Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Författare Ämne: HygroPro  (läst 34439 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad MangeH

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 376
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: HygroPro
« Svar #30 skrivet: 11 februari 2009, 18:35:26 »
Nja, jag tror faktiskt att det är så att man vare sig får länka till text eller bild utan att ha fått OK för det.
Jag kollade upp det där när jag hade tänkt börja göra korta utdrag ur texter från nyhetssajter, med bild + länk till hela artikeln, men det är inte OK utan tillstånd.

Däremot får man göra kortare citat om man anger källan.

Kollade åxå uppp det och det som gäller är att om det tydligt framgår att det är länkat så är det ok.

Dock kan man väl tycka att det är god sed att kontakta källan innan man publicerar en länk på sin hemsida. I ett forum däremot tycker iaf jag att det är ok.

Ang text så är det alltid tillåtet att citera upphovsrätsskyddade verk om du anger källan.

Utloggad MangeH

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 376
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: HygroPro
« Svar #31 skrivet: 11 februari 2009, 18:41:30 »
Ändrar mig lite.

Enl upphovsrättslagen

22 § Var och en får citera ur offentliggjorda verk i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet. Lag (1993:1007).

Iom att bilden redan finns på nätet så är den offentligjord.


Utloggad Åke L

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 14
  • Karma +0/-0
SV: HygroPro
« Svar #32 skrivet: 11 februari 2009, 20:00:18 »

Några väsentliga frågor:
1) Har du Åke L. testat din nuvarande hygrostat för att se om denna visar rätt?
2) Kan du genom att enbart utgå från din egen krypgrund avgöra hur klimatet ser ut i andras krypgrunder?
3) Har du funderat på att produktern också kan användas i vindsutrymmen?
4) Vad mäter och loggar du med? Är den utrustningen tillförlitlig?
5) Tillhör du en av våra konkurrenter? (Liknande grava misskrediteringar och tillika felvisande sådana brukar göras av mindre seriösa företag som vill försöka sänka en annans produkt. Detta har vi tidigare sett på andra forum gällande produkter som vi inte på något sätt är kopplade till.)



Hej Jerkera,
Jag ber om ursäkt att inlägget ställde till så mycket obehag, det var inte min mening.
Precis som det stod i andra inlägg så länkade jag bara till er bild, trodde det var helt ok.
Syftet var heller inte att misskreditera er produkt. Jag tycker den verkar vara en lysande sådan.
Men precis som jag skrev i mitt inlägg så tycker jag kanske inte att man direkt skall springa och köpa den om man redan har en fungerande hygrostat. Jag var bara ute efter lite nyansering i debatten :)

Jag skall försöka besvara de 5 frågorna här:

1) Min hygrostat är en Munters RH98 med tillhörande fuktsensor som skulle vara fabrikskalibrerad. Jag har kontrollmätt den med 2 olika givare, Oregon Scientific och en 1-wire hygrometer från Fuchs i Tyskland och alla tre visar samma, så den borde vara tillförlitlig.
2) Nej. Och det skriver jag inte heller.
3) Ja, men min utgångspunkt är grunden, som jag också skriver.
4) Se svaret till fråga 1.
5) Nej, jag är helt privat. Mitt intresse är bara att balansera debatten. Det vore tråkigt om vi "vanliga konsumenter" inte fick möjlighet att bemöta reklam.

Än en gång, HygroPro verkar vara en utmärkt produkt som jag troligen själv hade köpt om jag inte redan hade en hygrostat.

 :)
Mvh,
// Åke

Utloggad Jerkera

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 52
  • Karma +0/-0
SV: HygroPro
« Svar #33 skrivet: 11 februari 2009, 20:22:22 »
Tack för svaret Åke!

Visste du att de fuktmätare du anger visar upp till 5% för mycket i rumstemperatur, och ofta ännu mer i kallare klimat?
Andra typer av ännu några tior billigare mätare har vid våra tester visat sig missvisa på ända upp till +-15%. Med en sådan vet man alltså inte om det visar för mycket eller för lite. Lycka då till att själv justera hygrostaten på avfuktaren för att på ett säkert sätt ligga så nära gränsen för mögeltillväxt så möjligt, utan att gå över denna. Detta är akilleshälen med många billigare kapacitiva givare. Vi har letat efter bättre givare och funnit den som sitter i H-P, men det är dyrt att låta fabrik tillverka trådlös hygrometer med bättre kapacitiva givare. CE märkning och godkännande gällande 433mhz kan kosta 150.000:- eller mer. Till det kommer utvecklingkostnaden som är högre och ett minsta initialt ordervärde om några tusen hygrometrar. Samtidigt hade de blivit mycket dyrare för slutkonsument. Kontentan av det här hade blivit att vi suttit på ett dyrt lager och då fått skatta på det när utgående lagervärde i slutet på bokföringsperioden räknas in som vinst vilken är beskattningsbar (tokiga skatteregler  :(.

