Skrivet av: Borrhålet
« skrivet: 01 april 2024, 11:12:38 »
Jag börjar inse att vår nuvarande bergvärmepump från slutet av 90-talet har gjort sitt, stoppar hela tiden och servicefirman tycker att det inte är ekonomiskt att reparera.
Idag löser vi värmen genom en IVT bergvärmepump (Greenline 4) och en vattenmantlad kamin i köket. Kaminen eldar mot en acktank och kan på egen hand värma hela huset. Hade besök av en installatör som sa att vi måste borra ett till hål med större djup för att kunna värma vårt hus. De två hålen skulle sedan kopplas samman. Har ca 170 kvm yta, 1½ plan med golvvärme på markplan och två större radiatorer på övre plan.
Installatören tyckte att vi borde pensionera kaminen (från 1952) och satsa på bergvärmen istället. Nackdelen med det är att då tappar vi förmågan att elda och vid t.ex. längre strömavbrott. Då vi idag har golvvärme så är det väl risk att den skulle frysa i händelsen av strömavbrott? Utifrån det resonemanget kan man då tro att vi idag har en lösning att driva cirkulationspumpar via elverk/batteri vid strömavbrott, men det har vi inte. Det är däremot en plan jag haft under en tid, särskilt med tanke på den ökade hotbilden från Ryssland m.m.
Det fanns en mellanväg som hette CTC Ecoheat där vi skulle kunna koppla vår kamin mot den värmepannan, men jag är osäker på om en sådan lösning skulle gå att köra på elverk/batteri i händelse av strömavbrott? Kan man enbart köra c-pumpar på en Ecoheat på det sättet eller måste man i så fall driva hela pannan?
Så jag behöver er hjälp med kloka inspel i min situation, ska man kassera den vattenmantlade kamin-lösning för gott och enbart köra bergvärme eller är kombilösningen med Ecoheat ett alternativ? Hur skulle ni ha tänkt? Finns andra lösningar?
/H