Har följande ventilation idag i ett gammalt 30-tals hus:
6 rum på övervåningen, varje rum har frånluftsventil som via gammal plåtspiro går till skorstenstock med separata kanaler, varje teglad kanal är c:a 12 x 13cm rektangulärt, skorstenen har "häxa". Friskluft in är via spaltventiler under fönster utom i badrummen.
Nu har vi renoverat badrum+duschrum på samma plan som också har fullgod frånluft, men i dessa 2 utrymmen används nu fläktar. Eftersom dessa ligger dikt intill de andra rummen funderar jag på att sätta igen några frånluftsventiler och låta fläktarnna gå konstant i båda våtutrymmena, och på så sätt styra friskluftflödet att gå in via sovrum > värmas upp > ut via sovrum -in via springor/ventiler till våtrum och sen ut via fläkten.
Jag vill alltså styra om luftflödet i huset, och då det är gammalt självdrag från början gäller det att vara försiktigt så att inte någon gammal frånluftsventil börjar suga in luft istället pga badrumsfläktarna. Skortsensstocken är lite varm beroende på kamin, men pannan har modifierats med en rostfri slang isolerad med värmekulit, så pannan värmer knappast skorstensstocken längre.
Finns det någon tumregel på hur man kopplar bort gammal frånluft när man då kopplar in fläkt, tänker på avstånden och luftförflyttningen.