Alla kapacitiva RF-sensorer drabbas av ett fenomen som kallas ”drift”. Det innebär att mätvärdena börjar överdrivas under vissa förhållanden. De mätvärden som då indikeras visar högre relativ fuktighet än den verkliga. En ”orättad” sensor kan därigenom indikera RF 110% (vilket är orimligt) vid verklig RF 100%.
Så länge RF ligger mellan 30 och 70% har alla kapacitiva sensorer en mycket hög mätnoggrannhet. Går däremot RF upp högre än 70%, så börjar driften. Hur mycket fukten börjar överdrivas beror främst på den tid mätsensorn vistats i den högre fuktigheten. Men även temperatur och ”höjd” över 70% har stor betydelse.
Det finns förhållanden där en orättad sensor visar bra mätnoggrannhet även ovanför RF 70%. Till och med ända upp till 100%. Men då krävs att sensorn så att säga får sig en återställare varje dygn. Det innebär att sensorn varje dygn måste utsättas för ett besök ner i en RF som ej överstiger 70%. Vid höga RF nivåer drar driften iväg rätt rejält redan efter ett par dygn. Ökningen av driften är snabbast första tiden.
Driftörloppet kan beskrivas med en mycket komplex formel och kan genom datorberäkningar rättas. För att göra en korrekt rättning krävs först och främst att utrustningen kan mäta tid, lagra historik på mätvärden av fukt och temperatur samt sist men inte minst ha tillräcklig beräkningskapacitet. Vi får finna oss i att korrekt rättade RH-mätare i dag vanligtvis prisar sig ut för oss villaägare. Sådana är direktadresserade till laboratorier och mätproffs.
Det finns dock ett rätt stort utbud av mätare som passar vår plånbok. Men då är det bara att inse att vi inte köper precisionsinstrument som ger datorkorrigerade mätvärden.
Olika mätartillverkare som säljer billigare mätare, tar till enkla knep för att dölja felvisningen. Felvisningen blir då inte uppenbar för den som köpt mätaren.
Det främsta knepet är att se till att driften aldrig märks tydligt. Sensorn tillåts t.ex. inte att visa högre RF än 100%.
Ta t.ex. Clas Olssons mätare där slutar siffervisningen vid RF 95%. Sanningen är dock att när mätaren visat 95% ett antal dygn i sträck, så är det verkliga värdet inte alls 95%. Det kan lika gärna vara 85%.
Andra tillverkare för mätarköparen bakom ljuset på annat sätt. De kan t.ex. förse mätutrustningen med en enkel styrning som allteftersom RF stiger över 70%, schablonmässigt reducerar mätvärdena och sätta stoppa visning öer 100%. Den varianten får då den ”spegelvända” egenskapen att den underdriver RF vid tillfälliga kortvariga besök uppåt 80-100%.
En sak har de som tillverkar billiga RF-mätare gemensamt, de ogillar att informera köparen om egenskapen som benämns ”drift”. Räkna inte med att den dokumentation som följer med mätaren tar med ett dyft om detta. Den som hittar en RF-mätare där driften redovisats i dokumentationen kan nog ta det som ett tecken på att den tillverkaren har en ovanligt seriös ambition.
/KOB.