Som sagt så var det då bekräftat, vi har blåbetong i kåken och det strålar bra med radon från exponerad blåbetong. Uppemot 1 mikrosievert enligt inspektörens mätare. Målad yta höll sig runt 0,6. Nu tog han inget prov på markradon eftersom han hade inte något sniffningsinstrument med. Men han trodde att det inte var något större bekymmer eftersom huset står nedsprängt i ett berg och det brukar vara tätt. Nu var inspektören gratis men vill hemskt gärna förmedla "kontakter" till byggare som åtgärdar radon.
Muntliga förslaget blev att åtgärda hela rasket med ett nytt ventilationssystem - förslagsvis ett balanserat sådant(FTX). Det var väl ganska väntat men prislappen mellan 80000-100000 var väl inte lika väntad.
Sambon hemma säger att det kommer inte på tal med så mycket pengar, då väntar semesterjobb hellre. Jag är väl benägen att hålla med, det verkar vara billigare att GDS:a den nya ventilationsystemet. Och så börjar då efterforskningarna med hur det går till att installera en FTX anläggning hemma. Det praktiska räds jag inte med att kräla in isoleringen på vinden eller såga i väggarna för nya rör. Men det är det där teoretiska som jag undrar över mest. Någon här på forumet kanske vet bättre hur det skall gå till
b00k
1. Radonbidrag från länsstyrelsen kräver en konsultrapport med åtgärdsförslag och kostnad, oftast är denna gratis om byggaren får jobbet med nu är det GDS som gäller. Så det blir nog att köpa den där rapporten, vad är rimligt att denna i så fall skall kosta?
2. Oftast så vill ju byggaren leverera ett komplett system med allt vad det innebär, är ventilationsbraschen lik rörpularbranschen med att "allt eller inget" gäller?
3. För om byggaren kan lämna ritningsanvisningar, komponentval och i övrigt bistå som bollplank så borde det kosta en slant. Vad borde ett sådant upplägg gå på i så fall?
4. Har någon provat att få ett ventilationsystem uppritat och konstruerat via nätet, erfarenheter i så fall?
5. Kräver ett nytt ventilationsystemet ett bygglov?
6. Att installera ett nytt ventilationsystem, med alla förutsättningar givna, vent ritning finns, komponenterna är valda och hemma, verktygen finns, humöret är på topp och biran står redo efter en härlig monteringsdag. Hur mycket får aktiviteten i Timellindex mellan 1 och 10?
Nu strålar det inte så farligt här hemma, vi har 300 i årsmedelvärde eftersom vi har alla självdragsventiler öppna och köksfläkten på läge ett. Men dessa åtgärder räcker tydligen inte men eftersom värdena är hyfsat låga så nog bedömningen den att vi sitter inte i sjön. Ingen i hushållet röker och det finns inte några småbarn hemma.