Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Även i Norge  (läst 3236 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad T2T

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 21
 • Karma +0/-0
Även i Norge
« skrivet: 04 augusti 2008, 22:48:53 »
Även i Norge begynner nå interessen for solvarme å våkne. Strømprisene går opp, og solvarme virker som litt trivelig "pyssel" hvis man er teknisk interessert. Jeg jobber med IT og prosjektledelse, etter å ha vært både administrator og systemutvikler. På fritiden blir det mye hjem og familie, men også mye seiling, båtbygge, segelmakeri m.m. Solvarme ser ut som noe jeg kan like å pysle med.

Jeg er primært interessert i å få varmet opp vann til forbruk, dvs dusj, vaskemaskin og oppvaskmaskin. På lang sikt er vannbåret varme i huset også interessant. Før vannbåren varme kan realiseres må huset bygges om en del, og det vil min fru gjerne gjøre (selvsagt)  --/

Mitt problem er at vårt hus ligger litt dårlig plassert for å utnytte solvarme. Se vedlagt bilde. Vi har noen ganske store fjellformasjoner rett sør for oss, hvor sola sjelden kommer til syne før 1200. Fjellformasjonen kan sees ved bunnen av vedlagte bilde.

Husets orientering er også et problem. Vi har en liten fasade mot sørvest, og en noe større fasade mot nordvest. På bildet av huset som jeg har lagt ved ser dere at sola fortsatt skinner nå kl 2200 på sommeren. Havutsikten hjelper mye, men solvarme er også viktig..
Huset er plasser på nordvestkysten av Norge. Vi ligger 90 meter fra havet og 38 meter over sjøoverflaten. For de som vil se på Google Maps er adressen:


Er dette et "godt nok" utgangspunkt for å benytte seg av solvarme med en viss mulighet for gevinst? Tough case regner jeg med, men hvis jeg får det til her burde det ikke være noen unnskyldning for resten av Norge.
Forslag, innspill, kommentarer eller sågar kritikk?

« Senast ändrad: 04 augusti 2008, 22:56:42 av T2T »

Utloggad T2T

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 21
 • Karma +0/-0
SV: Även i Norge
« Svar #1 skrivet: 06 augusti 2008, 22:28:41 »
Jeg antar alle er på semester og har ikke tid til å svare på om solvarme vil være verdt investeringen på vårt hus med vår lokalisering? Med et selvbyggersett fra vvfs.dk burde det være god økonomi ettersom vi alikevel bør bytte vår el-panna fra 1976 snart..

Jeg har en rett stor kjeller som står tom i dag. Sikkert nær 10 meter lang og 4 meter bred. Problemet er at den er bare 110cm høy.. Gulvet er av dårlig isolert betong. Er det noen som har kreative tanker for hvordan man kan bruke denne til varmemagasin?

Utloggad sjönära

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 220
 • Karma +0/-0
SV: Även i Norge
« Svar #2 skrivet: 07 augusti 2008, 00:11:25 »
jag har ingen egen erfarenhet men har läst mkt på detta forum och ska bygga hus i höst med solfångare på taket, sk vacuumrör som anses vara marknadens effektivaste och mest prisvärda solfångare. www.sfinx.se säljer dessa till bäst pris.
För 15.000 får du 30 vacuumrör och styrutrustning. Räcker till varmt vatten. Varmvattenberedare med solslingor behöver du också. Pris ca 7-10.000 kr. Montering verkar det som du klarar själv men det tillkommer slangar och kopplingar, glykol etc.
Bygger du själv blir det platta solfångare. Men frågan är om du kan räkna hem egenbygge med tanke på att du vill ha bra effekt av anläggningen. Platta solfångare är dyrare att bygga rent materialmässigt. Det går åt mer och hårdare glas samt en hel del metall i förh t rörfångare. Men rörsolfångarna är dyrare att tillverka i Europa och anledningen till sfinx låga pris är att kineserna som tillverkar dem har låga löner
För att lagra solenergi i källaren kanske det kan löna sig att lägga golvvärme där?

