0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Det finns en ny sorts kakelugn som är gjord i plåt och sedan fyller man den med sand. Många fördelar, man kan elda hårt utan att vara rädd för teglet. Sen så kan man montera den helt själv. Behöver inte muras om. tomte::
Det är väl en konst att elda i en kakelugn. Eldar man får hårt så far ugnen illa och man riskerar att få mura om sin ugn onödigt tidigt. Fast sen är det ingen ide att fortsätta elda när ugnen redan mättad med värme ,för då eldar man oxå åt kråkorna.Låter lite obehagligt att stänga spjället för tidigt. Man vill ju inte ha huset fullt i CO. Läste någonstanns att man ska stänga spjället när dom blå lågorna i glöden slocknat.
Har för mig att vissa ugnar är försedda med en klack så spjället aldrig går att stänga helt. Bra då riskerar man aldrig att få in CO i huset. Fast nackdelen är väl att man då har man alltid ett litet drag genom ugnen och effektiviteten minskar.