Dagens Nyheter.
Svenska topp vd-ar är sämst betalda i Europa - och styrelseledamöterna får lägst ersättning, visar en studie som konsultfirman Heidrick Struggles gjort. Kvinnorepresentationen i svenska styrelser är dock bäst i Europa.
Det är egentligen bara Ericssons vd Carl-Henric Svanberg som kvalar in på den europeiska topp-vd-löneligan som den såg ut 2005, det år som undersökningen grundar sig på.
En genomsnitts-vd bland de 295 största europeiska bolagen (218 har redovisat vd-lön) hade då i snitt 2,2 miljoner euro, omkring 20 miljoner kronor, om man räknar in baslön, förmåner och bonus.
Högst lön har de tyska direktörerna med drygt 27 miljoner kronor i genomsnitt.
Sverige ligger lägst, med omkring 9 miljoner i genomsnittslön.
Studien bygger på företagens årsredovisningar och tar dessvärre ingen hänsyn till storlek på bolagen som jämförs. Inte heller
pensionsersättningar finns med, eftersom företagen i vissa länder är dåliga på att redovisa den sortens ersättningar.
- Nästa gång ska vi ta hänsyn till storleken på bolagen, det tar vi med oss, säger Göran Rotzius, partner, som presenterade studien.
Heidrick Struggles är ett konsultbolag inom chefsrekrytering och arbetar också med rådgivning i bolagsstyrningsfrågor. Företaget har i omkring 10 år genomfört en återkommande studie av Europeiska företags styrelsers sammansättning och ersättningsnivåer. I år har man för första gången tagit med en fråga om vd-lönerna.
- Det har varit så mycket diskussioner om lönerna och då ville vi ta fram fakta om hur det ser ut. Svenska vd-löner sticker inte ut, tvärtom, säger Göran Rotzius.
Risken är att vd-rollen tappar attraktionskraft och att de personer som svenska storföretag skulle behöva som vd-ar inte flyttar hem, enligt Per-Allan Karlsson, managing partner på Heidrick Struggles.
Även de svenska styrelseledamöterna har dåligt betalt i ett europeiskt perspektiv:
- Ersättningarna har ökat med 23 procent sedan vi mätte senast (2003) men är ändå lägst i Europa. Det visar att styrelsearvodena generellt sett ökar i europa, en effekt av ökade krav, bland annat har antalet möten ökat och stabiliserat sig kring åtta, säger Göran Rotzius.
Genomsnittsarvodet är 72.000 euro, svenska styrelser har 44.000 euro i jämförelse, marginellt mer än fransmännen, som kommer på sista plats. Svenskarna har å andra sidan fler möten.
De svenska bolagsstyrelserna sticker också ut med sin kvinnorepresentation på 21 procent.
Här ligger Sverige i topp (om man undantar Norge där man kvoterar in kvinnor), följt av England med 15 och Tyskland med 12 procent. På jumboplatsen kommer Portugal med 0,7 procent.
Enligt Göran Rotzius har införandet av valberedningar - som svenska företag enligt honom var "rätt så mycket emot" - bidragit till den utvecklingen.
- "Old boys network" funkar inte i Sverige som det gjorde i Sverige för tio år sedan.
Undersökningen omfattar de största företagen i respektive land, för Sveriges del handlar det om de 27 största bolagen, med företag som Atlas Copco, Ericsson, Electrolux, Getinge och Handelsbanken för att ta några.
Juan Flores
Ja det är väl synd om dem.
Varför jämförs aldrig arbetarlöner med något land som betala bättre?
Sjuksköterska i Norge, Förskolelärare i Danmark, Byggarbetare i Japan?
Säger bara, vill de ha Tyskarnas lön så kan de väl flytta och ta jobb där, det var ju det som var vittsen med EU. Tror inte det skulle vara svårt att hitta en ersättare som t.o.m gick för halva svensklönen.