lycka till!
1,5 plan nybygge, 250 kvm uppvärmt, golvvärme hela huset, årsmedeltemp 7gr, 0.9-fönster (elit extreme), 290mm väggisol. / 700mm i tak -u-värde skal: 0,2.
CZ CE65L, vacuumrörsolf sfinx, 60 st sydvästvägg och 60 sydost 60-gr lutning. 750 l strömsnäspannan. 5 i hushållet (tre tonåringar)

Utloggad T2T

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 21
 • Karma +0/-0
SV: Även i Norge
« Svar #3 skrivet: 07 augusti 2008, 20:48:51 »
Ett spørsmål når det gjelder vakumrør. Er det vanlig å sette disse inn i en ramme med glass foran for å bedre ytelsen og beskytte mot snø/haggel? Det regner/hagler/snør vannrett her rett som det er, og det hadde vært kjedelig om solfangerpanelene blåste full av snø som la seg der.

En pakke fra vvfs.dk ser ut til å komme på samme pris men dog med færre rør. Ny varmvannbereder må vi snart ha alikevel med vår 76 modell el-panna  :o

Når det gjelder kjelleren så er det plass til et 10-15 kubikkmeters basseng der som varmemagasin. Men om det praktisk lar seg gjøre til en fornuftig pris er et annet spørsmål.

Jeg var i kontakt med det norske statlige energi/enøk kontoret i dag, enova ( http://www.enova.no ) for å spørre om tilskudd til solvarme. De sa at de hadde materiell under utarbeidelse som ville bli lansert om 2-3 uker (så ganger man med Pi for å være sikker siden det er statlig). Jeg fikk ikke vite om de kom med tilskudd til solvarme eller om de bare kom med råd..


Er fortsatt veldig interresert i dette med beliggenheten til vårt hus og om det er realistisk for oss. God hjelp ville det vært om noen kunne si hvor stor prosentandel av varmen de fanget før og etter 1200.

Utloggad sjönära

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 220
 • Karma +0/-0
SV: Även i Norge
« Svar #4 skrivet: 08 augusti 2008, 10:42:26 »
Nej ingen glasram framför - en blivande granne har satt upp 75 rör från Arsite för kostnad 17 tkr enbart för rören (se bild, också billiga kinesiska solrör som fungerar bra enl grannen) och tänkte som du men då gav solen inget alls. Det blockerade effektivt mkt av värmen. Rören lär tåla hagel upp till 22 mm och och du placerar dem i hög vinkel borde risken vara minimal för problem med snö och hagel. Eftersom du bor på 60 breddgraden är optimal vinkel 60 grader tumregel. Detta för att fånga mest sol då man som mest behöver dess energi dvs på höst och vårvinter. Vintersoltimmar är för få för att ge tillräcklig energi för uppvärmning att tala om. Väggplacering, dvs 90 grader fungerar också bra enl andra deltagare här på forumet med mkt erfarenhet som ex vis Humlan.
Sydvästplacering verkar bra på din tomt. Rörfångare anses fånga mer diffust ljus än plana fångare så att väderstrecket är helt i söder reducerar inte effekten så mkt. Jag tror att sydväst innebär 10-15% sämre utbyte jfrt med rakt i syd.
Tack för tips om danska hemsidan. Prismässigt tror jag dock inte de slår sfinx rör. Tänk på att danska kronan är 25% dyrare än svenska och att sfinx 30 rör troligen ger mer än 50% mer än de danska 20 rören. I af om man får tro statens provningsanstalt som visat att sfinx rör är bäst av de vacuumrör som finns på svenska marknaden. Kanske man borde göra om testerna med jämna mellanrum för att inte tillfälligheter ska avgöra ev skillnader.
Jag tror att om du köper 30 rör så kan de ge dig nästan allt ditt varma vatten april till september, dvs halva året. Beroende på hur stort värmelager du har förstås.
Att ha värmelager på flera kubikmeter vet jag inte om det är så klokt, el åtminstone inte billigt om du inte måste köpa dyra tankar, men att lägga ner golvvärmerör i källaren låter som en möjlighet att värma den billigt och ev minska fuktproblem. Men det kostar också pengar förstås.
vad säger ni erfarenhetskloka här på forumet?
« Senast ändrad: 08 augusti 2008, 10:44:49 av sjönära »
1,5 plan nybygge, 250 kvm uppvärmt, golvvärme hela huset, årsmedeltemp 7gr, 0.9-fönster (elit extreme), 290mm väggisol. / 700mm i tak -u-värde skal: 0,2.
CZ CE65L, vacuumrörsolf sfinx, 60 st sydvästvägg och 60 sydost 60-gr lutning. 750 l strömsnäspannan. 5 i hushållet (tre tonåringar)

