Innan ni läser detta ska ni vara medvetna om att jag är Kurts barnbarn.
Detta är historien om en man som med sina idéer var långt före sin tid. En man vars kreativa verksamhet och nyfikenhet skulle ge upphov till många spännande lösningar.
Kurt Karlsson kallas fortfarande av vissa som var med på den gamla goda tiden för ”Värmepumpens Fader”. Hans tidiga tankar och idéer ligger än i dag som grund för branschen. Hans inriktning på att spara energi är i allra högsta grad aktuell idag men då en gång i början av 60-talet var det något nytt och till stora delar okända marker.
Man kan säga att Kurts karriär startade när han efter sin 8-åriga grundskola började med att sälja frys- och kylmaskiner till butiker. Här började han fundera på varför man inte tog till vara den värmeenergi som då (ofta även idag) bara blåstes rakt ut i friska luften. Kunde man på ett enkelt och billigt sätt återvinna denna energi för att värma lokalen istället?
Visst kunde man det och i och med detta var vägen utstakad. Kryotherm bildades med en tydlig affärsidé vars ledstjärna var och fortfarande är Enkelhet och Driftsäkerhet.
1967 startas Kryotherm i Furulund, utanför Lund och där utvecklade Kurt sin grundläggande idé med att återvinna överskottsvärme. Företaget är fortfarande aktivt men omlokaliserat till Piteå. Det drivs helt i egen regi, med egen utveckling och med verksamheter i Finland, Norge och England. Kurt har sedan länge avvecklat sin medverkan i Kryotherm.
www.kryotherm.se Efter Kryotherm-tiden startade Kurt sitt andra företag, Klimatkyla AB, som bl.a. levererade tre typer av stora värmepumpsanläggningar för industrilokaler och varuhus, t.ex. IKEA i Köping, Köpenhamn och Oslo. Klimatkyla AB såldes under 70-talet till Euroc, som ändrade namnet till Technotherm. Kurt själv ingick som en del av affären och blev anställd som uppfinnare med säte i Euroc Development AB. Under sin tid på Euroc arbetade Kurt med bl.a. solfångarteknik, värmepumpsteknik i kombination med sterlingmotorn samt att utvinna el ur gödselgas.
Efter en tid med Euroc ville Kurt dock gå vidare och det är nu som Octopus Energi AB kommer in i bilden. Namnet Octopus tog han därför att bläckfisken med sina 8 armar bäst associerade med att fånga energi från flera olika håll.
1980 vidareutvecklar Kurt sina funderingar som bl.a. resulterar i en grundvattenvärmepump med en pelslangsförångare. Denna konstruktion patenterades i 17 länder och byggs och säljs av JMC Energi AB idag.
2 år senare kommer det som sedermera skulle bli Ispinnen. Det var en 600 meter lång slangvärmeväxlare som innehöll 200 liter 33 %-ig sprit. Trots att det idag är 22 år sedan är det många av dessa anläggningar som fortfarande är i drift. För att slippa problemet med att behöva ta med sig 200 liter spritlösning vid varje installation samt det ständiga kontrollbehovet av spritblandningens frysskyddsförmåga (eftersom spriten omvandlades till ättika då slangarna inte är syrediffusionstäta.) så utvecklade Kurt en fläktförångare med direktexpansion.
1991 ersätts fläktförångaren med ispinnen. Ispinnen har flera avgörande fördelar mot fläktförångaren, det är en enklare konstruktion genom att man inte behöver någon energiförbrukande fläkt utanför sitt hus och man slipper köpa energi för att avfrosta den. Även den tidigare användningen av freon begravdes när ispinnen föddes, ispinnen arbetar med vanlig gasol istället.
1996 kommer produktionen av ispinnen igång hos Lundgrens Mekaniska Verkstad.
2000 flyttas denna produktion hem till Sösdala.
Idag sker en del av produktionen i Estland där man planerar att utvidga verksamheten.
Ispinnar finns nu i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Polen och Tyskland.