Gällande vår H-P så visar den i stället någon % för lite, vilket vi har tagit i beaktande i Auto-programmet för att inga "störningar" ska ske. Differansen mellan en trådlös "temperaturstegrande" hygrometer och H-P kan därför bli större särskilt när det är kallt.

Kontentan av allt det här med temperaturinvolvering av mätningar kan om man vill... bli den att det inte är så stort behov av avfuktning. Dock har vi i Sverige stora problem med mögel i krypgrund och vind m.fl. ställen, vilket visar att gränsvärden ofta passeras gällande hur mycket fukt byggnadsmaterial tål innan påväxt eller röta sker.

Jag har själv som liten bott i ett mögelhus som kostade mina föräldrar skjortan p.g.a. skadorna och vill hjälpa andra att inte hamna i samma sits.

Vänligen
Jerker A.
« Senast ändrad: 12 februari 2009, 08:39:23 av Jerkera »

Utloggad Åke L

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 14
  • Karma +0/-0
SV: HygroPro
« Svar #34 skrivet: 11 februari 2009, 21:00:57 »
Om ni har synpunkter på ert skyddade material är det nog mig ni skall vända er till.

Rickard, passar på att be dig om ursäkt också.
Hoppas du inte får några problem pga mitt inlägg.
Mvh,
Åke

Utloggad Jerkera

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 52
  • Karma +0/-0
SV: HygroPro
« Svar #35 skrivet: 12 februari 2009, 08:45:15 »
Det uppkommer inga vidare "problem" med detta. Räkna det som utagerat, så till vida att det inte upprepas av någon annan. Vi har fram tills nu sett mellan fingrarna gällande olaga kopiering och återgivande av vårt material när det snabbt plockas bort. Dock blir det nästa gång vi upptäcker sådant en process. Det tar nämnligen mycket tid i beaktande att behöva jobba med sånt när man istället kan göra annat som gagnar slutkonsument och vidareutvecklar "branschen" i sig, vilket behövs.

Vänligen
Jerker A.

Utloggad MangeH

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 376
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: HygroPro
« Svar #36 skrivet: 12 februari 2009, 14:18:04 »
Det uppkommer inga vidare "problem" med detta. Räkna det som utagerat, så till vida att det inte upprepas av någon annan. Vi har fram tills nu sett mellan fingrarna gällande olaga kopiering och återgivande av vårt material när det snabbt plockas bort. Dock blir det nästa gång vi upptäcker sådant en process. Det tar nämnligen mycket tid i beaktande att behöva jobba med sånt när man istället kan göra annat som gagnar slutkonsument och vidareutvecklar "branschen" i sig, vilket behövs.

Vänligen
Jerker A.

Jag måste bara säga att jag tror inte ditt agerande här gagnar din bussines direkt när du går ut hårt och gormar och hotar istället för att vänlign be att man plockar bort denna bild.

Bortsett från detta så tror jag faktist att du är ute och cyklar rätt rejält då det är du som  gjort bilden tillgänglig på din sida. Dvs den är offentliggjord. Den ligger på din server. Åke hänvisar till detta i sin text så det förekommer inte alls några tvivel om detta. Bildens inlänkning är ju även den en hänvisning då det bara är en länk och bilden enbart finns på er server.

Jag är ingen expert på juridik så jag vågar inte uttala mig om vad som är rätt och fel här. Hittar flertalet ställen där det hävdas att det är helt lagligt att länka till material som offentliggjorts så länge man inte försöker dölja källan. (Ett exempel: http://trudvang.rollspelshornan.se/Information/Upphovsr%E4tt)

Det kan nog tom vara så att detta inte ens några rättsfall som prövats ang detta.

Detta är väl även en anl till att tex thepiratebay kan fortsätta sin verksamhet då inget upphovsrättsskyddat material finns hos dem?

Jag har svårt att se att en privatperson skulle förlora i en rättegång för att han har länkat till en bild.

Oavsett vad som är rätt eller fel så tycker jag att ditt beteende är barnsligt och otrevligt. Man kan ju gissa på att det beror på att det som skrivs på er sida får kritik.






