Hej igen!
Jag försöker själv svara på frågan och hänvisar till följande länk
http://www.naturvardsverket.se/sv/Produkter-och-avfall/Ozonnedbrytande-amnen/Nya-koldmediebestammelser---Koldmediekungorelsen-upphor/Forandringar-genom-de-nya-koldmediebestammelserna/Där finns fler sidolänkar som kan vara intressant för den som vill fördjupa sig.
Jag saxade följande avsnitt från sammanfattningen:
"Reglerna kring kyl- och värmepumpsutrustningar och hanteringen av köldmedier ändras från och med den 4 juli 2007 då nya EU-regler genom den s.k. F-gasförordningen börjar gälla. Lite senare kommer en ny svensk förordning att ersätta köldmediekungörelsen.
Vi har listat de viktigaste förändringarna genom det nya reglerverket. I övrigt gäller i princip samma bestämmelser som tidigare. Även om köldmediekungörelsen upphör att gälla, kommer de flesta av dagens regler att finnas kvar i det nya regelverket, om än något omformulerade i vissa fall. Observera att även om en bestämmelse i sig inte ändras kan den som ansvarar för att den efterlevs vara någon annan än idag (se nedan).
F-gasförordningen innebär följande förändringar
Utrustning (aggregat) som innehåller mindre än 3 kg köldmedium behöver inte längre kontrolleras återkommande.
För utrustning (aggregat) som innehåller 3–30 kg köldmedium gäller kravet på återkommande läckagekontroll inte längre en gång per kalenderår utan 1 gång per tolv månader. D.v.s. det får gå högst tolv månader mellan kontrollerna.
För utrustning (aggregat) som innehåller 30–300 kg köldmedium gäller krav på läckagekontroll inte längre en gång per kalenderår utan 1 gång per sex månader*. D.v.s. det får gå högst sex månader mellan kontrollerna.
För utrustning (aggregat) som innehåller 300 kg köldmedium eller mer gäller krav på läckagekontroll inte längre en gång per kalenderår utan 1 gång var tredje månad*. D.v.s. det får gå högst tre månader mellan kontrollerna.
System för upptäckt av läckage ska installeras vid utrustning (aggregat) som innehåller mer än 300 kg köldmedium. Systemen ska kontrolleras minst var tolfte månad.
Dessutom sker troligen följande förändringar den 1 september genom den nya svenska förordningen
Tillsynsmyndigheten ska informeras före installation av ny utrustning (aggregat) som innehåller 10 kg köldmedium eller mer. Det kommer alltså att vara den enskilda utrustningens (aggregatets) köldmediemängd och inte längre anläggningens totala köldmediemängd som styr kravet på information till tillsynsmyndigheten.
Tillsynsmyndigheten ska informeras när utrustningen (aggregatet) har skrotats.
Ombord på fartyg där ingrepp i köldmediesystemet inte görs till sjöss krävs inte längre att personal med certifierad kompetens finns ombord.
Kompetenskraven för den som installerar, gör olika typer av ingrepp eller kontrollerar utrustning (aggregat) lämnas oförändrade till åtminstone den 4 juli 2008. Eventuellt kommer dock regeringen att besluta att de även ska omfatta privatpersoner från och med den 1 september 2007.
Ändring av vem som har ansvaret
Enligt det nya regelverket är det den så kallade operatören som är ansvarig för att huvuddelen av bestämmelserna följs. Operatör motsvarar verksamhetsutövare. Enligt köldmediekungörelsen är idag ägaren som huvudregel ansvarig. I de fall som ägaren inte bedriver verksamheten kan det alltså innebära att någon annan än idag kommer att bli ansvarig för att exempelvis läckagekontroll och rapportering till tillsynsmyndigheten görs.
Privatpersoner
F-gasförordningen innebär att på alla stationära utrustningar (aggregat) som innehåller 3 kg F-gaser (HFC) eller mer ska läckagekontroll göras återkommande. Det innebär alltså att även på utrustningar (aggregat) i privata hushåll ska läckagekontroll göras. Eftersom endast aggregat som innehåller minst 3 kg köldmedium omfattas av kravet påverkas dock få hushåll i praktiken.
Senast den 4 juli 2008 kommer även privatpersoner att omfattas av certifieringskrav för att exempelvis installera värmepumpar. Eventuellt kommer regeringen att besluta om att det ska gälla redan från och med den 1 september 2007."
Det kan alltså bli så att man måste vara certifierad för att installera sin värmepump efter 1 september 2007, annars är det 4 juli 2008 som är datum för detta krav. Gäller dagens krav för personcertifiering kan det bli svårt att skaffa ett certifikat hur mycket kunskap man än besitter. Där ingår nämligen kravet på minst ett års yrkeserfarenhet. Se länk
http://www.incert.se/Docs/MANBIL41.pdfMvh Lelle