Utloggad T2T

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 21
 • Karma +0/-0
SV: Även i Norge
« Svar #5 skrivet: 08 augusti 2008, 19:13:20 »
Takk for svar!

Jeg må ut og måle opp lengden på fasaden og høyden mot syd. Jeg er ikke sikker på hvor mange rør det er plass til på fasaden som er aktuell. 30 rør.. Finnes det noen tall på hvor lang og høy en slik solfanger vil bli når den er montert på veggen?
Pris er selvsagt viktig, og å handle i Sverige er mer lønnsomt for meg enn i Danmark. Bare for å si det. Selv om den Norske Stat er søkkrik så har ikke alle nordmenn mye penger. Vi teller kroner og må vurdere alle investeringer nøye vi også. Staten deler ikke på sine penger desverre. Den som har kjørt på norske veier skjønner hva jeg mener.

Jeg var litt redd for at snø skulle bli et problem hvis den la seg bak solfangerrørene. Snø som blir til is må da være problematisk og kanskje knuse rør? Her vil jeg veldig gjerne høre andres erfaringer. Kommer til å montere solfangeren vertikalt og det vil kanskje hjelpe?

Det jeg tenkte kjelleren kunne brukes til var et stort varmemagasin. Jeg skulle greie å lage en ganske stor tank der selv med murstein, isopor og glassfiber. Spørsmålet er hvor mye nytte jeg ville ha fra dette utover vinteren.

Utloggad sjönära

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 220
 • Karma +0/-0
SV: Även i Norge
« Svar #6 skrivet: 08 augusti 2008, 20:24:42 »
ja norska staten är sparsam har jag hört - tänker på kommande generationer. EN del anser att den försummar den nuvarande. Läste om fattigdomen i Oslo nånstans. Och vägarna är som du antyder beryktade.

sfinx fångares mått finns på hemsidan:

fångare med 30 rör av vakuumtyp med heatpipe.
Rördimension: diameter 58 mm, längd 1800 mm.
Vikt ca 90 kg
Bredd: 2520 mm Höjd: 2020 mm
Byggyta 4.77 kvadratmeter
Belyst yta 2,828 kvadratmeter
Beräknat årsutbyte 777kwh/m2År x 2,828 m2 =2197 kWh/år vid 50 grader i solfångarkretsen1,5 plan nybygge, 250 kvm uppvärmt, golvvärme hela huset, årsmedeltemp 7gr, 0.9-fönster (elit extreme), 290mm väggisol. / 700mm i tak -u-värde skal: 0,2.
CZ CE65L, vacuumrörsolf sfinx, 60 st sydvästvägg och 60 sydost 60-gr lutning. 750 l strömsnäspannan. 5 i hushållet (tre tonåringar)

