Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: cougar
« skrivet: 14 november 2012, 15:54:57 »

Nja, det ska ju rent fysikaliskt inte kunna göra det anser jag, luften byter ju bara plats i systemet.
Jag och många med mig kan dock intyga att det verkar som att man får fylla på lite vatten i alla system, lite mindre för varje år som går - och som sagt självklart varje gång man luftat systemet.

Nån som kan det här bättre än mig får gärna försöka förklara vart vattnet tar vägen.  dontknow
Är det luft som läcker ut av sig självt via termostatventilernas tätningar och liknande som gör att man kan behöva fylla ett slutet system även om det inte finns några vattenläckor, eller diffunerar det ut vatten via slangar/rör/kopplingar?

Om en linkoppling hamnar i luften så torkar den och kan börja läcka luft för att sedan täta igen när den blir blöt.
Detta är ett ganska vanligt fenomen på tex hydrofortankar där topp pluggen är tätad med lin.
Även de små avluftningsnipplarna som är tätade med en papperspackning släpper luft om dom torkar, för att sedan täta igen när dom blir fuktiga
Skrivet av: o o
« skrivet: 14 november 2012, 07:19:40 »

PerSiljaOlsson; Om du först fyllt exp med 0,6bar för att, som du skriver senare, se att det innehöll 0,35bar bör du väl ha en läckande schraderventil?
Kör du då bara med 0,6bar på vattnet får du ganska omgående undertryck på övervåningen, kanske tom omgående. Har du då en automatisk avluftare eller en pytteläcka kommer det att sugas in luft och sedan är snurren i full gång.

Denna pdf från nordiq kanske kan hjälpa till?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 november 2012, 23:46:21 »

Nja, det ska ju rent fysikaliskt inte kunna göra det anser jag, luften byter ju bara plats i systemet.
Jag och många med mig kan dock intyga att det verkar som att man får fylla på lite vatten i alla system, lite mindre för varje år som går - och som sagt självklart varje gång man luftat systemet.

Nån som kan det här bättre än mig får gärna försöka förklara vart vattnet tar vägen.  dontknow
Är det luft som läcker ut av sig självt via termostatventilernas tätningar och liknande som gör att man kan behöva fylla ett slutet system även om det inte finns några vattenläckor, eller diffunerar det ut vatten via slangar/rör/kopplingar?
Skrivet av: PerSiljaOlsson
« skrivet: 13 november 2012, 22:47:48 »

Kan trycket sjunka när luften samlas i elementen?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 november 2012, 22:03:56 »

Sen är det ju som cougar skriver, om du bara fyller vatten till 0.6 bar så har du ju inte komprimerat blåsan i expansionskärlet något alls, det är först när du ser att trycket i blåsan stiger (om du nu mäter där också) som du vet att du har ett högre tryck i systemet än i "luftkudden".
Mäter du inte trycket på luftsidan när du fyller vatten med ett litet kontrollerat flöde och hela tiden följa hur trycket stiger, när trycket kommer upp till det tryck du satt in i luftkudden så kommer tryckstegringen att "stanna av" eftersom luften i expanionskärlet börjar komprimeras, när du noterar att så sker skall du fortsätta fylla på vatten tills du ligger ett par hekto över lufttrycket.
Memorera detta tryck, det bör vara ca 0.8 bar om manometern på vattensystemet visar "samma" som manometern du haft när du fyllt luft i expansionskärlet.
Så snart du avluftat (och fått ut luft) måste du fylla på vatten till samma tryck som du slutade fylla vatten vid sist.
Du bör fylla ytterligare lite om vattnet är varmt, annars finns risk att det blir undertryck om/när vattnet i systemet kallnar.
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 12 november 2012, 18:45:21 »

I största möjliga mån ska man ju undvika att tömma/byta vatten. Eftersom du nu fyllt på nytt syre rikt vatten så kommer du att få springa runt och lufta många gånger i vinter. Och beroende på hur mycket du behöver lufta så måste du fylla på mer vatten.
Skrivet av: PerSiljaOlsson
« skrivet: 12 november 2012, 17:20:11 »

vet inte om det är rätt sätt att göra det på men jag slog av bergvärmepumpen över natten och tömde systemet dagen efter runt lunch. trycket i expansionskärlet (luftsidan) låg då runt 0.35 bar. Tömde luftsidan för att se om blåsan innehöll vatten. fyllde den sedan till 0.6. fyllde sedan systemet till 0.6 bar. tyckte det lät lämpligt eftersom pannan varit avslagen över natten och vattnet kallt. Sen luktade jag hela systemet.
Nu när jag kom hem fyllde jag till 0.6 igen, luftade elementen och då hade jag mycket luft speciellt i ett på övervåningen.

Om man får mycket luft i systemet kan trycket sjunka då?