Utloggad Rdx

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 3640
  • Karma +5/-8
SV: HygroPro
« Svar #37 skrivet: 12 februari 2009, 14:55:10 »
När det gäller (c)opyright så är det ju så att ett verk måste uppnå en viss konstnärlig höjd för att skyddas av copyright.  Det är ju ytterst tveksamt (jag skulle säga definitivt nej) att ett enkelt diagram skulle skyddas av någon copyright.  Detta tycker jag nog att Jerkera skall diskutera med sin advokat om för att förstå.

Sedan kan man ju tycka att det är det inte är speciellt marknadsmässigt att göra så kraftiga invändningar tämligen oprovocerat?  Men själv har jag stor förståelse för att man som egenföretagare har ett kraftigt engagemang och det kanske ibland slår över?

Sedan när det gäller Åke's egna (första) diagram så tycker jag att han faller lite på eget grepp där.  Han klagar över att det ursprungliga diagramet (som han klagade över) hade ett temperaturspann på 0-30 grader C och tyckte att det inte var så relevant då man inte arbetar inom dessa temperaturnivåer.  Men själv låter han sitt diagram ha ett rH-spann på 0-100% rH!!!  Hur ofta är det man arbetar med detta rH-spann egentligen?  Detta verkar vara utstuderat och medvetet gjort av Åke för att platta till den potential som mer intelligent styrning av avfuktaren skulle kunna ge.

Personligen tror jag att den typen av intelligentare styrning av avfuktaren visst kan ge en stor energibesparing.

Nibe 1210-7 (installerad 2007), 78+98m aktiva hål, 210 l VV-beredare som volymtank, ASW5000 takkassett för frikyla och värme via platt-vvx.  Södra Bohuslän.

Utloggad Åke L

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 14
  • Karma +0/-0
SV: HygroPro
« Svar #38 skrivet: 12 februari 2009, 15:44:58 »
Det är ju ytterst tveksamt (jag skulle säga definitivt nej) att ett enkelt diagram skulle skyddas av någon copyright.
Dessutom är diagrammet endast en plot av en matematisk formel som går att finna i forskarrapporter som leverantören ej själv utfört.
Sedan när det gäller Åke's egna (första) diagram så tycker jag att han faller lite på eget grepp där.  Han klagar över att det ursprungliga diagramet (som han klagade över) hade ett temperaturspann på 0-30 grader C och tyckte att det inte var så relevant då man inte arbetar inom dessa temperaturnivåer.  Men själv låter han sitt diagram ha ett rH-spann på 0-100% rH!!!  Hur ofta är det man arbetar med detta rH-spann egentligen?  Detta verkar vara utstuderat och medvetet gjort av Åke för att platta till den potential som mer intelligent styrning av avfuktaren skulle kunna ge.
Du har en poäng där. Dock var det inte medvetet. Programmet jag använder för att plotta kurvorna dimensionerade axlarna automatiskt. Men även om jag skulle zooma in i det intressanta området så tycker jag faktumet kvarstår att största vinsten gör man genom att närma sig 70-72 %RH-gränsen. Kan man sedan följa mögelpåväxtkurvan noggrannare så är det förstås en fördel. Men jag tror inte det ger några extrema skillnader. Men än en gång: har man inte redan en hygrostat man litar på så är det självklart så att en produkt som HygroPro ger en mycket effektiv styrning som är svårslagen.

Utloggad Jerkera

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 52
  • Karma +0/-0
Copyright
« Svar #39 skrivet: 12 februari 2009, 20:26:07 »
Hej,

Vi har många gånger bett snällt om att andra företag inom samma branch som vi ska ta bort material som de kopierat direkt från vår sida och använt sig av i marknadsföringssynpunkt för sina egna varor och tjänster. Vi har också drabbats av att kommunsidor tagit mycket text, mer än vad som anses skäligt vid "citat" och samtidigt inte angett källa. Det har också förekommit avancerad pajkastning på oss genom påhittad text och bilder som kopierats.

Jag är som person mycket ödmjuk och säger oftast till snällt, kanske för snällt men gränsen finns där för mig också och den har passerats i antal "stölder" nu. Att prata om en slags gräns i denna text innebär inte att det "slagit över".
Det är mindre "tillfredsställande" att se en kombination av brott mot copyright och nedvärdering av en produkt i kombination. Skriv gärna om produkter som ni inte anser fungera samt behöver vidareutvecklas eller om vi framfört något fel genom hemsidan. Det är bra med sådan kritik och den kan jag lova tas emot av oss som kreativ kritik  Thumbsup.