Utloggad T2T

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 21
 • Karma +0/-0
SV: Även i Norge
« Svar #7 skrivet: 08 augusti 2008, 21:04:37 »
En liten ting glemte jeg å nevne. Det er mange typer glass og belegg/film på disse. Moderne glass kommer såvidt jeg forstår med "low E" belegg (low emission tror jeg det står for). Dette belegget/filmen kan gjøres slik at stråling slipper inn gjennom glasset, men ikke ut igjen, motsatt eller begge deler. Monterer man feil glass blir det nok katastrofe, men jeg er nysgjerrig på om vakumfangere og helt vanlig glass eller polykarbonat med low-E belegg/film på innsiden også er like negativt. Selvsagt, hvis vakumrørene tåler å stå ute i snø og frost så er det jo ikke noe å tenke på.

I morgen skal jeg ut og måle hva det er plass til på fasaden! Det kan bli en liten kamp med fruen ettersom estetikken ikke blir like bra med vakumrør, men jeg må prøve. Får love å lage svart bakgrunn og fore ut veggen samt legge svart polykarbonat rundt solfangeren hvis det kniper. Alternativt, solceller..

2197kWh i året.. Hmm. Vårt forbruk var siste år på 27.000KWh. Vi har et hus bygd i 1976 og jeg har akkurat begynt å tenke enøk. Varmtvannstanken er også fra 1976 så hvis vi sier at 1/3 av vårt forbruk har vært til varmtvann blir det 9000KWh. Da har jeg inkludert tappevann, dusj/bad og vaskemaskin/oppvaskmaskin..

Utloggad sjönära

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 220
 • Karma +0/-0
SV: Även i Norge
« Svar #8 skrivet: 08 augusti 2008, 22:31:57 »
ja det är inga jätteenergimängder du sparar men anses täcka varmvatten halva året för normalfamilj.
9000 kwh för varmvatten låter mkt. Och 27.000 kwh för hus som inte ser stort ut får mig att tro att isoleringen kan bli bättre.
Hur mkt isolering har du på vinden?
Om du har mindre än 450 mm och har möjlighet att fylla på mer isolering på loftet så är det där du ska lägga dina första NOK.
Jag bor också i hus från 76 ännu. 230 uppvärmda kvadratmeter som krävde 28.000-32.000 kwh i värme och varmvatten före tillägsisolering från 200 till 350 mm på vindbjälklaget. Det var svårt att öka isolering mer då.
nu är jag aldrig över 25.000 kwh. Har 21 grader inne på vintern. Tillägsisolering av vind har payoff på några år. 
1,5 plan nybygge, 250 kvm uppvärmt, golvvärme hela huset, årsmedeltemp 7gr, 0.9-fönster (elit extreme), 290mm väggisol. / 700mm i tak -u-värde skal: 0,2.
CZ CE65L, vacuumrörsolf sfinx, 60 st sydvästvägg och 60 sydost 60-gr lutning. 750 l strömsnäspannan. 5 i hushållet (tre tonåringar)

Utloggad T2T

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 21
 • Karma +0/-0
SV: Även i Norge
« Svar #9 skrivet: 08 augusti 2008, 22:54:32 »
Jo takk, den konklusjonen har jeg kommet til også  :)

Huset er for dårlig isolert, det er det nok ingen tvil om. På loft er det 20cm isolasjon med vindsperre og gulv over. Jeg har gått over en del av kantene og f.eks. rundt pipa kunne jeg se rett opp på loftet! Her går det nok mye varme opp, så det blir det gjort noe med snarest. Neste gang vi får skikkelig vind kommer jeg til å gå rundt med et stearinlys og se om det er flere lekkasjer. Kryssisolasjon kommer også. Jeg har også funnet mange andre tiltak jeg også vil ta for å bedre husets energieffektivitet. F.eks. var det ikke kaldrasventiler i ventilasjonsviftene..

Mitt mål er å bli en så dårlig kunde av kraftbolaget vårt som mulig. Jeg vil heller investere i huset enn å gi pengene mine til kraftbolaget. Solkraft er bare en av angrepsvinklene, men en veldig interresant en.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!