Hej ,
Helt klart skall du välja ett balanserat till- och frånluftssytem.
Ett sk frånluftssystem skapar ett sort undertryck i huset och med tilluftsdon i fönster t ex så sugs uteluft in i huset. Detta kan tyckas vara en enkel och bra lösning som först och främst är ekonomiskt mer gynsamt initiellt än ett balanserat till- och frånluftssystem.
Men att suga in kall luft är inte värmeekonomiskt. Sedan finns en för mig avgörande aspekt, nämligen hälsoeffekterna.
När man skapar ett så stort undertryck, som man gör med mekanisk frånluft, så suger man in luft inte bara via tilluftsdonen i fönstrena - utan i ALLA otätheter i tex golv, syll, tak mm. Det innebär att man får in både radon(om sådan finns), mögelsporer ifrån krypgrund, vindsutrymme, väggar mm. För mögelsporer finns överallt oavsett om huset inte är mögelskadat.
Udertrycket innebär att man drar in "tjuvluft" från fel ställen.
Med det balanserade systemet, som kalibreras in till ett minimalt undertryck, så får du in friskluft endast från tilluftsdonen - frånluften som är varm, återvinns till 60-85% - vilket för mig är en självklarhet i dessa tider av miljömedvetenhet.
Vi bor i en 1 1/2 plans villa från -83, som hade frånluftssystem. Dvs en gammal frånluftsfläkt som satt monterad i en takhuv - den förde både oväsen och gav upphov till vibrationer.
Vi installerade en sk roterande värmeväxlare som enligt uppgift skall återvinna upp till 85% av frånluftens värme.
Vi är mkt nöjda - märkte direkt en stor skillnad. Rummen kändes inte längre instängda - friskluft strömmar in hela tiden. Installationen gick på ca 35.000 kr - det är värt varenda krona!!! Vi har ännu inte sett de värmeekonomiska effekterna då vi bara haft systemet i några månader, nu är det sommar också - så nu kör vi med sommarkyla(också positivt). Under första månaden i april, så var vi tvugna att dra ner på fjärrvärmepannan väldigt mkt!! Det blev för varmt i huset!!!!
En annan positiv bonuseffekt är att när vi stängt tilluftsdonen i fönstrena, så blev det tystare dvs vi får inte in störande ljud från gata och omgivning!!!! Totalt sett så är även värmeväxlaren och dess fläktar betydligt tystare än den gamla frånluftsfläkten på taket!!!
Mvh Arne Svensson, Eskilstuna