bostad från direktverk el eller har ren elpanne drif då de köper VP så att de spar ca 15000kWh /år.
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Hansson

  • Värmer med ved ej
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Dalarna
  • Antal inlägg: 1730
  • Karma +3/-1
  • Kön: Man
    • Min logger
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #7 skrivet: 14 augusti 2005, 20:10:42 »
svårt det där.

Om alla som eldar med olja byter till vp så blir vi ju ännu mer el beroende..
Men allt är ju faktiskt bättre än olja.. nästan
Baxi solo innova 30kw 2000L ackumulatortank
Jøtul I 520 FL.MITSUBISHI FH35 VEHZ.
http://www.e-logger.se/pub?hansson&p=1

Utloggad PerJ

  • Guldmedlem
  • Expert på värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 264
  • Karma +0/-0
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #8 skrivet: 18 augusti 2005, 18:07:02 »
Svenska Kraftnäts rapport till regeringen om Sveriges kraftförsörjning för kommande vintrar tar speciellt upp värmepumparnas påverkan på toppeffektbehovet i Norden.

Man diskuterar också olika sätt att minska topplasteffekten med olika ekonomiska insitament, dvs ökade priser på effekt och energi när det är kallt ute


http://www.svk.se/upload/4156/effektrapport_2005_r1.pdf

PerJ

Utloggad Hansson

  • Värmer med ved ej
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Dalarna
  • Antal inlägg: 1730
  • Karma +3/-1
  • Kön: Man
    • Min logger
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #9 skrivet: 18 augusti 2005, 21:09:41 »
Hörde i dag på radion att om vi fick en riktig kall vinter så kanske dom
skulle få lov att stänga av strömmen i vissa områden  :-\

Så illa kan det väl inte va  Sc:,h
Baxi solo innova 30kw 2000L ackumulatortank
Jøtul I 520 FL.MITSUBISHI FH35 VEHZ.
http://www.e-logger.se/pub?hansson&p=1

Inloggad tipo874

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Uppsala
  • Antal inlägg: 4384
  • Karma +5/-0
  • Kön: Man
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #10 skrivet: 18 augusti 2005, 22:43:08 »
Dags att handla upp sig på ett litet dieseldrivet trefas reservaggregat... Finns fina Honda som skulle orka driva VP utan problem. Tyvärr lite dyra...
Villa utan källare i Uppsala, 175m², 2-våningsdel byggd 1928, 1-plansdel byggd 1978, 75m² garage/förråd.
Stiebel-Eltron WPF-10, 200l arbetstank, 290l vvb, 200m bergkollektor, konverterat från direktel 2004, 14 radiatorer + handdukstork, golvvärme i garage/förråd.
38x2m2 solpaneler, 15,6kW, installerat 2020.

https://spiff.hax.se/log.html

Gammal timrad dalagård, två våningar plus källare (3x42m²), 20 radiatorer. Timrad gäststuga, två våningar (2x35m²) via kulvert, 10 radiatorer.
Nibe F1245-12, 2x350m jordkollektor, 300l arbetstank. Konverterat från direktel 2010. Förbrukning 2010: 40553 kWh, 2011: 10723, rullande år: 8760 kWh.

Utloggad PerJ

  • Guldmedlem
  • Expert på värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 264
  • Karma +0/-0
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #11 skrivet: 19 augusti 2005, 11:06:04 »
Förstod jag innehållet i rapporten rätt så kommer borkoppling av effekt att ske om reserven i det Svenska elnätet blir mindre än 600 MW (ca 2 % av maxeffekt) detta för att förhindra kollaps av elnätet, "black out" liknande den de hade i nord östra USA för ett par år sedan.

PerJ

Utloggad Janne El-Energi

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 2173
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • sxa
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #12 skrivet: 19 augusti 2005, 11:16:28 »
Viktigt då att ha så så stor Vp så att den kan generera all värme och el med sin ringa eltillskott på ca 2-3kW istället för rebn el värme+VV på vid topp belast kan vara 9-13kW.


Energiråd.
Så vid det tillfället stänger man tillskottsel och kör av bara F..n. med VP.
Sen släcker man extra bel, extra förbriukare i bostaden som inte 3-4 datorer ugång,
eller 2-3 TV apparater utan nöjer sig med 1 igång.
Släcker alla lampor då man lämnar ett rum eller bostaden.
Viktigt "tänker energi snålt".

Förbered att ha effektivt system, isolera bostaden,sätt in 3glas runt om och så återvinn frånluft och skicka den värmen in i bostaden igen.

Beteende mönster sparar mest el/energi.
Långt över VP vinst etc.
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Utloggad Hansson

  • Värmer med ved ej
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Dalarna
  • Antal inlägg: 1730
  • Karma +3/-1
  • Kön: Man
    • Min logger
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #13 skrivet: 19 augusti 2005, 11:53:04 »
Tur man har ett sånt här i pannrummet om det värsta skulle hända

Baxi solo innova 30kw 2000L ackumulatortank
Jøtul I 520 FL.MITSUBISHI FH35 VEHZ.
http://www.e-logger.se/pub?hansson&p=1

Utloggad Janne El-Energi

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 2173
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • sxa
SV: Utsläppsrätter leder till fortsatt höga elpriser
« Svar #14 skrivet: 19 augusti 2005, 12:39:23 »
Det är bra att ha ett reservbatteri i pannrummet speciellt för oss som har L/V VP. Vid längrer strömavbrott kan man utnyttja den lagrade energin i batteri och sen ha en konverter (Clas Olsson) som genererar 220V till VP cirkpump.

Detta för att då det är svinkallt ute skall inte VP kompressor frysa. Men lite cirkulation genom den ger man värme som räcker för att klara de kallaste dagar och nätter. Den borde vara så den automatiskt kopplas in då huvud spänningen faller. Klarar även stömavbrott vid bortvaro från bostaden under länge tid.

Har man sen en liten diesel på 3 fas som räcker till att driva VP så får man till sin bostad full värme i sitt radiatorsystem.
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!