Gällande Copyright så kan jag av flera inlägg i denna tråd se att det som gäller i realiteten inte lyfts fram på ett korrekt sätt.
Enklats här är att länka till en skrift gällande Copyright:

Läs sid. 32-33 om s.k. Inline-länkar (djuplänkar) , kap. 4.3.2.3 :
http://www.jur.lu.se/Internet/Biblioteket/Examensarbeten.nsf/0/6B3E169F0ABA92F7C1256C5C002910A2/$File/exam.pdf?OpenElement

Där framgår det tydligt vad som gäller. Det som är OK att göra gällande länkning är vanliga s.k. hypertextlänkar där bara text/länk
visas, där man kan klicka och sedan få upp originalsidan som innehar copyrighten.

Jag må ha "gått på" ganska hårt i detta ärende men vi måste det för att inte plagieras sönder och samman. Hoppas ni förstår! Om inte så förklarar jag gärna mer om en ibland tuff bransch.

Senare ikväll ska jag övergå till att lägga ett inlägg om min luft-luft värmepump som gick sönder under garantitid och som inte blev
ordentligt reparerad förrän efter 4 månader. Jag är inte proffs på dessa pumpars ingående funktion och hållbarhet och behöver därför tips från någon som kan och har lust att svara.

Vänligen
Jerker A.

Utloggad Åke L

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 14
  • Karma +0/-0
SV: HygroPro
« Svar #40 skrivet: 12 februari 2009, 21:34:48 »
Sedan när det gäller Åke's egna (första) diagram så tycker jag att han faller lite på eget grepp där.  Han klagar över att det ursprungliga diagramet (som han klagade över) hade ett temperaturspann på 0-30 grader C och tyckte att det inte var så relevant då man inte arbetar inom dessa temperaturnivåer.  Men själv låter han sitt diagram ha ett rH-spann på 0-100% rH!!!  Hur ofta är det man arbetar med detta rH-spann egentligen?
Här kommer samma diagram inzoomad i det intressanta området.
Jag vet inte Ridax, tycker du att det gör någon större skillnad?
Kanske. Lite tydligare blir det ju.
« Senast ändrad: 12 februari 2009, 21:36:56 av Åke L »

Utloggad MangeH

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 376
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Copyright
« Svar #41 skrivet: 12 februari 2009, 21:38:26 »

Läs sid. 32-33 om s.k. Inline-länkar (djuplänkar) , kap. 4.3.2.3 :
http://www.jur.lu.se/Internet/Biblioteket/Examensarbeten.nsf/0/6B3E169F0ABA92F7C1256C5C002910A2/$File/exam.pdf?OpenElement

Där framgår det tydligt vad som gäller. .

Vad som är TYDLIGT verkar vara väldigt tvetydigt i detta fall. Och detta tolkas olika på olika juridiska sidor. Det troliga är väl att
upphovsrättslagen liksom andra lagar inte hängt med tekniken iom internet.

Vad som tydligt gäller kan nog först avgöras när detta prövats rättsligt. Det finns endast ett känt rättsfall i sverige där en person blivit dömd för att ha länkat till piratkopierat material och då dömts för att han tillgängliggjort detta.
Er bild är redan tillgängliggjord av er så.......  (Detta enda fall beskriver även Jonna Roslund som skrivit examensarbetet du länkar till som det enda fall testat i svensk domstol)

Hennes examensarbete får anses vara hennes tolkning av lagen. Andra har tolkat detta på andra sätt och det är inte rättsligt prövat så det är definitivt inte så svart eller vitt som du beskriver detta.

I den övergripande texten till sitt examensarbete skriver Jonna Roslund  att

Citat:
"Efter att ha arbetat med uppsatsen under flera månader är slutsatsen att det finns egentligen inga klara svar på frågan om länkar är oförenliga med upphovsrätten. Svaret beror mycket på vilken typ av länk det är och vilka omständigheterna är i det enskilda fallet. Vad som framstår som klarlagt är att det inte är fråga om någon exemplarframställning när man lägger en länk. Däremot råder det delade meningar vad gäller om en länkläggning ska kunna bedömas som medverkan till den exemplarframställning som användaren företar. Detta beror på att det inte är utrett om användarens kopiering ska omfattas av privatkopieringsundantaget eller inte. Om länkning ska bedömas som tillgängliggörande för allmänheten är också något som det finns olika uppfattningar om.
Efter Mp3-målet står det dock klart att djupa hypertextlänkar till musikfiler innebär ett tillgängliggörande för allmänheten. Kritiker menar dock att dessa länkar endast är hänvisningar. Det är även troligt att länkar av det hämtande slaget gör skyddat material tillgängligt. De hämtande länkarna integrerar även ofta någon annans skyddade material med eget vilket kan leda till att användarna får felaktig uppfattning om varifrån materialet härrör. "

Den sista meningen verkar vara viktig enl många av de sidor jag läst.  I inlägget här rådde inga tvivel om varifrån materialet härrör..


