Hej
joo kamin och luft luft pump gilllar varandra,dom kommer bra överens å kompleterar varan helt perfekt...
väntar bara på mina skatte pengar då jädrar blir det kamin den ska in i sommar
innan mina 2 luft/luft
pumpar hadde jag ca 32-34 000 kwt per år med bägge pumparna hopps jag att landa på
ca 20 000 kwt...i dag har ja ca 25 000 kwt med en pump...
solfångaren hoppas jag ska kapa bort ca 3-4000kwt på vår,sommar å höst från varmvattnet + att den ska bidra med lite värme ochså på vår å höst
sen om jag kan ytterligare plocka bort ca 3-4000 kwt med kaminen så grinar jag inte
tror det ska gå plocka mer pga att jag lurar på en vatten mantlad grej
så den kommer ju att producera varmvatten men i en liten omfattning
enda problemet jag har e att hur fan e det möjligt att gå från 34 000 ner till ca 12-13 000 kwt
genom att köra luft luft pump + solfångare + kamin
jag får inte min beräkning till att verka logisk ...min mor förbrukar 25 m3 ved å har en ström förbukning på 12000 kwt
å jag värmer hela kåken på 14-15 000 om det stämmer
men det är ju bara att hoppas att jag inte räknat bort mig...
Om jag jämför med första åren med vår kakelugn så blev det till att elda tre brasor om dygnet ungefär, där varje brasa är en tändbrasa och ett par inlägg dvs man har elden igång ett par timmar i stöten. Då fick vi ner förbrukningen från 26 till 22 MWh, dvs vi sparade 4 MWh. Hade vi fortsatt samma storartade stil så skulle kakelugnen vara betald på kanske 10 år.
Vi tröttnade på att "vara tvungna" att elda, så vi skaffade LLVP. Det lilla vi eldar nu gör att kakelugnen förmodligen aldrig kommer att betala sig rent ekonomiskt, det är istället att räkna in på kontot husvärdeshöjare, trivselhöjare och nödvärmesystem.
Det man tillför med vedvärme slipper ju VP att tillföra, därför blir "besparingen" jfr direktel mindre ur VP's synvinkel - husets värmebehov tycks ha minskat som den ser det, ungefär som om huset blivit mindre eller bättre isolerat.
Rent ekonomiskt så tjänar man bra med pengar på att elda om man redan har en kamin el motsvarande, i synnerhet om den tillförda värmen ersätter direktel och veden är billig. Om den tillförda värmen medför att VP kan gå ner i effekt så blir det fortfarande en besparing, svårare att beräkna iofs. Detta eftersom pumpen kan gå på dellast oftare, COP ökar... en jädra soppa. Men pengar sparar man.
Vad jag ville ha sagt är att det är rätt knepigt att göra några prognoser på vad man skulle spara om man investerar både i vedvärme och VP. Likadant är det svårt att göra prognoser på vad man sparar med två VP om man tidigare hade bara en, om pumparna delvis värmer samma delar av huset. Besparingarna kan inte enkelt läggas ihop, det blir en avtagande nytta av de ytterligare investeringarna.
Måste också kommentera detta med vattenmantlad kamin, jag hade liknande idéer när vi skulle köpa vår. Kanske dra några rör till element på ovanvåningen eller så tänkte jag. Detta fanns som tillval på vår kakelugn men säljarna, mycket proffsiga och erfarna, avrådde från detta av skälet att "kakelugnen fungerade bättre utan vattenmanteln, det blir billigare installation, mindre sotning, färre saker som kan orsaka problem". Kanske det bara gällde just den här kakelugnen, vem vet, men så här i efterhand förstår jag att det åtminstone skulle vara till mycket liten nytta för oss: ugnen skulle kylas av mycket snabbare om man hade vattenmantel, givetvis, och man skulle få elda mycket oftare. Ska tilläggas att den här ugnen använder konvektion framför allt för att sprida värmen, öppen planlösning, det kanske påverkar vilken nytta man kan ha. Vedvärmen distribueras alltså mycket effektivt redan som det är.
Jag tror man måste ha ackumulatortank för att ha nytta av en vattenmantel, och dessutom vattenburet värmesystem redan från början. Och har man det så varför inte skaffa en riktig ved/pelletspanna också med en långt högre eldningseffektivitet, eldningskomfort och tillförd effekt till vattnet... men då snackar vi plötsligt ett helt annat system, helt andra investeringskostnader etc.
Ja det var bara några spontana funderingar om detta med kaminer. Summa summarum tror jag att en hyfsat billig täljstenskamin eller motsvarande är ett smart val om man vill ha kompletteringsvärme och litet extramys framåt vinterkvällarna. Kakelugn är bra om man redan har en eller ser det som en husinvestering men den har mycket svårare att betala sig driftsmässigt om man har LLVP.
leopold