Skrivet av: cougar
« skrivet: 12 november 2012, 15:23:49 »

Hej
Köpte ett hus för 6 månader sedan och nu när det börjar bli kallare ute så försvinner trycket i radiator kretsen. Har tappat ut allt vatten och fyllt blåsan i expansionskärlet till 0.6 bar och har fyllt systemet till ca: 0.6 bar. Efter ca: en månad så har trycket gått ner till 0.4 bar och jag har luft i alla element på över våningen. Så det borde läcka nånstans tycker jag. Det är ett av elementen som det blir mer luft i en dom andra. Har alla rören i väggar och golv samt krypgrund och tycker att man borde se på nån vägg eller i krypgrunden om det läcker men har inte hittat nått. Finns det nån annanstans som vattnet kan ta vägen?
Huset är från början av 1900 talet och jag vet inte när dom satt in vattenburen värme.
Jag har en bergvärmepump från 2008
Tacksam för svar och synpunkter.
Om du fyllt blåsan med 0,6 bar och sedan fyllt vattentrycket till 0,6 bar så finns det ju inget utrymme för expansion, den minsta temperaturändring så höjs eller sänks trycket direkt.

Rätt förfarande är att göra systemet trycklöst och därefter fylla blåsan til ca 0,5 bar, sedan fylla på vatten till 1 bar och lufta alla radiatorer både med avstängd pump och sedan med pumpen i drift.
justera hela tiden trycket så det ligger runt 1 bar.

Hur stort expansionskärl har du? de flesta värmepumpsinstallatörer verkar ha glömt hur man beräknar storleken så det sitter ofta alldeles för små kärl.
ofta är det inget stort problem, men har man tex ett 18liters kärl så får man räkna med att trycket varierar lite vid temperaturändringar
Skrivet av: Roland
« skrivet: 12 november 2012, 13:08:07 »

En liter vatten innehåller runt 30 milliliter lösta gaser så någon större volym handlar det inte om.
Skrivet av: PerSiljaOlsson
« skrivet: 12 november 2012, 12:44:06 »

Tycker att 0,2 bar känns mycket. Ska jag fylla på vatten eller börja leta efter läckor? vill ju inte stå och fylla och fylla sen hitta en riktigt blöt vägg nånstans:-( Tror ni att vattnet kan avge så pass mycket luft att det skulle sjunka så snabbt
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 november 2012, 09:48:21 »

Ja, jag har fått avlufta och fylla på i snart tio år nu, det blir mindre och mindre, men det är som om det vore någon form av magi, vattnet försvinner från "alla" system, men inte i så snabb takt som du beskriver kanske.
På 10 år har jag dessutom redan fått byta expansionskärl, det höll 7 år.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 12 november 2012, 09:41:52 »

Om du har fyllt på nytt vatten så är det ju en hel del luft som är löst i vattnet. Den luften fälls ut med tiden och samlas på högpunkter/luftfickor så man kan behöva lufta och fylla på vatten ganska mycket ett tag.
Skrivet av: PerSiljaOlsson
« skrivet: 12 november 2012, 09:33:17 »

Körde på 1 bar först men trycket sjönk till 0,3 - 0,4 bar på ett par veckor. Har tappat ur hela systemet och fylt expansions till 0,6 bar. har ställt en hink under röret från expansions kärlet och ser inte att det rinner ur vatten där. Vågar inte fylla många gånger till innan jag vet vårt vattnet tar vägen. Börjar sova dåligt nu!
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 november 2012, 09:16:36 »

Har du en hink under avloppsröret som går från säkerhetsventilen som sitter vid expansionskärlet.
Oftast är det där vatten trycks ut. (För att membranet i expkärlet är trasigt)
Trasigt expansionskärl gör alltså att luft åker ut i systemet, och vatten trycks ut ur säkerhetsventilen när temperaturen stiger.

Om du har källare/markplan/övervåning så räcker det kanske inte med 0.6 bar, du bör ha ca 0.2 - 0.5 bar + trycket som motsvarar nivån från expkärl till systemets högsta punkt.
Har du 4 meter till högsta punkten bör trycket vara ca 0.6 - 0.9 bar.
Skrivet av: PerSiljaOlsson
« skrivet: 12 november 2012, 08:54:43 »

När jag börja grotta så plugga jag allt som gick till den gamla vedpannan så den vägen kommer inget ut. har testat att tömma 0.1 bar ur systemet och det blir ju ca. 1 liter vatten och det tycker jag att man borde se. hur vanligt är det att radiator kretsen läcker?
Skrivet av: Fattiglapp
« skrivet: 11 november 2012, 22:56:40 »

Det finns inte kvar något gammalt öppet expansionskärl på stammen, som de aldrig tagit bort?

Jag tolkade det som om det konverterats till VP från vanlig panna?
Skrivet av: PerSiljaOlsson
« skrivet: 11 november 2012, 22:51:57 »

Hej
Köpte ett hus för 6 månader sedan och nu när det börjar bli kallare ute så försvinner trycket i radiator kretsen. Har tappat ut allt vatten och fyllt blåsan i expansionskärlet till 0.6 bar och har fyllt systemet till ca: 0.6 bar. Efter ca: en månad så har trycket gått ner till 0.4 bar och jag har luft i alla element på över våningen. Så det borde läcka nånstans tycker jag. Det är ett av elementen som det blir mer luft i en dom andra. Har alla rören i väggar och golv samt krypgrund och tycker att man borde se på nån vägg eller i krypgrunden om det läcker men har inte hittat nått. Finns det nån annanstans som vattnet kan ta vägen?
Huset är från början av 1900 talet och jag vet inte när dom satt in vattenburen värme.
Jag har en bergvärmepump från 2008
Tacksam för svar och synpunkter.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!