Utloggad Rdx

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 3640
  • Karma +5/-8
SV: HygroPro
« Svar #42 skrivet: 12 februari 2009, 21:51:05 »
Jerkera: Den länken som du hänvisade till talar ju om länkning till (c)opyrightskyddat material.  Utgångspunkten i texten är att målet i länken är skyddat material.  Det problem du har är väl snarast att du inte med bra på fötterna kan hävda att diagrammet ifråga omfattas av upphovsrättslagstiftningen.  Lagstiftningen är mycket klar på denna punkt att verket som skyddas måste ha konstnärligt innehåll.  Algoritmer, formler m.m. omfattas INTE av upphovsrätt, däremot kan de patenteras (vilket är en helt annan process).  Om man då antar att ditt diagram INTE omfattas av upphovsrättslagstiftningen, så kan vem som helst länka eller kopiera ditt diagram utan att göra sig skyldig till någonting.  Oavsett hur länkningen utförs.

Åke:  Ja, det nya diagrammet var mycket tydligare.  Där kan man ju se att hygrostaten faktiskt anpassar sig.  Det tyckte jag inte framgick alls i det första diagrammet.  Om du skulle kunna plotta ett glidande medelvärde av rH också så skulle man se hur den arbetar ännu tydligare.  Om man skulle göra det ännu bättre, så skulle man filtrera bort de låga rH-värdena som uppstår när temperaturen i grunden höjs (då går ju inte avfuktaren och det är enbart temperaturhöjningen som gör att rH sänks).  ÄNNU tydligare skulle det bli om du hade kunnat plotta rH-kurvan med en annan färg under de perioder som avfuktaren verkligen gick.  Men jag antar att du inte har tillgång till denna grunddata.

Men ja, du har ju en liten poäng.  Om man bara arbetar inom t.ex. 6-15 grader så är ju rH-omfånget inte så stort.  Vet inte om det dock är korrekt att utgå ifrån att grunden eller vinden aldrig blir kallare än 6 grader?  Om man antar att grunden vintertid kan bli kallare, så ökar ju regleromfånget ganska mycket.

« Senast ändrad: 12 februari 2009, 21:57:25 av Ridax »
Nibe 1210-7 (installerad 2007), 78+98m aktiva hål, 210 l VV-beredare som volymtank, ASW5000 takkassett för frikyla och värme via platt-vvx.  Södra Bohuslän.

Utloggad Åke L

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 14
  • Karma +0/-0
SV: HygroPro
« Svar #43 skrivet: 12 februari 2009, 22:42:27 »
Vet inte om det dock är korrekt att utgå ifrån att grunden eller vinden aldrig blir kallare än 6 grader?  Om man antar att grunden vintertid kan bli kallare, så ökar ju regleromfånget ganska mycket.

Nej det är ju sant att man inte kan utgå ifrån. Jag satte ju igen alla ventiler och täckte marken med plast i och med att jag satte in avfuktaren, vilket gör att temperaturen inte varierar alltför mycket.

Men samtidigt är det ju så att när temperaturen sjunker så minskar risken för mögelpåväxt samtidigt som %RH brukar sjunka när det är kallare ute så då arbetar ju avfuktaren mer sällan.

Utloggad Jerkera

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 52
  • Karma +0/-0
Copyright
« Svar #44 skrivet: 12 februari 2009, 22:42:39 »
Mange H,

Det är skillnad mellan "Hypertextlänk" som endast visar en länk med text och s.k. inline-länk/djuplänk som hämtar upp en bild från annans server/hemsida att visas på din sida.

Citat gällande inline-länk och copyright:
"Dessa länkar kan jämföras med att kopiera någon annans upphovsrättsligt
skyddade material och lägga in detta på sin webbsida. Detta förfarande är ett
uppenbart upphovsrättsintrång genom olovlig exemplarframställning."

Källa: Länkar ur ett upphovsrättsligt perspektiv, Jonna Roslund, 2002.

Menar du att det är fritt fram att kopiera material från andras hemsidor när de offentliggjort materialet på hemsidan ifråga?
Om du menar det... Var i hela fridens namn kan du finna att det skulle vara lagligt?

Den aktuella bilden det hela handlar om är bearbetad manuellt och är inte att se som ett regelrätt diagram, därmed är den skyddad enligt lagen om upphovsrätt.

Vänligen
Jerker A.

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!